Laukti rinkimų rezultatų susirinko ir pagrindinės valdančiosios partijos - Lietuvos socialdemokratų nariai, kurie tikisi išlaikyti didžiausią frakciją Seime.

Pastaruoju metu apklausos rodė, kad LSDP išlieka populiariausia partija, tačiau jos populiarumas palaipsniui smuko.

A. Butkevičius regėjo melą ir cituoja R. Paksą

Socialdemokratai laukti rinkimų rezultatų susirinko netoli partijos būstinės Barboros gatvėje esančiame bare. Dauguma politikų privačiuose pokalbiuose nesitikėjo nugalėti lengvai.

Vienas alkoholio negeriantis socialdemokratas sakė net išgersiantis, jeigu pavyktų išplėšti pergalę. Taip socialdemokratas juokavo, tačiau iš to galima spręsti, jog pergalė neatrodo pasiekiama ranka.

Tačiau štabe pasirodęs premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigė besitikintis 35-40 mandatų šiuose Seimo rinkimuose. Šiuo metu ši partija Seime turi 40 Seimo narių. Pasak premjero, jeigu partija išlaikytų tiek mandatų, kiek jis tikisi, tai būtų istorinis įvykis.

Algirdas Butkevičius su žmona Janina

Klausiamas apie rinkimų aktyvumą, A. Butkevičius sakė, kad iš esmės visada norisi didesnio aktyvumo.

Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, šiuose rinkimuose balsavo 49,9 proc. rinkėjų, priskaičiavus balsavusius iš anksto, bet nepriskaičiavus balsavusių užsienyje.

A. Butkevičius neigė, kad prieš rinkimus vyko kokie nors pokalbiai dėl galimos koalicijos. Tačiau privačiai socdemai pripažįsta, kad pokalbiai vyko, tik tiek, kad jie buvo niekuo nepagrįsti. Galutines dėliones vis tiek lems rinkimų rezultatai.

Bet kuriuo atveju ekspertai neabejoja, kad po rinkimų koalicija bus sudaryta arba iš socdemų ir valstiečių žaliųjų, arba iš konservatorių ir valstiečių žaliųjų.

Anksčiau A. Butkevičius yra sakęs, kad jeigu partija iškovos mažiau mandatų nei turėjo, tuomet jis svarstys apie galimybę atsistatydinti iš partijos pirmininko posto.

DELFI apie tai paklausė premjero A. Butkevičiaus sekmadienį.

„Svarstysiu visą laiką. Aš esu užsibrėžęs, kad turėtų būti ne mažiau, bet pastaruoju metu vyksta labai aktyvi propagandinė kova prieš Vyriausybę, prieš socialdemokratus, prieš mane, ko aš nesitikėjau. Pritariu prezidento Rolando Pakso išsakytoms mintims, kad tokios nedemokratiškos rinkimų kampanijos nebuvo po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo“, - sakė premjeras.

Jis sakė matęs „scenarijų“, kurie pagrįsti melu. Pasak premjero, kai viskas paaiškėja, šaukštai jau būna po pietų. A. Butkevičius sako, kad visuomenė dažnai patiki melu, bet nedetalizavo, koks tai melas.

Pasiteiravus, ar yra patenkintas partijos darbu per rinkimų kampaniją. A. Butkevičius aiškino tikėjęsis daugiau. Jis iškart paminėjo, kad to daugiau tikėjosi iš jaunimo: daugiau kontaktų kolegijose, mokyklose, universitetuose.

A. Sysas nepatenkintas

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovo DELFI teiravosi, ar jis jaučia prastas nuotaikas partijos rinkimų štabe.

„Ne, dar nejaučiu. Aš manau, kad ta pirmoji išgąstis dėl mažų kaimiškų rajonų... Tai nereiškia, kad valstiečiai laimės didesnius miestus. Yra rezultatai iš mažesnių rajonų, tai kai kur mes pirmaujam, kai kur – valstiečiai. Dažniausiai mes arba jie“, - sako A. Sysas.

