Tokiu įvertinimu pagerbta jos knyga apie žydų genocidą Lietuvoje 1941 m. „Mūsiškiai“. Medalį jai įteikė Simono Wiesenthalio centro įkūrėjas ir vadovas Rabbi Marvin Hier.

„Vakar vakare Niujorke Waldorf Astoria Grand ball room vyko iškilminga vakarienė kurios metu Simono Wiesenthalio centras man įteikė metinį apdovanojimą: „Medal of Valor“, kuris kasmet teikiamas vienam žmogui. Už drąsą“, – pati R. Vanagaitė rašė savo feisbuko paskyroje.

Praėjusiais metais šį apdovanojimą gavo jaunas musulmonas paryžietis Lasanna Bathily, per teroristų išpuolį Paryžiuje išgelbėjęs 7 žydų vaikus. Apdovanotųjų šiuo medaliu sąraše – ir Jonas Paulius II-asis, ir Winstonas Čerčilis.

„500 vakarienės dalyvių pagerbė knygą „Mūsiškiai“ atsistoję“, – džiaugėsi rašytoja.

Apdovanojimas teikiamas nuo 1977 metų. Kasmet jis jį gauna vos po vieną asmenį. Tarp apdovanotųjų – nemažai žydų gelbėtojų

„Ėmiausi šitos temos, nes mane apstulbino, kaip jos Lietuvoje bijoma. Norėjau suprasti, kas iš tikrųjų įvyko mūsų šalyje su mūsų žmonėmis, ir kodėl tai įvyko. Tai ne istorinė knyga – tai knyga skirta saviugdai. Žinau, kad Lietuva šitos knygos nelaukė. Todėl ją ir parašiau“, – motyvus imtis šios temos yra įvardijusi R. Vanagaitė.

Knyga „Mūsiškiai“ yra vadinama savotiška šoko terapija, ir Lietuvoje ji sulaukė itin didelio dėmesio.

Tą patį vakarą buvo įteiktas ir dar vienas Simono Wiesenthalio centro įsteigtas Humanitarinis apdovanojimas. Jį gavo kompanijos „PepsiCo“ prezidentė Indra Nooyi.