"Kategoriškai pareiškiu, kad pastatas, statomas vietoje buvusio Žalgirio baseino, yra ne buvusių žydų kapinių vietoje", - penktadienį spaudos konferencijoje Vilniuje pareiškė statybų užsakovo atstovas, inžinierius Kazimieras Musteikis.

Pasak jo, tokią pačią išvadą padarė ir šios savaitės pradžioje susirinkę įvairių institucijų atstovai - Vilniaus apskrities viršininko administracijos, sostinės savivaldybės darbuotojai, Lietuvos žydų bendruomenės nariai, archeologai, architektai, paminklosaugininkai.

Remdamasis įvairių laikmečių žemėlapiais, architektas Kęstutis Pempė spaudos konferencijoje sakė, jog žydų kapinių būta aplink dabartinius Sporto rūmus, tačiau Rinktinės ir Olimpiečių gatvių sankirtoje statomas Karaliaus Mindaugo komercinis ir apartamentų centras yra maždaug 15 metrų nutolęs nuo buvusios žydų kapinių ribos.

"Visi sprendimai viešai apsvarstyti, įvertinti ekspertų, institucijų ir jie nieko bendro neturi su žydų kapinių niekinimu, nes yra už buvusios kapinių ribos. Čia vyksta sąmoningas arba nesąmoningas visuomenės klaidinimas. O gal žmonės apsiriko adresu, gal kalbama apie neseniai pateiktus siūlymus dėl Sporto rūmų, kurie tiesiogiai ant buvusių žydų kapinių teritorijos pakliuvo, vystymo", - svarstė architektas K.Pempė.

Statybos užsakovo atstovas, inžinierius K.Musteikis pastebėjo, kad pretenzijas reiškiantys JAV žydų bendruomenės atstovai nepateikia jokių konkrečių duomenų, žemėlapių, įrodančių jų tiesą. Jis taip pat pacitavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotojo Josifo Parasonio per įvairių institucijų pasitarimą išsakytus žodžius, kad minėta teritorija nepatenka į buvusių žydų kapinių ribas.

Lietuvos istorijos instituto Archeologinių tyrimų vadovas, archeologas Kęstutis Katalynas tvirtino, jog archeologiniai kasinėjimai ir žemėlapiai rodo, kad teritorijoje, kur šiuo metu vyksta JAV žydų pasipiktinimą sukėlusios statybos, buvo žvejų kaimelis. Anot jo, žydų kapinių šioje vietoje nebuvo nė vienu istoriniu periodu.

1831 metais caro įsakymu toje vietoje buvo pastatyti gynybiniai įtvirtinimai, po Antrojo pasaulinio karo - uždaras plaukiojimo baseinas.

Tuo tarpu teritorijoje po Vilniaus koncertų ir sporto rūmais išties yra buvusios žydų kapinės, tačiau jos carinės Rusijos valdžios buvo uždarytos 1831 metais, o sovietų valdžia šias kapines išardė 1949 - 1950 metais.

JAV žydų bendruomenės atstovais prisistatę asmenys šia savaitę pareikalavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė sustabdytų Rinktinės ir Olimpiečių gatvių sankirtoje, buvusio Žalgirio baseino vietoje, vykstančias statybas.

Žydai taip pat prieštaravo planams plėtoti ir rekonstruoti Vilniaus koncertų ir sporto rūmų bei aplinkines teritorijas, besiremdami tuo pačiu motyvu - ten kadaise buvo žydų kapinės. Minėtoje teritorijoje ketinama įgyvendinti ambicingą pramogų, verslo ir kultūros objekto statybos projektą.

Pasak savivaldybės atstovų, jie pasiūlė žydų bendruomenės atstovams sudaryti bendrą grupę iš įvairių specialistų ir kartu išsiaiškinti, ar Rinktinės ir Olimpiečių gatvių sankirtoje greta Karaliaus Mindaugo tilto kada nors buvo žydų kapinės. Tačiau JAV žydų bendruomenės nariai šį pasiūlymą atmetė.

Praėjusią savaitę JAV ambasados Lietuvoje darbuotoju prisistatęs asmuo, lydimas kelių žydų rabinų, veržėsi į statybų aikštelę buvusio Žalgirio stadiono vietoje. Įtarę galimą provokaciją, darbų užsakovai netikėtų svečių neįsileido.

Dėl esą buvusių žydų kapinių vietoje vykstančių statybų susirūpinusių žydų organizacijų laiškų ir reikalavimų sustabdyti statybas sulaukia ir Lietuvos ambasada JAV. Ji taip pat gavo 15 JAV kongresmenų pasirašytą raštą, kuriuo išreiškiamas susirūpinimas Vilniuje vykstančiomis statybomis.

Karaliaus Mindaugo komercinis ir apartamentų centro statybas planuojama pabaigti kitų metų vasarą.