„Buvau labai maloniai nustebintas. Man – didžiulė garbė sulaukti tokios svarbios Amerikoje ir visame pasaulyje politikės, visuomenės veikėjos ir mokslininkės dėmesio. Kartu tai – dėmesys ir mūsų šaliai“, – prisipažino V. Adamkus.

Jis prisiminė ne tik itin reikšmingą ir svarbų C. Rice vizitą į Lietuvą 2005 m. balandžio pabaigoje, bet ir ne vieną susitikimą su šia politike tarptautiniuose forumuose ar netikėtus šiltus pasimatymus užsienyje.

„Kartą, skrisdamas į Afganistaną aplankyti mūsų šalies karių, tarnaujančių Goro provincijoje, Kabulo oro uoste susitikau C. Rice. Ji skrido į Pakistaną, bet, nepaisant to, kad labai skubėjo, mes labai maloniai keliolika minučių pabendravome. O po to Vilniuje man teko aiškintis Almai [Adamkienei – LRT.lt] dėl šio pasimatymo, mat visai netikėtai mūsų apsikabinimą su tuometine JAV valstybės sekretore užfiksavo užsienio fotokorespondentai“, – juokavo V. Adamkus.

Prisimindamas susitikimus su C. Rice tarptautiniuose renginiuose pačiais karščiausiais politikos klausimais, prezidentas išskyrė vieną diskusiją, kurios metu jis pareiškė, kad Šaltasis karas su Rusija dar nepasibaigęs. Ir, nors tada su tuo C. Rice nesutiko, šiandienos ir kelerių ankstesnių metų Rusijos veiksmai įrodė, kad ši didžioji Lietuvos Rytų kaimynė tebekursto ne tik Šaltąjį karą, bet ir tikrojo karo veiksmus Ukrainoje bei kitose šalyse.

2005 m. balandį C. Rice Vilniuje viešėjo kelias dienas, kai sostinėje vyko vienas didžiausių kada nors mūsų šalyje organizuotų tarptautinių forumų – neformalus NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas. Tai buvo pirmasis neformalus NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, vykęs ne Briuselyje.

„Mūsų vertybės panašios, istorija panaši. JAV dėkinga Lietuvai už draugystę, bendrus demokratijos sklaidos siekius (…). NATO dabar turi naujų narių, kurios vertina laisvę dėl to, kad taip ilgai jos neturėjo. (...) Tie, kurie ilgai gyvename laisvėje, dažnai to neįvertiname, o Lietuva mus įkvepia ir duoda mums naujos energijos ir, manau, tą patį darote būdami Europos Sąjungoje“, – šie C. Rice žodžiai, pasakyti po susitikimo su V. Adamkumi Vilniuje 2005 m. pavasarį, aktualūs ir šiandien.

Buvusios SSRS ir Rusijos politikos ekspertė JAV C. Rice šiuo metu yra Stanfordo universiteto, politikos ir ekonomikos mokslų Huverio instituto profesorė.

JAV valstybės sekretore prezidento George`o W. Busho administracijoje C. Rice dirbo 2005–2009 m. Nuo 2001 iki 2005 m. ji buvo G. W. Busho patarėja nacionalinio saugumo klausimais.