"Šiandien mes dar galime paveikti situaciją - išreikšti protestą dėl planuojamo statyti komplekso objektų, skirtų panaudotam branduoliniam kurui saugoti ir perdirbti. Rašykite mums. Mes norime žinoti Jūsų nuomonę. Gal būtent Jūsų atsiliepimas padės teigiamai išspręsti šią problemą", - rašoma Baltarusijos gamtos resursų ir aplinkos apsaugos ministerijos oficialaus tinklalapio pagrindiniame puslapyje.

Tuo tarpu Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) direktoriaus pavaduotojas Algirdas Vaidotas teigia, jog oficialiame vienos iš Baltarusijos ministerijų tinklalapyje pateikta informacija - klaidinanti.

Anot jo, šalia IAE planuojamoje rengti talpykloje būtų saugomas ne itin pavojingas panaudotas branduolinis kuras, o vadinamosios trumpaamžės mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekos, kurios palyginti greitai tampa nelabai pavojingos.

A.Vaidotas dienraščiui sakė nelabai suvokiantis Baltarusijos valdžios poziciją. "Jeigu norima viską pateikti ne taip, kaip yra iš tikrųjų, visada įmanoma tai padaryti. Mes Baltarusijai esame pateikę visą informaciją apie projektą, bet jie arba nesuprato, arba nenorėjo suprasti, kas iš tikrųjų planuojama daryti", - dienraštis cituoja A.Vaidotą.

Panaudoto branduolinio kuro kapinyno neturi nė viena pasaulio valstybė, o trumpaamžės atliekų talpyklos įrengtos ir saugiai eksploatuojamos Švedijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovakijoje, Japonijoje bei kitose atomines elektrines turinčiose šalyse.

Anot A.Vaidoto, per IAE darbo laiką susikaupusios nedidelio radioaktyvumo atliekos anksčiau ar vėliau turės būti laidojamos Lietuvoje - kitos valstybės šių atliekų nepriims, tad įrengti talpyklą yra saugiausias būdas joms sutvarkyti.

RATA direktoriaus pavaduotojo teigimu, dėl konkrečios talpyklos vietos dar bus sprendžiama. "Galilaukė yra įvertinta kaip tinkamiausia vieta, bet tai dar nereiškia, kad ji bus patvirtinta. Svarstoma nemažai variantų. Tačiau talpykla bus netoli Ignalinos jėgainės, nes didžiausias pavojus gali iškilti radioaktyvias atliekas gabenant", - dienraščiui sakė RATA specialistas.

Pasak A.Vaidoto, kaimynų abejones dėl šio projekto dar kartą bus bandoma išsklaidyti gruodį, kai rinksis konsultacinis komitetas - į jį bus kviečiami tarptautiniai ekspertai, Baltarusijos bei Latvijos atstovai. Jie galės susipažinti su projekto poveikio aplinkai vertinimo išvadomis.

Dėl šalia IAE planuojamo statyti kapinyno nerimavo ir netoliese esančio Daugpilio rajono gyventojai bei Latvijos ministerijų vadovai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis talpyklos projektą aptarė praėjusią savaitę Palangoje įvykusio neformalaus susitikimo metu su Latvijos užsienio ministru Arčiu Pabriku.

Latvijos kolegą Valionis patikino, kad apie radioaktyvių atliekų saugojimą bus diskutuojama atvirai, be to, bus nuolat atliekami moksliniai tyrimai dėl poveikio aplinkai ir apie tai informuojama visuomenė.