Algirdas Sysas

Politikas teigia, kad Lietuvoje gali susiklostyti panaši situacija kaip Ispanijoje, kurioje rinkimų rezultatai buvo tokie, jog apie 9 mėnesius nepavyksta suformuoti vyriausybės.

„Ispaniškas variantas jam tikriausiai kaip tik, kadangi jis beveik Ispanijos gyventojas“, - juokavo A. Sysas, taip netiesiogiai apeliuodamas į tai, kad šioje šalyje jau ilgus metus gyvena Ramūno Karbauskio žmona ir vaikai.

„Ten kelinti jau rinkimai organizuojami“, - sako socialdemokratas, pridurdamas, kad nesistebės, jei išankstinių rinkimų prireiks ir Lietuvoje.

A. Sysas neslepia, kad formuoti koaliciją, kai trys partijos gali laimėti apylygiais rezultatais, bus labai sunku. Tiesa, 2000 m. buvo taip, kad socialdemokratai laimėjo daugumą, bet prezidentas Valdas Adamkus prioritetą skyrė Naujosios sąjungos ir liberalų koalicijai.

Praėjus kiek laiko vyriausybė žlugo ir tuomet koaliciją formavo tikrieji rinkimų laimėtojai – socialdemokratai.

„Iš R. Karbauskio kalbos aš suprantu, kad jis užsibrėžęs mūsų politinei sistemai galbūt nepriimtinų dalykų, pavyzdžiui, ekspertų vyriausybė, įstatymų kūrimas – tik Seime, ne Vyriausybėje. Čia reikia turėti ir Seime labai stiprią komandą. Aš nežinau, ar tokie pasiūlymai priimtini konservatoriams? Jei nepriimtini, tada ir konservatoriai negalės suformuoti koalicijos“, - sako A. Sysas.

Ar A. Sysas patenkintas rinkimų kampanija? „Rinkimų štabo vadovas visuomet nepatenkintas“, - teigia pašnekovas.

Socialdemokratai, remiantis apklausomis, buvo populiariausia partija Lietuvoje, tačiau nuo sausio mėnesio savo populiarumą jie išbarstė. „Spinter tyrimų“ duomenimis, rugsėjo pabaigoje už šią partiją balsuoti ketino 15,6 proc., kai sausio mėnesį socialdemokratus rinkosi 20,9 proc.

Vis tik socialdemokratai turi aukštas lubas: tai yra Lietuvoje egzistuoja didelis kairiosios partijos poreikis, antruoju pasirinkimu už socialdemokratus balsuotų 16,9 proc. Tačiau A. Sysas pripažįsta, kad socdemai to neišnaudojo.

„Buvo ir objektyvių, ir subjektyvių priežasčių. Aš buvau linkęs, kad mes aktyviau ir kiečiau kritikuotume oponentus, rinkimų dalyvius, bet laikėmės subalansuotos gynybos, į asmeniškumus neperėjome, jei kažką ir primindavome, tai tą, ką padarė partija, o ne konkretus žmogus. Mūsų oponentai kritikuodavo tiesiogiai asmenybes“, - sako A. Sysas.

Politikas taip pat dažnai minimas kaip asmuo, galintis pakeisti A. Butkevičių partijos pirmininko pareigose, ypač, jei rinkimų rezultatai būtų nesmagūs. Šiame kontekste, kaip galima lyderė, minima ir finansų ministrė Rasa Budbergytė. A. Sysas sako, kad tokius svarstymus girdi tik iš žurnalistų.

„Nedidelėse grupėse gal kas ir kalba. Su manim niekas apie tai nekalbėjo. Mes turime statutą, turime didelę partiją, turime procedūras, tai pirmiausia reikia užbaigti rinkimus, po to bus ataskaitiniai susitikimai ir tik po to mes galėsime priimti vienokį ar kitokį sprendimą“, - reziumavo A. Sysas.

G. Landsbergis: pokyčių banga ir pojūtis yra stiprus

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rinkimų rezultatų laukia restorane „Green Hall“.

