„Čia nėra jokios dramos, tai tiesiog demokratija“, - JAV ambasadorės rezidencijoje žurnalistams sakė Ž. Pavilionis.

Pasak buvusio ambasadoriaus, išrinkto į Lietuvos Seimą, reikia prisiminti, kad netgi didelė dalis lietuvių bendruomenės Amerikoje buvo už respublikonus ir D. Trumpą.

Klausiamas, kas yra didesnė grėsmė – ar D. Trumpo bandymas įgyvendinti savo užsienio politikos viziją, ar JAV izoliacionizmas – Ž. Pavilionis svarstė, kad nėra viskas taip blogai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Aš manau, viskas bus gerai su D. Trumpu ta prasme, kad keli dalykai mums labai svarbūs, ką jis šneka. Jis šneka Ronaldo Reagano terminais apie Amerikos lyderystę, kurią reikia atstatyti pasaulyje. „Make America great again“ - čia yra R. Reagano šūkis. Jis kalba apie tai, kad didins kariuomenę, o tai yra diametraliai priešinga Vladimiro Putino interesams. V. Putinas daro viską, kad Amerika nelyderiautų ir pasitrauktų iš visų įmanomų vietų. Ir čia jie susikirs, tiesiog laiko klausimas, kada tai įvyks. Mes turime tam būti pasiruošę, mes turėjome būti pasiruošę“, - sako Ž. Pavilionis.

Tęsiasi „Brexit" banga

Buvęs ambasadorius atkreipia dėmesį, kad rinkimai JAV akivaizdžiai susiję su bendra banga pasaulyje: visuomenės atsigręžia prieš elitą, pyksta dėl didėjančios nelygybės, balsuoja už tuos politikus, kurie atrodo esantys arčiau visuomenės.

„Daug kas šneka, kad tai yra tam tikra demokratijos krizė, kad neoliberali demokratija, sukurta po Antrojo pasaulinio karo, neatlaiko spaudimo. Kaip krikščionis demokratas pasakysiu, kad etiniai, moraliniai dalykai buvo pasitraukę iš ekonomikos, pinigai nebūtinai dirba pažeidžiamiausiems žmonėms, didėja atotrūkis tarp elito ir neelito, elitas užsidaro savyje, pinigai paima viršų, pinigai kuria vaizdinius, kuria rinkimus, paveikia partijas ir žmonės tai jaučia. Žmonės balsuoja už tuos, kurie, jų nuomone, yra arčiau jų. Vyksta didžiuliai pokyčiai kurių tie pralošę akivaizdžiai nenumato", - sako Ž. Pavilionis.

Pasak buvusio ambasadoriaus, Amerikoje įprasta, kad po dviejų vienos partijos atstovo prezidentavimo kadencijų, laimi kitos partijos kandidatas. „Tik vieną kartą istorijoje po R. Reagano dviejų kadencijų laimėjo George'as Bushas vyresnysis. Bet tai turi būti istoriniai dalykai, istorinės asmenybės ir labai populiarūs politikai, kad taip įvyktų. Su Hillary Clinton taip nebuvo", - sako politiku tapęs diplomatas.

Ž. Pavilionis negailėjo kritikos dabartiniams valdantiesiems ir konkrečiai užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui, kad Lietuva neužmezgė naudingų kontaktų su D. Trumpo aplinka.

Net lietuviai buvo už D. Trumpą?

Pasak pašnekovo, Lietuva apskritai labai mažai investuoja į santykius su JAV, skiria tam mažai lėšų, prisišaukti Seimo narių į JAV yra beveik misija neįmanoma. „Įvairias priemones naudojau vos ne per prievartą prašydamas, kad Seimo nariai vyktų į Vašintoną, jiems dažniausiai Seimo valdyba nesurasdavo pinigų, neturėdavo valios, kai tuo tarpu Seimo nariai iškilmingai keliaudavo į Iraną, į Afriką ir kitur", - sako Ž. Pavilionis.

Jo teigimu, normalių valstybių politikai į Vašingtoną keliauja vos ne kas mėnesį.

„Reikia prisimint, kad didžiulė dauguma pačių mūsų bendruomenės yra už D. Trumpą, tai 700 tūkst. Amerikos piliečių. Tiesiog lietuviai, kaip ir dauguma Vidurio Europos, yra už respublikonus, taip susiklostė istoriškai", - aiškina buvęs diplomatas.

Ž. Pavilionis negailėjo kritikos, kad Lietuva užmezgė diplomatinius santykius su komunistine Kuba. Jo nuomone, tai nepadeda sutvirtinti santykių su milijonais Kubos išeivių Amerikoje, kurie užima labai svarbias pozicijas šioje šalyje. Vienas jų, pavyzdžiui, yra respublikonas Marco Rubio.