Kaip pranešė Prezidentūra, prie moterų pasaulio lyderių tarybai vadovaujančios D. Grybauskaitės iniciatyvos prisidėjo ir Čilės prezidentė Michelle Bachelet. Iniciatyva gimė penktadienį minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną.

„Pasak prezidentės, smurtas prieš moteris yra grubus žmogaus teisių pažeidimas, paliekantis gilius randus šeimose ir ištisose visuomenėse. Tai ne tik suluošinti gyvenimai, bet ir didžiulės gydymo, teisinės, socialinės pagalbos išlaidos. Todėl smurto prieš moteris kainą sumokame visi“, - rašoma Prezidentūros pranešime.

Jungtinių Tautų duomenimis, visame pasaulyje smurtas artimoje aplinkoje pasiglemžia daugiau gyvybių ir sukelia didesnę ekonominę žalą nei žmogžudystės ir karai. Skaičiuojama, jog globalūs smurto prieš moteris kaštai gali siekti 2 procentus pasaulio bendrojo vidaus produkto. Vien Europos Sąjungoje (ES) išlaidos smurto prieš moteris pasekmėms suvaldyti siekia 225 mlrd. eurų - tai 1,5 karto viršija metinį ES biudžetą.

Lietuvoje per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruota daugiau nei 23 tūkst. pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Nuo smurto kenčia kas trečia Lietuvos moteris.

Prezidentūroje pirmadienį rengiamas nevyriausybinių organizacijų, teisėsaugos, savivaldos atstovų bei kitų specialistų, dirbančiu su smurto šeimoje aukomis, susitikimas. Susitikime aptartus sprendimus ketinama siūlyti naujajai Vyriausybei.