Apie pusę devintos čia atvyko partijos lyderis Gabrielius Landsbergis su žmona Austėja ir keturiais vaikais.

„Galime drąsiai sakyti, kad esame optimistiški. Nes nuotaikos, energija ir optimizmas, kuris paskutinėmis savaitėmis supo visą kampaniją, juos dabar sunku būtų slėpti. Panašu, kad pokyčių banga ir pojūtis yra stiprus, žmonės nori kaitos, naujų vėjų ir pasitikėti valdžia, kad ji skaidri, nekorumpuota, vakarietiška“, – sakė G. Landsbergis.

Opozicijoje šią kadenciją buvusių konservatorių lyderis naujajame Seime tikisi 40–45 mandatų.

G. Landsbergis sako pastebėjęs, kad žmonės, tradiciškai palaikydavę esamos valdžios partijas, nusivylę valdžia ir kartais rinkosi neateiti į rinkimus taip protestuodami prieš šios valdžios nekompetenciją ir korupcijos skandalus.

G. Landsbergis taip pat prastai įvertino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) veiklą. „Jei buvo asmeninių duomenų nutekėjimas, tai skandalinga. (…) Akivaizdu, kad VRK su savo vadovu nesugebėjo XXI amžiaus pristatyti visiškai. Aš juokauju – kaip kelininkai dažnai žiemą sutinka nepasiruošę sniegui, taip Zenonas pasiruošė rinkimams“, – kalbėjo TS-LKD lyderis.

Tarp populiariausių partijų šalyje atsidūrusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga taip pat susirinko laukti rezultatų.

Dėl prognozių nedaugžodžiavo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis rinkiminę naktį nebuvo linkęs daugžodžiauti.

„Tikimės pokyčių“, – vos dviem žodžiais į klausimą apie rinkiminius lūkesčius, atsakė jis.

R. Karbauskis aiškino besitikintis rinkimus laimėti, tačiau nepanoro atsakyti į klausimą, koks mandatų skaičius jam reikštų pergalę.

„Gal nespėliosiu, visai netrukus sužinosim“, – sakė jis.

Įvardijo svarbiausias ministerijas

Paklaustas, ar nepakeitė savo požiūrio ir vis dar neplanuoja užimti jokio vadovaujančio posto be partijos lyderio, R. Karbauskis aiškino norintis formuoti profesionalų vyriausybę.

„Manau, kad visi Seimo nariai turi dirbti Seime, partijų pirmininkai irgi Seime, mes turime turėti savo Seimą. Aš esu partijos vadovas, dėl to mano vieta – Seime“, – sakė jis.

Anot R. Karbauskio, svarbiausios jam – Švietimo ir mokslo, Kultūros ir Sveikatos apsaugos ministerijos. Tačiau derybų metu, pastebėjo jis, jos lieka paskutiniais pasirinkimais, nes negeneruoja jokių lėšų.

Savo ruožtu ir į ministro pirmininko ir į premjero postą jis siūlo buvusį Vidaus reikalų ministrą (VRM) Saulių Skvernelį.

„Manau, jis gali tą postą užimti, būti kompetentingas premjeras“, – įvertino jis.

Apie būsimą koaliciją nekalba

R. Karbauskis aiškino konkrečių bendradarbiavimo aplinkybių su nė vienos kitos partijos lyderiu neaptaręs, esą tai planuoja daryti tik po rinkimų.

„Dabar bandysime rinkimus laimėti, o po to bus galima šnekėtis<...>. Po antro turo žiūrėsime, kas sutiks su mūsų vizija dėl profesionalų Vyriausybės, siūlymais ekonominėje ir socialinėje politikoje“, – DELFI sakė LVŽS lyderis.

Vis dėlto, jis pripažino, kad su konservatoriais ir socialdemokratais nesunkiai sutartų.

Įvardijo pirmuosius darbus

Paklaustas apie pirmuosius darbus po rinkimų, R. Karbauskis aiškino, kad iš pradžių būsimą valdžią dar reikės suformuoti, o ir tai tikrai nelengvas darbas. Vėliau, sakė jis, lauks Darbo kodeksas.

