Darbuotojams palankesnėms kodekso nuostatoms praėjusią savaitę pritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Komitetas pritarė tam, kad darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygos, kai dėl jų abejojama, būtų aiškinamos darbuotojų naudai.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo taip pat padidinti išeitinę išmoką nutraukiant darbo sutartį darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių; atsisakyti nenustatytos apimties darbo sutarčių; švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmę sutrumpinti viena valanda, išskyrus pagal sutrumpintą darbo laiko normą dirbančius darbuotojus.

Į Darbo kodeksą siūloma grąžinti papildomas atostogas darbuotojams už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje, už darbą sąlygomis, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir tokių nukrypimų negalima pašalinti, ir už ypatingą darbų pobūdį.

Papildomų atostogų trukmę, suteikimo sąlygas ir tvarką nustatytų ne kolektyvinės sutartys, o Vyriausybė.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo ketinimai spalio 12 d. svarstyti Darbo kodekso pataisas dėl darbo santykių reglamentavimo liko neįgyvendinti. Parlamentarai pritarė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos prašymui, kurį pateikė Dalia Kuodytė, iki kito posėdžio padaryti pertrauką šio klausimo svarstyme. Už pertrauką balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 12, susilaikė 25 parlamentarai.

Seimo socialdemokratai apgailestavo, kad Liberalų sąjūdis ir dalis konservatorių stabdo Darbo kodekso pataisų svarstymą Seime.

"Seimo narių svarstymui buvo pateiktos Darbo kodekso pataisos, turinčios pagerinti darbuotojų sąlygas. (...) Liberalų sąjūdžio frakcija iškart ėmė blokuoti šių pataisų svarstymą ir bandė išbraukti iš Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės. Nepavykus visai išbraukti iš darbotvarkės liberalai ir 12 konservatorių pareikalavo pataisų svarstyme pertraukos. Tai rodo tik viena, kad jie nori trukdyti tokių pataisų priėmimą Seime", - sako socialdemokratai.

Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojo Gedimino Kirkilo teigimu, Seimui pateiktos svarstyti pataisos buvo aptartos su socialiniais partneriais.