Pats A. Butkevičius sako, kad dar neapsisprendė, ar dar kartą kandidatuos tapti Seimo pirmininko pavaduotoju: „Kol kas neapsisprendžiau, ar dalyvausiu toliau Seimo pirmininko pavaduotojo rinkimuose“, – Seime žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratai kalba, kad neapsisprendimas gali tęsis iki gruodžio vidurio, kai bus patvirtinta nauja Vyriausybė ir bus galima realiai kalbėti apie kokias nors pareigas Seime A. Butkevičiui. Juolab, kad ir pirmadienio nutarimas dėl A. Butkevičiaus išrinkimo pavaduotoju buvo su papildymais apie įsigaliojimo datą nuo gruodžio 15 d.

„Visaip gali būti, dėl taktikos negaliu atsakyti", - sako socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Tačiau politikė sako, kad greičiausiai bus teikiama būtent A. Butkevičiaus kandidatūra. Šiai kandidatūrai yra pritaręs partijos prezidiumas.

Teiks antrą kartą, jei A. Butkevičius sutiks

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga sutiko balsuoti už A. Butkevičių, jei jo kandidatūra bus teikiama antrą kartą. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI sakė, kad iš jo frakcijos už A. Butkevičių nebalsavo apie šeši Seimo nariai vedini asmeninės nuomonės ir neįsigilinę, ką reiškia koalicinis bendradarbiavimas.

Jis tai vadino klaida ir nepatyrimu. Pasak politiko, antradienį apie tai kalbėta frakcijoje ir parlamentarams paaiškinta, kad koalicija paremta sutarimu dėl bendro darbo, ne asmenine nuomone apie vieną ar kitą politiką.

„Jeigu socialdemokratai vėl teiks A. Butkevičių, balsuosim už A. Butkevičių. Jei teiks kitą kandidatą, balsuosim už kitą", - sako R. Karbauskis.

Visoje valstiečių ir žaliųjų frakcijoje yra 59 nariai, bet, neoficialiai teigiama, kad, pavyzdžiui, Stasys Jakeliūnas yra aiškiai ir atvirai kolegoms pasakęs, kad A. Butkevičiaus kandidatūros nepalaikys.

Kaip žinoma, S. Jakeliūnas yra dirbęs A. Butkevičiaus patarėju finansų klausimais, bet pasitraukė dėl tarpusavio nesutarimų. A. Butkevičius yra sakęs, kad viena iš S. Jakeliūno pasitraukimo priežasčių buvo neva nekorektiški jo laiškai tuometiniam „Swedbank“ vadovui Stokholme Mihaelui Wolfui.

Tuo tarpu S. Jakeliūnas sako sulaukęs grasinančio pobūdžio užuominų iš „Swedbank“ konsultuojančios tuometinės „Lawin“ kontoros advokato. Taip S. Jakeliūnas rašo banko vadovui savo laiškuose, kurie buvo paviešinti DELFI. Konfliktas kilo dėl banko „Prime“ būsto paskolų kainodaros prieš ir po euro Lietuvoje įvedimo.

Socdemai sako, kad S. Jakeliūną dėl A. Butkevičiaus kandidatūros valstiečių žaliųjų gretose galėjo palaikyti keletas jam artimų žmonių. Tiesa, pats S. Jakeliūnas pirmadienio vakariniame posėdyje nedalyvavo, nes buvo koncerte, todėl prieš A. Butkevičių balsuoti negalėjo.

Socialdemokratai, be kita ko, įtaria, kad A. Butkevičiaus galėjo nepalaikyti ir Valerijus Simulikas bei jam artimi kolegos. Anksčiau V. Simulikas yra dirbęs socialdemokratų frakcijoje.

Kam nepatinka A. Butkevičius?

Iš pačių socialdemokratų frakcijos taip pat pakanka žmonių, kurie turi pagrindo nebalsuoti už A. Butkevičių. Pavyzdžiui, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas ir Andrius Palionis. Šie žmonės buvo socialdemokratų derybinės grupės su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nariai (taip pat ir Gintautas Paluckas, kuris nėra Seimo narys).