„Kaip darbdavys pasakysiu, didesnio pasityčiojimo iš darbuotojų ir darbdavių kaip šis darbo kodeksas, neprisimenu. Man labai gaila, kai dabartinė dauguma tai vertina kaip vieną geriausių įstatymų. Mes ketiname sutvarkyti Darbo kodeksą taip, kad jis atitiktų dabartinę mūsų visuomenės padėtį, kai darbdaviai daugeliu atveju yra dominuojantys“, – tikino jis.

Ramūnas Karbauskis ir Bronius Ropė

Skaitytojų paklaustas, kaip žiūrį į savanorystę, R. Karbauskis aiškino 20 metų dirbantis su vaikais ir savanorystę visuomet palaikantis, nes tai – puikus dalykas. Jis aiškino svarstantis, gal savanorystės patirtis galėtų suteikti papildomų balų ir stojant į aukštąsias mokyklas.

„Šnekant apie švietimą, yra krepšelių sistema – ir moksleivių, ir studentų, kurias reikės naikinti, nes tai visiškai išdarko mūsų švietimo sistemą“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Tuo metu kalbėdamas apie kultūrą R. Karbauskis pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje kultūros politika buvo stagnacijos stadijoje.

„Turime padaryti taip, kad žmonės gautų pagalbą tuomet, kai jiems jos reikia, stiprinti galbūt šeimos gydytojų institutą“, – aiškino partijos lyderis.

B. Ropė tikisi laimėti

„Mes tikimės laimėti rinkimus visoje Lietuvoje“, – LRT teigė B. Ropė.

Per praėjusius rinkimus šią partiją esą nemažai palaikė ne tik kaimiškų vietovių gyventojai, bet ir miestai.

„Šįkart apklausos rodo, kad mūsų pateikta programa ir valstybės valdymo koncepcija yra pakankamai svarbi žmonėms. Tikimės, kad tai atsispindės ir rinkimų rezultatuose“, – vylėsi B. Ropė.

Ilgametis Ignalinos meras sakė, kad šiame mieste aktyvumas yra neblogas, siekia daugiau kaip 50 proc.

„Panašus aktyvumas čia yra per visus rinkimus. Dauguma žmonių yra pagyvenę, todėl balsuoja namuose“ , - apie aktyvumą Ignalinoje kalbėjo B. Ropė.

Jo teigimu, jokių kalbų dėl koalicijos formavimo dar nebuvo – jos esą prasidės po to, kai bus suskaičiuoti balsai po antrojo rinkimų turo.

„Tikimės, kad derybose būsime favoritai“, – sakė B. Ropė.

V. Mazuronis kreipėsi į kitų partijų lyderius: būkit budrūs, pramiegosit valdžią

Rinkimų rezultatų belaukiantis Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis teigė, kad valdančioji koalicija bus suformuota per šią naktį.

„Nuotaikos geros, tam tikras etapas, rimtas etapas baigtas. Dabar svarbiausia beliko suskaičiuoti, palaukti, bet jau viskas įvykę, beliko sužinoti, kas. Laikas yra labiausiai intriguojantis, adrenalino netrūks artimiausiu metu“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Valentinas Mazuronis

Paklaustas, kaip vertina rinkėjų aktyvumą, V. Mazuronis teigė, kad nėra gerai, jog aktyvumas buvo mažas: „Kiek suprantu, pirminio balsavimo aktyvumas buvo šiek tiek didesnis, jaunimo aktyvumas. Manau, kad tai yra gerai, dėkui žiniasklaidai ir raginimams.

