Tokio žingsnio VPT ėmėsi po to, kai po atlikto tikrinimo buvo nustatyta, kad atlikdama viešuosius pirkimus prekių – kanceliarijos reikmenų ir popieriaus, iš dabar jau buvusios Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio įmonės „Dzūkų žinios“, Lazdijų rajono savivaldybės administracija pažeidė viešųjų pirkimų procedūras.

„Viešųjų pirkimų tarnyba spalio 18 dieną buvo kvietusi aštuonis Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojus atvykti į tarnybą administracinės teisės pažeidimo protokolo surašymui ir nutarimo priėmimui“, - teigė VPT atstovė spaudai Vita Ramanauskaitė.

Pasak tarnybos atstovės, baudos skirtos penkiems atvykusiems valdininkams. Trys administracinėn teisenon traukiami asmenys į tarnybą neatvyko.

„Visiems kartu su protokolu surašytas administracinis nurodymas, t. y. siūlymas per 10 darbo dienų sumokėti po 72 eurus (pusę ATPK numatytos baudos)“, - sakė Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė.

Redakcijos žiniomis, Viešųjų pirkimų tarnybos akiratin pakliuvo visa Lazdijų rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija ir pats savivaldybės administracijos direktorius Audrius Klėjus: Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkė, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Justina Greblikaitė, savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjas Kęstutis Jasiulevičius, šio skyriaus vyr. specialistė, dabar esanti motinystės atostogose Jurgita Kazilionienė, Finansų skyriaus vedėjos pavaduotoja Šarūnė Dumbliauskienė, Vietinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Miciulevičius, Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjas Algimantas Pipiras, tuometinis savivaldybės Ūkio tarnybos vadovas, dabar savivaldybės sargu dirbantis Vytautas Sadauskas.

Iš buvusios mero Artūro Margelio įmonės „Dzūkų žinios“ kanceliarines prekes ir popierių pirkusi Lazdijų savivaldybė grubiai pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, dar šių metų pavasarį konstatavo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

VPT nustatė, kad Lazdijų rajono savivaldybės administracija, atskirai pirkusi kanceliarines prekes ir kopijavimo popierių, siekė išvengti privalomų procedūrų.

Kaip nurodė VPT, buvo tikrinti du pirkimai, kurių laimėtojas - buvusi mero A. Margelio įmonė „Dzūkų žinios“. Juos vykdžiusi savivaldybė sudarė sutartį pirkti kanceliarinių prekių iš šios įmonės už 15 125 eurų, o kopijavimo popieriaus – už 13 310 eurų.

VPT teigimu, nustatyta, kad savivaldybė „vengė vykdyti skaidrius viešuosius pirkimus“, t.y. neskelbė jų Centriniame viešųjų pirkimų portale arba viešai, „kad kiekvienas suinteresuotas tiekėjas galėtų sudalyvauti viešajam pirkime, o ne tik patinkantys tiekėjai“.

„VPT konstatuoja, kad vykdydama šiuos du pirkimus, perkančioji organizacija pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus bei kitas įstatymo nuostatas“, - nurodo tarnyba.

Šaltinių teigimu, pirminiame pirkimo dokumentų variante nurodytomis sąlygomis esą buvo numatyta viešojo konkurso sąlygas skelbti Centriniame viešųjų pirkimų portale, tačiau esą savivaldybės administracijos vidinėje dokumentų valdymo sistemoje (DVS) vėliau atsirado Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkės J. Greblikaitės nurodymas rengti supaprastintą konkursą ir laimėtojas buvo atrinktas apklausos būdu.

VPT išvadoje konstatuota, kad pirkimų rengėjai perkamų prekių techninėje specifikacijoje nurodė ne tik konkrečius prekių matmenis, bet ir tikslų vienetų skaičių pakuotėje ir kt.

Būtent tokį pasiūlymą ir pasiūlė apklausiama bendrovė „Dzūkų žinios“.

Po VPT išvados Lazdijų rajono savivaldybė buvo įpareigota nutraukti sutartis su Lazdijų rajono mero A. Margelio žento Dariaus Brindzos vadovaujama UAB „Dzūkų žinios“ ir per 10 dienų apie tai informuoti tarnybą. Tą ji padarė.

Kalbintas Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Klėjus apie Viešųjų pirkimų tarnybos skirtas pinigines baudas Lazdijų rajono savivaldybės darbuotojams ir jam pačiam komentuoti nepanoro.

Pats A. Margelis anksčiau sakė nebesantis „Dzūkų žinių“ akcininkas jau pusantrų metų. Pasak A. Margelio, šios bendrovės akcininkais nėra ir jo artimieji.

VPT pradėjus tirti viešuosius pirkimus, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) sustabdė A.Margelio narystę partijoje.

Registrų centro duomenimis, bendrovę valdo penki akcininkai: Albinas Rėkus, Dalė Juknevičienė, Darius Kaškelis, Kęstutis Matulevičius, Kęstas Sukackas.