Penkių dienų vizitą Lietuvoje baigiantis komisaras išsamią ataskaitą žada maždaug po trijų mėnesių, tačiau sako, kad jau dabar susidaręs įspūdį, jog smurtautojai baudžiami nepakankamai efektyviai.

„Man truputį keista, kad smurto artimoje aplinkoje byloms galioja tokie patys reikalavimai kaip ir kitoms byloms. Tai reikėtų peržiūrėti“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė N.Muižniekas.

Anot jo, tokiose bylose svarbiausia apsaugoti aukas, o smurtautojai turi būti tinkamai baudžiami.

„Aš kol kas negavau duomenų apie bausmes – kiek smurtautojų realiai nubaudžiami už tai, ką jie daro. Tikiuosi gauti tuos duomenis per artimiausias savaites. Prokurorai, tiriantys šias bylas, pasakė man labai įdomų dalyką – kad, jų manymų, teismai taiko labai aukštus standartus įrodymams bylose prieš tokius smurtautojus (...). Tai aiškiai reikalauja atidesnio vertinimo, nes svarbu ne tik pasiskųsti ir gauti apsaugą, bet ir nubausti smurtautojus“, – dėstė komisaras.

N.Muižniekas taip pat ragini Lietuvą ratifikuoti Stambulo konvenciją, kuri įpareigoja kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Lietuva konvenciją yra pasirašiusi 2013 metais, tačiau iki šiol nėra jos ratifikavusi.

Lietuvos vyskupai bei kai kurios nevyriausybinės organizacijos šalies vadovus ragino neskubėti ratifikuoti Europos Tarybos konvencijos, kurioje, jų vertinimu, požiūris į lytį nesutampa su žmogaus biologine prigimtimi.

„Suprantu, kad tai kontroversiškas klausimas čia, ir jūsų šalis ne vienintelė – tai taip pat kontraversiškai vertinama mano paties šalyje Latvijoje ir kitur. Bet kaip ir bandžiau pasakyti viešėdamas parlamente, Stambulo konvencijos ratifikavimas siųstų gerą politinį signalą, kad smurtas yra nepriimtinas. Lietuvą imtų vertinti profesionalai, kurie galėtų padėti jums pagerinti sistemą (…). Yra gana daug neteisingos informacijos apie Stambulo konvenciją, bet Stambulo konvencija yra apie kovą su smurtu, ne apie kitus klausimus“, - pabrėžė jis.

Vizito metu komisaras, be kita ko, domėjosi neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų padėtimi, vaikų teisėmis socializacijos centruose.

Spaudos konferencijoje jis kritiškai vertino tai, kad Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, kuriuose jis lankėsi, kartu auga ir sveiki vaikai, kuriems reikalinga tik socialinė, bet ne medikų pagalba.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)