– Kodėl neįspėjote, kad ketvirtadienį jau bus Kalėdos?

– Per anksti kalbėti apie Kalėdas, o sniegas tikrai buvo prognozuotas. Pagaliau to sniego sulaukėme ir pietiniuose rajonuose, nes šia žiema jau nuo sekmadienio džiaugiasi šiaurinių rajonų gyventojai, o dzūkai sekmadienį turbūt vos spėjo besmegenį nulipdyti ir viskas vėl ištirpo, ištižo, ir mes braidėme po balas. Trečiadienį pagaliau atšalo, pasnigo ir dabar balta ir šviesu ir pietų Lietuvoje.

– Kiek ilgai sniegas laikysis ir kaip greitai vėl sulauksime ilgojo ir tamsiojo rudens Lietuvoje?

– Artimiausias dienas, savaitgalį, turėtų laikytis švelniai žiemiški orai. Temperatūra naktimis kris iki 2–7 laipsnių šalčio, jei atsiras pragiedrulių, vietomis, ypač Aukštaitijoje gali būti ir dar šalčiau. Dienomis temperatūra bus artima nuliui laipsnių. Šiauriniuose rajonuose ji sieks 1–2 laipsnius šalčio, o pajūryje – 3 laipsnius šilumos.

Turbūt išskirtinis šio savaitgalio bruožas – pajūryje jau prasidės atodrėkis, pajusime jūros alsavimą. Ten naktimis temperatūra sieks apie nulį, o dienomis iki 2, sekmadienį net iki 5 laipsnių šilumos. Pajūris bus šiltesnis.

Kritulių šiomis dienomis bus tikrai nedaug, kur ne kur paskraidžios pavienės snaigės – tiesiog dėl grožio, malonumo. Nemalonumų, užsnigtų kelių neturėtų būti.

– Kelininkai jau ketvirtadienio rytą informavo, kad Žemaitijoje laikosi sniego danga, siekianti apie 15 cm. Tokiam metų laikui – gana daug. Ar ne per anksti ta žiema pas mus atėjo?

– Tikrai žiema atėjo anksti, nedažnai taip būna. Tokių šaltų lapkričių senokai nėra buvę. Praeito amžiaus pabaigoje, 1993 m., 1995 m. buvo šalti lapkričiai. 1993 m. atšalo būtent šiomis dienomis, apie lapkričio 10-ąją, susidarė sniego danga. [...] Iki pat mėnesio pabaigos be atodrėkių tokie žiemiški orai ir buvo.

Šis lapkritis nebus šaltesnis už tada buvusius, bet pastaruoju metu, šiame amžiuje, vis dėlto dažnesni šilti lapkričiai nei šalti. Net ir pernai tomis dienomis mus džiugino daugiau kaip 10 laipsnių šiluma, buvo šilta.

– Orai šiuo metu labai netolygūs visoje Lietuvoje. Nuo ko tai priklauso?

– Dabar orus visoje Lietuvoje lemia ta pati sinoptinė situacija, tačiau skirtumai daugiausia priklauso nuo debesuotumo, kur debesų daugiau, nepraplyšta debesų skraistė, ten ir naktys šiltesnės, ir dienomis temperatūra neaukšta. Ten, kur debesys praplyšta, naktį iš karto krinta temperatūra. Ten, kur jau yra susidariusi sniego danga, tas sniegas taip pat tą šaltį tarsi palaiko – atėjo žiema ir ji tvirtinasi.

– Kur dabar šalčiausia Lietuvoje?

– Dabar šalčiausia Aukštaitijoje. Šiuo metu labai nežema temperatūra – vos 1–2 laipsniai šalčio, tačiau ir savaitės pradžioje, ir savaitės pabaigoje būtent Aukštaitijoje turėtų būti žemesnių temperatūrų – 7–8 laipsniai šalčio. Pragiedrėjus temperatūra gali kristi dar žemiau.

– Kur storiausias sniego sluoksnis?

– Storiausias sniego sluoksnis rytų Žemaitijoje – nuo Telšių link Šiaulių. Kitur sniego sluoksnis nesiekia 10 cm. Tačiau 5–8 cm vis dėlto nėra taip mažai. Yra buvę žiemų, kai ne visada tiek sniego būdavo. Pietų Lietuvoje sniego danga susidariusi labai plonytė. Kadangi sniegas krito ant neįšalusios žemės, jis greitai tirpo. Reikia paskubėti juo pasidžiaugti. Vidurio Lietuva kaip juodmargas jautis – lopas snieguotas, lopas juodas.

– Sinoptikai skelbia, kad savaitės pabaigoje šalį užlies šalčio banga. Tai, ką jautėme ketvirtadienį, jau yra didžiausias šaltis, ar dar ne?

– Ketvirtadienį dar ne šaltis, tai lengvas šaltukas.

– Savaitgalį bus šalčiau?

– Taip, pragiedrėjus naktims tikrai turėtų būti dar šalčiau, o dienomis temperatūra bus artima nuliui, dienomis tokio šalčio mes ir nepajusime. [...] Kadangi vėjas nebus itin stiprus, jutiminė temperatūra nelabai skirsis nuo tos, kurią rodys termometrai.