Kas po antradienio balsavimo įžengs į Baltuosius rūmus – respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas ar demokratė Hillary Clinton? Šis klausimas neduoda ramybės amerikiečiams, kurie antradienį ėjo balsuoti ir sprendė, kas valdys šalį artimiausius 4 metus.

Tačiau rinkimų rezultatų laukė ne tik amerikiečiai. Likus 2 valandoms iki pirmųjų JAV prezidento rinkimų rezultatų Vilniuje prie klubo „Tamsta“ išsirikiavo šimtai žmonių, norėdami patekti į JAV ambasados organizuojamą rinkimų stebėjimo vakarėlį.

Renginio metu sukiojosi JAV simbolika išmargintomis vėliavėlėmis, skrybėlėmis ir kita atributika pasipuošę žiūrovai, o sveikinamąjį žodį tarė JAV ambasadorė Anne Hall – jau penktąjį kartą būdama užsienyje.

„Visada smagu rinkimus stebėti kitų akimis. Žinau, kad lietuviai atidžiai sekė rinkimų kampaniją. Amerika daugiau nei du šimtus metų renka savo šalies vadovus. Rytoj ryte sužinosime, kas taps kitu prezidentu. Vis dėlto, nepriklausomai nuo rezultatų, tikiu, kad dešimtmečius gyvuojanti Lietuvos ir JAV draugystė tęsis ir toliau“, – sakė JAV ambasadorė.

Kiek vėliau sausakimšo klubo „Tamsta“ scenoje pasirodė ir diskusijos dalyviai: DELFI redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, VRP Hill+Knowlton Strategies komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus, politlogas, VU Tarptautinių santykių instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas bei Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Visi dalyviai atsargiai pergalę prognozavo H. Clinton, nors pabrėžė, kad tai – tik spėlionės arba tikėjimas, mat kova bus apylygė. Savo prognozes galėjo spėti ir susirinkusieji, o teisingai atspėję ne tik rezultatą, bet ir procentus, kuriuos turėjo gauti kandidatai, galėjo laimėti „iPad“.