Bendras skaičius, aš kaip suprantu yra toks pats arba šiek tiek mažesnis negu per praėjusius rinkimus. Tai nelabai gerai, tai rodo, kad žmonės nelabai tiki, kad jie gali kažką pakeisti.“

Paklaustas, ar didesnis jaunimo aktyvumas Darbo partijai yra geras dalykas, o gal už šią partiją balsuoja kitokie rinkėjai, partijos pirmininkas teigė, kad viską parodys rezultatai: „Pamatysime. Pagal dabartines žiniasklaidos analizes, už darbo partiją balsuoja maždaug panašiai balsuoja jaunimo procentais, panašiai balsuoja vidutinio amžiaus, panašiai balsuoja brandaus amžiaus žmonių.“

Paklaustas, ką įsivaizduoja savo koalicijos partneriais, V. Mazuronis ragino kolegas nemiegoti: „Derybų jokių dar nėra, derybos prasidės šią naktį. Manau, kad iš esmės koalicija susidėlios per šią naktį.

Jeigu nebus ypatingai neaiškių dalykų arba rezultatų. Mes dirbsime ir ieškosime partnerių, su kuriais būtų geriausiai įvykdyti tai, ką mes pažadėjome. Praėjusioje koalicijoje su socialdemokratais mums sekėsi tikrai gerai, pažiūrėsime, kokie rezultatai.

Mes niekam neklijuojam jokių etikečių, mes niekam nesakome „ne“, kaip ir Gabrielius Landsbergis. Aš kviečiu visas kolegas, girdėjau ir Gabrieliaus pasisakymus, ir S. Skvernelio, kad jie dar palauks. Būkit budrūs, pramiegosit valdžią.“

Darbo partijos sąrašo lyderis Kęstutis Daukšys teigė, kad Darbo partija tikrai tikisi perkopti 5 proc. ribą ir šią naktį prasidės konsultacijos dėl valdančiosios daugumos.

„Šią naktį pasitinkame su geromis nuotaikomis, tikrai tikimės, kad darbo partija perkops 5 proc. ribą. Žinoma nuotaikai tik lietus truputėlį maišo. Mes tikimės visur neblogų rezultatų, o ypač Kėdainiuose pavyzdžiui, net Panevėžį, Ukmergėje“, - kalbėjo K. Daukšys.

Paklaustas, kas galėtų būti Darbo partijos koalicijos partneriai, K. Daukšys teigė, kad šią naktį prasidės konsultacijos: „Galvoju, kad šią naktį po balsavimo bus maždaug aišku pusė Seimo narių sudėties. Be to, bus labai aiškiai matyti, kas išėjo į antrą turą, tai labai greitai bus suskaičiuoja, kas kaip gali būti. Natūralu, kad šiandien prasidės kažkokios konsultacijos.

Manau, kad viskas priklausys nuo to, kaip kiti priims mūsų programą. Jeigu mūsų nuostatai bus dedami į programą, mes galėsime dirbti, jeigu ne, net neapsimoka prasidėti.“

Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija rezultatų laukia neįprastame štabe

Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija rinkimų rezultatų laukia gana neįprastame štabe – neerdviame rūsyje su vienu kambarėliu. Vis dėlto N. Puteikis nusiteikęs optimistiškai.

„Čia Centro partijos būstinė, normaliai, telpam, viskas čia gerai“, - apie neįprastą štabą sakė N. Puteikis.

„Geros nuotaikos, mes tikimės peržengti 7 procentus. Mes pirmą kartą ištraukėme į rinkiminius pažadus punktą panaikinti Seimo narių neliečiamybę, nes manome, kad tai yra pagrindinė korupcijos priežastis. Eligijus Masiulis ir kiti Seimo nariai, kurie pavertė Seimą pinigų saugyklomis, nes STT negali jų iškratyti, kol nėra teismo sprendimo, pavertė Lietuvą pačia korumpuočiausia šalimi.

Kitas dalykas, turtuoliai moka 4 proc. mokesčius, o medicinos darbuotojai, seselės, darbininkai moka 15 proc. gyventojų pajamų mokesčius. Šito darbotvarkėje niekada nebuvo, kad politinė jėga sakytų, kad turtuoliai mokės tiek pat, kiek eiliniai darbininkai“, - kalbėjo N. Puteikis.

N. Puteikis teigė, kad jų priotitetas nėra buvimas valdančiojoje daugumoje: „Demokratinėje valstybėje, jeigu turi stiprią frakciją, nebūtinai būti valdančiojoj koalicijoj, reikia peržengti 7 proc.