Jie buvo labai nemaloniai nustebinti, kai viduryje susitikimo su valstiečiais žaliaisiais suprato, jog A. Butkevičius ir Irena Šiaulienė jau buvo susitikę su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu bei aptarė, kad socialdemokratai atsisako vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, mainais į Ūkio ministerijos kuravimą.

Socdemams tai gana jautrus klausimas, mat partijos struktūrose buvo nutarta, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai būtinai turi vadovauti šios partijos atstovas: taip tikėtasi susigrąžinti po Darbo kodekso priėmimo pašlijusį socialdemokratų įvaizdį visuomenėje.

Šie keturi asmenys parašė pareiškimą, kuriuo išsakė nepritarimą socialdemokratų kuravimui priskirtoms ministerijoms. Sprendimą atsisakyti vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai jie vadino „kuluariniu“ ir patvirtino, kad partijos struktūros buvo įpareigojusios derybinę grupę atsisakyti vadovauti Užsienio reikalų ministerijai. Grupė taip pat rašė, kad socdemai buvo įpareigoti derėtis dėl ketvirtos ministerijos, kuri esą priklausytų partijai pagal kvotas.

„Maištininkai tai, manau, tikrai nebalsavo“ - svarstė vienas socialdemokratas.

Nebalsuoti už A. Butkevičių, kaip svarsto kai kurie socialdemokratai, galėjo ir laikinoji finansų ministrė Rasa Budbergytė. Jos kandidatūra buvo pasiūlyta užimti krašto apsaugos ministrės pareigoms. Dauguma socdemų teigia, kad tai buvo provokacija. Paprastai politikai jautriai reaguoja, jei yra pasiūlomi, bet nepatvirtinami ministrais.

Iš dalies su A. Butkevičiumi konfliktavo ir Juozas Bernatonis bei Gediminas Kirkilas. Šie politikai buvo pašalinti iš derybinės grupės su valstiečiais žaliaisiais: vienais duomenimis, tai buvo A. Butkevičiaus noras, kitais – to esą pageidavo R. Karbauskis, nors pastarasis, kalbėdamas su DELFI, yra šią informaciją paneigęs.

Kandidato į užsienio reikalų ministrus ir dabartinio ministro Lino Linkevičiaus santykiai su A. Butkevičiumi taip pat abejotini. Teigiama, kad A. Butkevičius laiko L. Linkevičių Prezidentūros žmogumi, o, kaip žinia, prezidentės ir laikinojo premjero santykiai su šalies vadove Dalia Grybauskaite pastaruoju metu nebuvo labai geri.

DELFI primena, kad pirmadienį prisiekė nauji Seimo nariai, buvo išrinktas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, jo pavaduotojai, suformuota valdyba ir seniūnų sueiga. Seimo pirmininko pavaduotojais tapo valstietė žalioji Rima Baškienė, tos pačios frakcijos atstovas Arvydas Nekrošius, socialdemokratas G. Kirkilas ir konservatorė Irena Degutienė.

A. Butkevičius nebuvo patvirtintas Seimo vicepirminku, nors pritrūko labai nedaug: už jo kandidatūrą balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 53 ir dar 14 tautos atstovų balsuodami susilaikė. Tam, kad politikas būtų išrinktas, balsavusių „prieš“ ir susilaikiusių negalėjo būti daugiau nei balsavusių „už“. Taigi viską būtų lėmęs vienas balsas.

Valdančiąją koaliciją sudaro 78 Seimo nariai. Tai reiškia, kad iš valdančiųjų už A. Butkevičių galėjo nebalsuoti 12 Seimo narių. Tačiau pasakyti, kas iš tiesų balsavo ar nebalsavo už A. Butkevičių yra neįmanoma, mat balsavimas yra slaptas.