„Tos įtampos, kurios buvo susikūrę, skaldė visuomenę, o mes turim ieškoti variantų, kurie išsaugotų gyvybę, atlieptų tų žmonių nuomonę dėl gyvybės saugojimo, bet tuo pačiu leistų šeimoms išnaudoti visas galimybes susilaukti vaikų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A.Veryga.

A.Veryga buvo tarp politikų, inicijavusių prieštaringai vertinamą draudimą šaldyti embrionus. Antradienį jis sakė remiantis naująjį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo Ramūno Karbauskio pasiūlytą variantą: pagalbinio apvaisinimo procedūrose neriboti sukurtų embrionų skaičiaus ir leisti šaldyti, bet siūlyti, kad nepanaudoti embrionai būtų saugomi amžinai.

Klausiamas, kas turės finansuoti neterminuotą embrionų šaldymą, A.Veryga sakė, kad „šaldymas pats techniški nei sudėtingas, nei brangus, bet man atrodo, tų, kurie teikia paslaugas, lėšomis ir turėtų būti saugoma“.

Registruotos naujos pataisos

Antradienį prieš pat Seimo posėdį įregistruotuose pasiūlymuose numatyta: „Embrionų gali būti sukuriama tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Sprendimas fiksuojamas medicinos dokumentuose, gavus informuoto paciento rašytinį sutikimą. Vienu metu į moters organizmą perkeliamų embrionų skaičius negali viršyti trijų“.

Sukurti, tačiau į moters organizmą neperkelti embrionai laikomi lytinių ląstelių banke. Lytinių ląstelių banke embrionai saugomi ir naudojami sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka.

Taip pat siūloma drausti naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną. „Pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui”, – siūloma pataisoje.

Siūlė neleisti šaldyti

Anksčiau „valstiečiai žalieji“ siūlė įstatyme neleisti embrionų šaldymo, argumentuodami tuo, jog embrionas jau yra žmogaus gyvybė. Jie siūlė leisti tik kiaušialąsčių šaldymą. Kritikai sako, kad šie siūlymai apsunkina pagalbinio apvaisinimo procedūrą ir sukelia papildomas rizikas.

Šis projektas Seimui bus pateiktas antradienį. Opoziciniai liberalai siūlė braukti klausimą iš darbotvarkės argumentuodami, kad pasirodžius naujiems siūlymams reikia laiko juos apsvarstyti, tačiau tam nepritarta.

Antradienį prie Seimo maždaug 30 žmonių piketavo prieš embrionų šaldymą, o popiet prie parlamento akciją rengia liberaliojo varianto šalininkai, kurie pasisako, jog įstatymas nebūtų keičiamas.

Projektą dėl embrionų šaldymo registravo 57 Seimo nariai – didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, taip pat keli konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai, taip pat ir „valstiečių“ deleguotas paskirtasis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Šioms pataisoms pasipriešino dalis akušerių ir ginekologų, ragindami leisti įsigalioti jau priimtam liberalesniam pagalbinio apvaisinimo variantui. Medikų viešai paskelbtame pareiškime teigiama, kad embriono apsauga argumentuojamos pataisos sukels problemų nevaisingoms poroms ir kai kuriais atvejais neleis susilaukti sveikų palikuonių. Tokią poziciją viešu laišku išsakė ir apie trisdešimt pacientams atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų.

Teikėjai aiškinamajame rašte tvirtina, jog nuo sausio įsigalioti turintis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas „neužtikrina adekvačios embriono apsaugos, sukuria prielaidas neterminuotam embrionų saugojimui užšaldžius bei tokių embrionų sunaikinimui“, neužtikrina vaiko teisės žinoti savo tėvus.

Projektu siūlyta nustatyti, kad pagalbinio apvaisinimo metu būtų sukuriama tiek embrionų, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų, kad būtų išvengta pakartotinio moters stimuliavimo hormonais, iniciatoriai siūlo šaldyti kiaušialąstes. Pagal naująjį „valstiečių“ siūlomą variantą, kaip teigė R.Karbauskis sukuriamų embrionų skaičius nebus ribojamas, bet jie turės būti saugomi neterminuotai.

Seimas birželį jau buvo priėmęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriame numatė, kad atliekant pagalbinio apvaisinimo procedūrą embrionų galėtų būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, o sukurtų embrionų skaičius negalėtų viršyti trijų. Tokio reglamentavimo šalininkai teigė norintys užkirsti kelią situacijai, kai nepanaudotų embrionai būtų naikinami.

Prezidentė įstatymą vetavo, teigdama, kad reikalavimas visus embrionus perkelti į moters organizmą didina daugiavaisio nėštumo riziką ir mažina pagalbinio apvaisinimo sėkmės tikimybę. Anot prezidentės, tai kelia riziką tiek moters, tiek vaiko sveikatai.

Rugsėjį parlamentarai pritarė D.Grybauskaitės veto šiam įstatymui ir nuo sausio įsigalioti turinčiame Pagalbinio apvaisinimo įstatyme nustatyta, kad sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, leidžiama lytinių ląstelių donorystė ir embriono išankstinė diagnostika.