Turint nuo 10 iki 15 Seimo narių, gali teiki klausimus darbotvarkei, renki parašus, kad būtų svarstoma, nesurinkęs, renki 50 tūkstančių rinkėjų balsų, jeigu ir tas nepavyksta, organizuoji referendumą.

Mūsų prioritetas nėra būti valdančiojoj koalicijoj. Mes sakome, kad atėjo nauja jėga, mes norime, kad būtų kaip Europoje. Su Darbo partija ir Tvarkos ir teisingumo partija tikrai nedirbsim. Jie gi įžūliai vagia vidury baltos dienos ir pagauti meluoja, kad nevagia.“

E. Gentvilas tikisi dalyvauti formuojant valdančiąją koaliciją

12 parlamentarų Seime šioje kadencijoje turėjęs Liberalų sąjūdis štabui pasirinko sostinės jaunimo pamėgtą „Studio 9” barą Gedimino prospekte. Apypilniame bare susirinkę liberalai tikisi, kad po Eligijaus Masiulio ir „MG Baltic“ sukrėtusio skandalo, kuris partijos reitingus nubloškė žemyn, pavyks peržengti 5 proc. ribą.

Pirmuoju numeriu Liberalų sąjūdžio sąraše esanti Eugenijus Gentvilas apie 9 val. vakaro teigė, kad kol kas jo nuotaikos geros.

„Aš tikiuosi, kad jos išliks ir toliau tokios, nes atrodo, yra visi pagrindai. Man atrodo, mūsų rinkėjai atsigavo po šoko, kuris natūralu ištiko ir mus, ir juos. Ką mes darėme? Kad išeitume iš to šoko – parodyti savo veiksmais: mes su tuo nesusiję. Antras dalykas, mes ir toliau išliekame liberalais arba dar net griežtesniais tam tikrais klausimas, pavyzdžiui, vidaus išsiskaidrinimo veiksmai ir panašūs dalykai“, - kalbėjo jis.

Politikas teigė tikintis, kad liberalams pavyko „pakelti savo rinkėjus“.

„Manau, kad didžiausia krizė jau praėjusi ir mes jau turėtume lipti į viršų. Suprantame, kad stebuklų nebus. 10 proc. jau būtų oho“, - atviravo E. Gentvilas.

Politikas pripažino, kad partijos totalizatoriuje įrašys apie 8 proc.

Paklaustas apie viltis gauti kuo daugiau Seimo nario kėdžių vienmandatinėse, E. Gentvilas atsakė: „O čia jau kita kalba. 2012 m. mes vienmandatinėse laimėjome tik trijose, o dabar, manau, mes subrandinome didelį būrį stiprių vienmandatėse kandidatų. Praėjusiuose Seimo rinkimose aš ir K. Glaveckas net nedalyvavome vienmandatėse, buvome tik sąraše, o dabar mes turime tiek rajonuose, regionuose labai stiprių kandidatų, kurie užaugo“.

E. Gentvilas teigė tikintis, kad vienmandatėse partija gaus tiek pat postų, kiek ir per daugiamandatę rinkimų sistemą.

„15 ir daugiau. Aš neskraidau padebesiais ir nešneku apie 25 narius kaip kai kurios kitos partijos”, - skaičiavo optimistiškai nusiteikęs politikas.

Pasiteiravus, kada partija tikisi jau žinoti, ar peržengs 5 proc. ribą, liberalas prisiminė ankstesnes rinkimų patirtis: „Dalyvavau iš viso 19 rinkimų, jei neklystu. Matau tendencijas. Pirmiausia rezultatai ateina iš mažųjų kaimo apylinkių. Jei mes ten gauname vidutiniškai 3-4 proc., tai jau viskas gerai, nes po to įsijungia miestai ir miesteliai, o paskui jau didieji miestai. Taip atsitiko 2008 m., kai priėjus iki didmiesčių mes dar neturėjome 5 proc., o galutinis procentas buvo 5,6 proc.”.

