"Jei kas nors nori panaudoti tokius dalykus propagandai ir žmonių, kurie iki galo nesusipažino, bauginimui, mūsų tikslas - realia informacija atsakyti į kaltinimus, parodant jų nepagrįstumą", - pažymėjo ministras.

Anot jo, būtina pabrėžti, kad bus statomas ne branduolinio kuro kapinynas, o radioaktyvių atliekų saugykla, kur specialiuose saugiuose konteineriuose numatoma saugoti panaudotus kabelius, pirštines, darbo drabužius ir panašius radiacijos paveiktus daiktus.

"Tai tik laikinos saugojimo priemonės, - tikino A. Valionis. - Turėsime statyti ir labai atvirai pasidalinti informacija su kaimynais, be propagandos, parodydami realią situaciją, kad nei Latvijai, nei Baltarusijai tai nekels jokio pavojaus".

Praėjusią savaitę Lietuvos diplomatijos vadovas numatomas statybas aptarė su kolega iš Latvijos Arčiu Pabriku. Mat dėl šalia IAE planuojamų statyti saugyklų nerimauja ir netoliese esančio Daugpilio rajono gyventojai bei Latvijos valdžios atstovai. Pasak A. Valionio, taip pat atvirai apie planuojamas statybas žadama kalbėtis ir su Minsku.

Kaip ketvirtadienį pranešė dienraštis "Lietuvos žinios", Baltarusijos valdžia tvirtina, esą Lietuva planuoja netoli šios valstybės sienos, prie IAE, statyti itin radioaktyvaus panaudoto branduolinio kuro kapinyną, ir kursto žmones protestuoti prieš šį projektą.

"Šiandien mes dar galime paveikti situaciją - išreikšti protestą dėl planuojamo statyti komplekso objektų, skirtų panaudotam branduoliniam kurui saugoti ir perdirbti. Rašykite mums. Mes norime žinoti Jūsų nuomonę. Gal būtent Jūsų atsiliepimas padės teigiamai išspręsti šią problemą", - rašoma Baltarusijos gamtos resursų ir aplinkos apsaugos ministerijos oficialiame tinklalapyje.

Ši informacija esą yra klaidinanti. Mat šalia IAE planuojamoje įrengti talpykloje būtų saugomas ne itin pavojingas panaudotas branduolinis kuras, o vadinamosios trumpaamžės mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekos, kurios palyginti greitai tampa nelabai pavojingos.

Panaudoto branduolinio kuro kapinyno neturi nė viena pasaulio valstybė, o trumpaamžės atliekų talpyklos įrengtos ir saugiai eksploatuojamos Švedijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovakijoje, Japonijoje bei kitose atomines elektrines turinčiose šalyse.

Atsiliepusiųjų į Baltarusijos valdininkų raginimą protestuoti netrūksta. Ministerijos interneto svetainėje galima rasti gamtos apsaugos organizacijų, mokslininkų, aplinkosaugos temomis rašančių leidinių redaktorių, nuo Černobylio atominės jėgainės avarijos nukentėjusius Baltarusijos piliečius vienijančių organizacijų laiškų.

Pasak "Lietuvos žinių", baltarusiams labiausiai užkliūva tai, kad viena iš tinkamiausių kapinynui statyti vietų Lietuvos ekspertai pripažino Galilaukę. Nuo šios vietovės iki Baltarusijos sienos nėra nė kilometro. Už sienos plyti Breslaujos ežerų nacionalinis parkas, kurį baltarusiai vadina viena gražiausių ir švariausių vietų Europoje.

Praėjusią savaitę dėl Lietuvos planų statyti talpyklą oficialiai piktinosi ir Baltarusijos valdžios atstovai. "Valstybės organai ir Baltarusijos visuomenė yra sunerimusi dėl Lietuvos ketinimų statyti šį objektą prie pat Baltarusijos sienos, nes jis sudarys potencialią radiacinę grėsmę ne tik Vitebsko srities Breslaujos rajonui, bet ir visai Baltarusijai", - per spaudos konferenciją sakė Baltarusijos aplinkosaugos ministro pirmasis pavaduotojas Vasilijus Podoliaka.

Visuomenė gąsdinama ir padidėsiančia teroristinių išpuolių grėsme. "Iš esmės Lietuva paskelbė karą centrinės Europos šalims. Europos centre atsiras tarptautiniams teroristams patrauklus objektas - branduolinis sąvartynas, keliantis pavojų visų aplinkinių šalių gyventojų sveikatai ir gyvybei", - sakė mokslininkas, Baltarusijos aplinkosaugos ministerijos konsultantas Aleksandras Sykala.

Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) direktoriaus pavaduotojas Algirdas Vaidotas "Lietuvos žinioms" sakė, kad Baltarusijai yra pateikta visa informacija apie saugyklos projektą.