„Info diena“ skelbia, kad skandalingai pagarsėjusi įmonė šįkart parduoda dujokaukių filtrus ugniagesiams. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas tikina apie įmonės reputaciją girdėjęs, tačiau pirkimo sustabdyti negali. Tą padaryti esą trukdo įstatymų spragos, kurių taip ir neištaisė nueinanti valdžia. „Info dienos“ žurnalistų tyrimas parodė, kad viešuosius pirkimus ir toliau sėkmingai laimi į „juoduosius sąrašus“ įtrauktos įmonės.

Prasta reputacija laimėti nesutrukdė

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas iš įmonės „Nota bene“ perka dujokaukių filtrus, nors minėta įmonė dar rugsėjo pabaigoje buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą. O jame atsidūrė dėl skandalingų kariuomenės „auksinių virtuvės įrankių“, kurie nupirkti iki aštuonių kartų brangiau nei rinkoje. Įmonė pripažinta nepatikima ir trejus metus gali būti eliminuojama iš viešųjų pirkimų. PAGD atstovai tikina tai žinantys, tačiau pirkimo sustabdyti esą nėra pagrindo.

„Mes kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl išaiškinimo, ar mums nereikėtų taikyti šitos nuostatos, kad ji yra nepatikimų tiekėjų sąraše. Gavome atsakymą, kad, jei pirkimo dokumentuose nenumatėm tos nuostatos, kurios įstatymas ir nereikalauja numatyti, tai nėra pagrindo atmesti jų pasiūlymą kaip neatitinkantį reikalavimų“, - „Info dienai“ sakė PAGD Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Rytis Petrauskas.

VPT aiškina, kad „juodasis įmonių sąrašas“ kol kas yra labiau simbolinis. Jei perkančioji organizacija – t.y. valstybės institucija – pirkimo sąlygose iš anksto nenurodo, kad konkreti įmonė bus eliminuojama iš konkurso, ji gali dalyvauti ir laimėti. Sutarties su ja nesudaryti nėra pagrindo. Įstatymų landas turėjo užkamšyti dar praeitos kadencijos Seimas, tačiau nespėjo.

„Su nauju įstatymu, kuris dabar jau yra Seime ir, tikėkimės, artimiausiu metu bus priimtas, ši prievolė bus privaloma. Kitaip tariant, bus privaloma nuostata, kad, jei tiekėjas yra „juoduosiuose sąrašuose“, jis negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. O dabar yra perkančiosios organizacijos pasirinkimas. Šiuo atveju departamentas nepasirinko tokios nuostatos, todėl „Nota bene“ teisėtai laimėjo ir su ja teisėtai sudaryta sutartis“, - aiškino VPT vadovė Diana Vilytė.

Šiuo metu „juodajame sąraše“ yra devynios įmonės. Iš jų keturios – UAB „Lankstinys“, UAB „Jungtinė auditorių kontora“, UAV „Juageras“ - ir toliau laimi viešuosius konkursus net po to, kai buvo įtrauktos tarp nepatikimų tiekėjų. Pasirašytų sutarčių vertė - nuo kelių tūkstančių iki šimtų tūkstančių eurų.

Pavyzdžiui, po to, kai statybos darbus atliekanti UAB „Lankstinys“ buvo įtraukta į „juodąjį sąrašą“, su ja pasirašytos 7 sutartys. Jų vertė siekia 279 902 eurus.

Įmonės tarp nepatikimų įtrauktos dėl sutarties pažeidimų ar įsipareigojimų nevykdymo.
„Nota bene“ sutarties su ugniagesiais vertė siekia 10 641 eurus. Vienas dujokaukės filtras bus perkamas už beveik 9 eurus. Ugniagesiai tikina, kad maždaug tokia ir yra rinkos kaina, todėl permokama nebus.

Seimas klaidas taisys

Naujos kadencijos Seimas žada pirmtakų nepadarytus namų darbus užbaigti ir užlopyti Viešųjų pirkimų įstatymo spragą.

„Tikrai nenormalu, kad tokios įmonės, kurios yra įtrauktos į nepatikimų sąrašą, gali vėl laimėti konkursus ir sudaryti neskaidrumo įspūdį. Man atrodo, kad vienaip ar kitaip VPT turėjo aiškiai identifikuoti tas įstatymų spragas ir apie tai informuoti atitinkamus Seimo komitetus“, - įsitikinęs Seimo narys, „valstietis“ Povilas Urbšys.

„Lietuvos geležinkeliai“ perka auksinių šviestuvų?

Auksinių šaukštų“ pirkimą keičia auksinių šviestuvų pirkimas. Štai visai neseniai kur kas brangesnių nei rinkos kaina šviestuvų įsigyti ruošėsi „Lietuvos geležinkeliai“. Atmetus tris pigesnius pasiūlymas bendrovė ketino iš įmonės „Korgas“. Minėtai įmonei, anot viešųjų pirkimų tarnybos, „Lietuvos geležinkelių“ pirkimuose itin sekasi.

„Buvo tiek detalizuota specifikacija, kad galėjo ateiti tik vienas (tiekėjas) ir jis atėjo su brangiausia kaina. 300 eurų skyrėsi nuo pirkimo vertės pasiūlymo kaina. Tuo metu išmestų iš konkurso (tiekėjų) keliasdešimt tūkstančių pigiau kaina buvo. Užkoduotas buvo laimėtojas jau pirkimo sąlygose, - pastebi D.Vilytė, - Ten tokia ilgametė draugystė ir sąsajos su ta įmone, kad kyla klausimas, kaip tas pats verslas toje pačioje perkančiojoje organizacijoje jau daug metų laimi konkursus. Taip ir kyla klausimas, ar čia viskas gerai“.

„Lietuvos geležinkelių“ Infrastruktūros direktorius Andrius Montrimas „Info dienai“ aiškino, kad bendrovė tiesiog siekė įsigyti kokybišką prekę:

„Esame ir anksčiau pirkę LED šviestuvus. Turime apie 800 vienetų prastesnės kokybės LED šviestuvų ir turime apie 800 vienetų geresnės kokybės. Per paskutinius dvejus metus skirtumas toks, kad sugedo apie ketvirtadalis prastesnės kokybės šviestuvų, o geresnės kokybės per dvejus metus sugedo tik du“.

Vieno iš įmonės „Korgas“ perkamo LED šviestuvo kaina siekė per 400 eurų, kai kiti gamintojai šviestuvų siūlė įsigyti ir po 190 eurų. Beje, pernai „Lietuvos geležinkeliai“ iš „Korgo“ irgi pirko LED šviestuvų. Tada už vieną šviestuvą mokėta pigiau – nuo 297 iki 343 eurų.