Kreipdamasi į teismą J. Blažytė nurodė, kad santuoką su V. Uspaskichu nori nutraukti „dėl sutuoktinio kaltės“, tačiau žiniasklaidai apie jas nieko nekalba. Tyli ir jiems atstovaujantys advokatai, aiškinantys, kad neturi įgaliojimų komentuoti skyrybų procesą.

Į teismą J. Blažytės advokatė kreipėsi dar sausio 27 d., apie tai plačiai rašė spauda, buvo kalbama televizijos laidose, o pirmasis teismo posėdis surengtas tik praėjus 10 mėnesių. Bet tai – ne dėl teisėjų kaltės.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad V. Uspaskichas ilgą laiką vengė skyrybų proceso: neatsiimdavo jam teismo siunčiamų dokumentų, tarp jų – ir J. Blažytės prašymo nutraukti santuoką.

Procesiniai dokumentai atsakovui buvo siunčiami ne tik Lietuvoje – kadangi iš Darbo partijos pasitraukęs V. Uspaskichas dirba Europos Parlamente Briuselyje, teismas dar kovo mėnesio pabaigoje buvo priverstas kreiptis į diplomatus – Lietuvos ambasadą Belgijoje.

Tačiau ir čia V. Uspaskichas ilgą laiką nepasirodė, nors ir buvo informuotas, kad yra gauti dokumentai iš Vilniaus miesto apylinkės teismo.

Oficialiai buvusiam „darbiečių“ lyderiui J. Blažytės ieškinys dėl santuokos nutraukimo buvo įteiktas tik birželio pabaigoje.

Šaltinių teigimu, V. Uspaskichas ir tiesiogiai, ir per tarpininkus ne kartą buvo informuotas, kad ambasadoje yra gauti teismo dokumentai, tačiau juos atsisakydavo priimti ir perduoti net kartu su V. Uspaskichu dirbantys jo atstovai. Vis dėlto, skyrybų bylos dokumentus europarlamentaro atstovams įteikė vienas ambasados vadovų.

Ir nors santuokos nutraukimo byla pagaliau teisme pradėta nagrinėti, tačiau aiškėja, kad sprendimas joje dar negreit gali būti priimtas – spalio 26 d. posėdyje teismas J. Blažytei ir jos atstovei pasiūlė galutinai suformuluoti ieškinio reikalavimus, o kai tai bus padaryta, V. Uspaskichui ir jo advokatui pateikti galutines savo pozicijas.

Skyrybų bylos teismas toliau ketina imtis tik kitąmet – posėdis suplanuotas sausio pabaigoje. Žinoma, tiek J. Blažytė, tiek V. Uspaskichas dar galėtų bylą baigti taikiai – sudaryti santuokos nutraukimo pasekmių arba separacijos sutartį. Tai reiškia, kad sutuoktiniai turtą pasidalintų tarpusavyje, o vėliau gyventų skyrium ir santuoką vėliau galėtų nutraukti, jeigu taip ir nesusitaikys.

Dar prieš prasidedant teismo procesui V. Uspaskichas DELFI buvo pareiškęs, kad šeima jam – vertybė, kurią tausos iki paskutinės sekundės. „Dar kol kas turiu žmoną. Yra pareiga, pagal mano dabartinę filosofiją, rūpintis šeima iki paskutinio“, – į klausimą, ar jo širdies nešildo nauji jausmai, atsakė V. Uspaskichas.

Iš Rusijos kilusiam 57-erių V. Uspaskichui tai antroji santuoka. Su pirmąja žmona jis yra susilaukęs dviejų vaikų, jie gyveno Baltarusijoje. Taip pat dviejų vaikų jis yra susilaukęs su J. Blažyte.