Tai didžiausias vienos partijos laimėjimas pagal mandatų skaičių nuo 1996 m. Tais metais Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) laimėjo 68 mandatus.

Rinkimų rezultatai lemia, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taps pagrindine valdančiąją koaliciją formuojančia partija.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne kartą yra minėjęs, kad partija į premjerus siūlo partijai nepriklausantį Saulių Skvernelį. Kartas nuo karto politikas pamini ir europarlamentaro Bronio Ropės pavardę, kaip galimą kandidatą į ministro pirmininko vietą. Kaip sako R. Karbauskis, tam atvejui, jei valstiečiams žaliesiems tektų ir Seimo pirmininko kėdė.

Kas galėtų sudaryti koaliciją su rinkimus laimėjusia partija?

„Nematau kol kas skirtumo tarp konservatorių ir socialdemokratų. Jie kol kas turi apsvarstyti savo situaciją. Jie turi apsispręsti, ar jie nori būti valdančiojoje koalicijoje, pirmiausia. Po to, apsispręsti, kokiems kompromisams jie pasirengę jų ir mūsų programos prasme“, - rinkimų naktį sakė R. Karbauskis.

„Dauguma, kokia ji besusiklostytų, ji susiklostys“, - reziumavo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R. Karbauskis teigia vis dar matantis galimybę didžiajai koalicijai, kurioje dalyvautų jo partija, taip pat Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bei Lietuvos socialdemokratų partija.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas sako kol kas kitų koalicijos variantų nesiūlantis. Jo manymu, deryboms su konservatoriais galėtų vadovauti Rima Baškienė, su socialdemokratais – Stasys Jakeliūnas.

Tai gana iškalbingas ir galbūt socialdemokratus suerzinsiantis gestas: S. Jakeliūnas dirbo premjero Algirdo Butkevičiaus patarėju, bet pasitraukė iš pareigų dėl nesutarimų. Tiesa, A. Butkevičius yra sakęs, kad S. Jakeliūno buvo paprašyta išeiti.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis rinkimų naktį sakė, kad 31 mandatą iškovojusi jo partija neatmeta galimybės dirbti opozicijoje.

„Neatmetu galimybės dirbti opozicijoje", - sako G. Landsbergis.

Beje, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai šiuose rinkimuose pasirodė net blogiau nei 2012 m. Tuomet jie laimėjo 33 vietas Seime.

Apie R. Karbauskio aptariamą plačiąją koaliciją G. Landsbergis atsiliepia skeptiškai.

„Man yra keistos derybos ir su kairiaisiais, ir dešiniaisiais. Aš tada jaučiuosi tokia prekė turguje, kurią galima išmesti, jei netinka nuostatos, gali pasiimti atgal, jei labai patinka", - teigė politikas.

Gabrielius Landsbergis

„Aš kol kas žiūriu su šypsena į tą galimybę dėl kelių priežasčių, kurios buvo šiandien ar vakar tos pačios. Tai yra tai, kad socialdemokratai yra neatsinaujinusi partija, kuri neturi nieko bendra su pokyčiais", - apie plačiąją koaliciją sakė konservatorius.

G. Landsbergis matytų galimybę dirbti bendroje koalicijoje su valstiečiais žaliaisiais tik tuo atveju, jei jie atsitrauks nuo radikaliausių savo nuostatų. Jis nepaminėjo konkrečiai, bet rinkimų naktį politikas ne kartą sakė nepritariantis valstybės monopoliui alkoholio prekybai, taip pat valstybinėms vaistinėms. Kaip nelabai priimtiną jis minėjo ir valstiečių žaliųjų siūlomos švietimo ir mokslo ministrės kandidatūrą.

Neatmestina, kad konservatorių lyderio kalbos apie darbą opozicijoje gali būti pasiruošimas deryboms.

Socialdemokratai deryboms su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nesako „ne". Tačiau socialdemokratai laimėjo vos 17 mandatų, todėl jei valstiečiai žalieji bei socdemai sudarytų koaliciją, joje būtų 73 balsai – tokia koalicija būtų gana trapi, bet įmanoma. Koalicija su konservatoriais būtų platesnė: joje būtų 87 atstovai.

„Mes nesakom, kad mes nesikalbėsime ir būsim kažkodėl užsispyrę", - sakė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, kuriam ir pačiam nepasisekė laimėti mandato Vilkaviškyje.

Algirdas Butkevičius

R. Karbauskis jau anksčiau atmetė koalicijos galimybę su Liberalų sąjūdžiu, Lietuvos lenkų rinkimų akcija ar juolab „Tvarka ir teisingumu". S. Skvernelis šiuo klausimu liberalams ir lenkams nuolaidesnis: jo manymu, koalicija su šiomis partijomis įmanoma.

Valstiečių šešėlinė Vyriausybė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau yra paskelbusi dalį savo šešėlinių ministrų, tačiau ne visus. R. Karbauskis taip pat pareiškė, kad krašto apsaugos ministrą turėtų rinkti prezidentė, nes ji yra vyriausia ginkluotųjų pajėgų vadė pagal Konstituciją.

Premjeras – Saulius Skvernelis arba Bronis Ropė

1. Aplinkos ministerija – Kęstutis Navickas
2. Energetikos ministerija – Virgilijus Poderys
3. Finansų ministerija – Stasys Jakeliūnas
4. Krašto apsaugos ministerija – paliks siūlyti prezidentei
5. Kultūros ministerija – Liana Ruokyte Jonsson
6. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – nenurodė
7. Susisiekimo ministerija – nenurodė
8. Sveikatos apsaugos ministerija – Aurelijus Veryga
9. Švietimo ir mokslo ministerija – Vilija Salienė
10. Teisingumo ministerija – nenurodė
11. Ūkio ministerija – Mantas Katinas
12. Užsienio reikalų ministerija – Petras Vaitiekūnas
13. Vidaus reikalų ministerija – nenurodė
14. Žemės ūkio ministerija – Bronius Markauskas

R. Karbauskis nuolat deklaruoja siekį suformuoti vadinamąją profesionalų Vyriausybę, nors profesionalą-ekspertą politikas apibrėžė siaurai – kaip konkrečią specialybę ar konkretų diplomą turintį asmenį. Tokia idėja iki šiol nebuvo priimtina nei konservatoriams, nei socialdemokratams, tačiau ji gali būti priimtina prezidentei.

Šalies vadovė tradiciškai po rinkimų turėtų pakviesti laimėjusios partijos lyderį susitikimui.