Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atsisakė patenkinti ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros prokuroro Justo Lauciaus skundą ir nutarė nebepratęsti R. Kurlianskiui taikomos kardomosios priemonės – namų arešto. Tai reiškia, kad įtariamajam nebus draudžiama nebūti namuose nuo 22 iki 6 val., kaip tai buvo taikoma iki šiol.

Teismas nutarė, kad pakankamai griežtos yra kitos R. Kurlianskiui taikomos kardomosios priemonės – 25 tūkst. eurų užstatas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

Namų arešto „MG Baltic“ viceprezidentui dar spalio 26 d. nebuvo pratęsęs Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas, tačiau su tokia nutartimi J. Laucius nesutiko ir ją skundė apeliacine tvarka.

Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria prokuroro skundas atmestas, yra galutinė ir neskundžiama.

Vilniaus policija šiuo metu atlieka dar vieną tyrimą – naktimis privalėję tikrinti, ar R. Kurlianskis yra namuose, pareigūnai yra nurodę, kad kartą įtariamojo nerado. Su tokia pareigūnų išvada R. Kurlianskis nesutiko, nes esą buvo namuose, ir pareigūnus apskundė komisariato vadovybei. Dėl to yra atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Tačiau net jeigu ir pasitvirtinų, kad R. Kurlianskio iš tikrųjų naktį nebuvo namuose, šios aplinkybės, kaip pažymėjo apygardos teismas, nesudarytų pagrindo tęsti namų areštą įtariamajam – ši kardomoji priemonė buvo taikoma net 5 mėnesius.

Be to, anot teismo, namų areštas yra perteklinė procesinė prievartos priemonė.

Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros atliekamame tyrime R. Kurlianskiui yra pareikšti įtarimai dėl poveikio buvusiems Seimo nariams V. Gapšiui ir Eligijui Masiuliui. Įtariama, kad V. Gapšiui buvo pasiūlytas 25 tūkst. Eur kyšis, kuris turėjo būti suteiktas nuolaidomis transliuojant Darbo partijos politinę reklamą LNK televizijoje bei suteikiant paramą viešąjai įstaigai.

taip pat įtariama, jog R. Kurlianskis esą bandė paveikti V. Gapšį, kad šis darytų įtaką partijos frakcijai Seime svarstant klausimą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės skyrimo generaline prokurore.

Tuo metu E. Masiuliui, įtariama, buvo perduotas 106 tūkst. Eur kyšis už tai, kad šis paveiktų Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narius svarstant įstatymo projektus dėl kelio Vilnius-Utena“ ir vartojimo kreditų bei už poveikį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams – kad klausimo svarstymas dėl paminklo Jonui Basanavičiui pastatymo vietos būtų išbrauktas iš tarybos darbotvarkės.

Nei R. Kurlianskis, V. Gapšys, nei E. Masiulis jiems pareikštų įtarimų nepripažįsta.