Ar tai nėra vertintina kaip šiurkštus partijos veiklos finansavimo pažeidimas, kuris gali užkirsti galimybę gauti biudžeto pinigų, spręs Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Dar balandį, skirstant pirmojo pusmečio dotacijas, paaiškėjo, kad 2004 metais LDP iš vieno verslininko galėjo gauti gerokai didesnę paramą nei leidžiama.

Remiantis Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK pateikta partijos finansine ataskaita, bendrovės "Minijos nafta" generalinis direktorius Thomas Milesas Haseltonas pernai liberaldemokratams per keturis kartus pervedė 320 tūkst. litų. Jis tapo dosniausiu ne tik LDP, bet ir visų partijų rėmėju praėjusiais metais.

VRK kilo abejonių, ar taip nebuvo pažeisti įstatymai. Nuo 1999-ųjų iki praėjusių metų rugsėjo 10 dienos galiojęs Politinių partijų ir politinių organizacijų finansavimo įstatymas teigė, kad partija per metus iš vieno fizinio asmens gali gauti ne didesnę kaip 500 MGL (62500 litų) aukų. Lėšos, viršijusios šią sumą, turėjo būti grąžinamos dovanotojui per 10 dienų.

Pasak Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūno ir LDP vicepirmininko Valentino Mazuronio, šie pinigai buvo skirti rinkimų kampanijai, kurios finansavimui tuo metu nebuvo jokių apribojimų. Parlamentaras pripažino, kad "tai buvo techninė klaida, kurią finansininkai pražiopsojo".

Kilus abejonėms dėl verslininko paramos, VRK svarstė galimybę neskirti liberaldemokratams 122 tūkst. litų biudžeto dotacijos. Tačiau nusprendus, kad partija įstatymo nepažeidė šiurkščiai, ir LDP pažadėjus leistiną sumą viršijusius pinigus grąžinti aukotojui, dotacija buvo skirta.

Į tokią pačią dotaciją partija galės pretenduoti ir rudenį. Tačiau liberaldemokratams gali tekti gerokai pakovoti dėl paramos iš biudžeto, mat paaiškėjo, kad jie nespės laiku grąžinti T.M.Haseltonui pinigų. LDP buvo susitarusi su VRK, kad lėšas verslininkui grąžins iki rudens.

Trečiadienį V.Mazuronis Eltai teigė, kad dalis pinigų jau pervesta, o likusią sumą bus stengiamasi grąžinti artimiausiu metu. "Be jokios abejonės, stengsimės spėti (iki dotacijų skirstymo. - ELTA). Bet kuriuo atveju įsipareigojimus vykdyti pradėjome", - teigė parlamentaras.

Kitas LDP vicepirmininkas Evaldas Lementauskas buvo gerokai konkretesnis ir atviresnis. Pasak jo, verslininkui jau grąžinta 70 tūkst. iš beveik 260 tūkst. litų, likusiai sumai grąžinti sudarytas grafikas.

E.Lementauskas neslėpė, kad visi pinigai šiemet vargu ar bus grąžinti, mat susidarė nemenka suma. "Šiais metais būtų sunku. Prašysime VRK atidėti iki kitų. Artimiausiame komisijos posėdyje pateiksime prašymą su detaliu grafiku, konkrečiomis sumomis ir datomis", - Eltai teigė LDP vicepirmininkas.

Pasak jo, VRK bus prašoma atsižvelgti į jų prašymą ir skirti biudžeto dotaciją, mat iki šiol analogiškų situacijų nėra buvę. "Suma pakankamai didelė, mes geranoriškai nusiteikę ją grąžinti ir pripažįstame savo kaltę. Be to, pats verslininkas pretenzijų neturi", - kalbėjo E.Lementauskas.

Kaip sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, LDP prašymas bus svarstomas. Komisijos nariai ketina aiškintis, kaip rimtai liberaldemokratai nusiteikę grąžinti pinigus pagal sudarytą grafiką.

Prieš priimant galutinį sprendimą žadama atsižvelgti ne tik į šį įsipareigojimą, bet ir į tai, kad gerokai griežtesnes sankcijas už pažeidimus numatantis Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas įsigaliojo jau pervedus minėtą sumą.

"Šiaip ar taip, jie jau yra pažeidę bet kokius terminus. Jei pinigai bus grąžinti, ar ne pernelyg griežta bus reikalauti neskirti dotacijos? - anksčiau Eltai yra sakęs VRK vadovas. - Atsižvelgus į tai, kad apie neleistiną paramą buvo pranešta viešai, patys liberaldemokratai pripažino, kad pažeidė įstatymą, rudenį nemokėti dotacijos būtų nelabai logiška".

Pagal įstatymą VRK iki lapkričio 15 dienos turės paskirstyti 1,5 mln. litų biudžeto dotacijų. Į jas galės pretenduoti politinės partijos, per pastaruosius Seimo ir savivaldos rinkimus gavusios ne mažiau kaip 3 proc. visų rinkėjų balsų. Nustačius šiurkščių finansavimo tvarkos pažeidimų, partija gali netekti dotacijos.