A. Zuokas: buvo, kad žmonės užtrenkdavo duris

Visai netoli Liberalų sąjūdžio štabo Gedimino pr. rezultatų laukia ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) kartu su partijos lyderiu Artūru Zuoku.

Praėjusiuose Seimo rinkimuose su Sąjunga Taip nesėkmę patyręs politikas nusiteikęs teigiamai.

„Nuotaikos geros. Nesu iš tų asmenų, kuriems patinka laukti. Man geriau veiksmas, dinamika, bet rinkimų kampaniją turėjome gerą, komandą turime gerą. Turime gerą pagrindą judėti į priekį“, - kalbėjo A. Zuokas.

Jis vylėsi, kad partijai pavyks peržengti 5 proc. ribą.

„Manau, turėsime ir 4-5 vienmandatininkus, kurie išeis į antrą turą“, – vylėsi politikas.

Paskutinę „Spinter tyrimų“ gyventojų apklausa rodė, kad Lietuvos laisvės sąjungą rinktųsi 2,5 proc. respondentų, tačiau partijos lyderis įsitikinęs, kad galutiniai rinkimo rezultatai bus geresni.

„Tyrimas yra tyrimas. Ten yra nuo visų apklaustųjų, o nuo dalyvaujančių 3,6 proc. Manau, kad turime daug didesnę imtį Vilniuje, kituose miestuose, kur turime stiprius vienmandatininkus“, – svarstė buvęs Vilniaus meras.

Paklausus, kodėl šiemet neturėtų pasikartoti praėjusių rinkimų Sąjungos Taip nesėkmė, A. Zuokas atsakė: „Apjungėme tuo metu suskilusias dvi liberalias jėgas. Manau, kad apsijungimas – pozytivus ženklas. Be to, atkūrėme organizaciją, turime skyrius daugumoje Lietuvos savivaldybių. Tai visai kita kokybė, organizacinė struktūra nei buvo prieš ketverius metus“.

Politikas teigė, kad jo ir partijos tipinis rinkėjas skiriasi.

„Mano rinkėjas yra gana platus: jaunesni žmonės, aukštesnes pajamas gaunantys, turintys geresnį išsilavinimą, taip pat didelį populiarumą turiu tarp vyresnių gyventojų, ypač Vilniuje“, – įsitikinęs Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) lyderis. Pasak jo, partijos rinkėjas – tas, kuris žino, ko nori iš gyvenimo.

Į klausimą, ar Liberalų sąjūdžio ir Eligijaus Masiulio skandalas A. Zuokui išėjo į naudą, ruošiantis rinkimams į Seimą, politikas teigė, kad rezultatas – ne toks, koks galvojo, kad bus.

„Pradžioje atrodė, kad gal bus į naudą, bet, manau, kad tai viena iš nemalonių priežasčių. Mes daug vaikščiojome nuo durų iki durų: tiek aš, tiek kiti kandidatai. Pagrindinė problema buvo, kad durys užsitrenkia, nors aš ir stoviu prie durų. Kai paaiškini, kad mes ne Liberalų sąjūdis, kuris turi problemų dėl galimo kyšio, tai tik tada grįžta žmogus bendrauti“, – savo patirtimi prieš rinkimus dalijosi politikas.

Iš kitos pusės A. Zuokas užsiminė, kad jei rinkimuose nepasiseks, jis galvos apie liberalių jėgų suvienijimą Lietuvoje.

„Manau, kad po šių rinkimų Liberalų sąjūdis bus laisvas su sprendimais, nes, mano žiniomis, anksčiau tokios galimybės neturėjo. Manau, kad būtų teisinga kalbėti apie liberalių jėgų suvienijimą“, – svarstė politikas.

Kiek rinkimams įtakos turėjo Ramzis?

„Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje Totorių gatvėje vakarėlis buvo liūdnas. Susirinkę politikai sėdėjo aplink ovalų stalą ir žiūrėjo televizorių. „Tvarkiečiai“ praktiškai nė neskanavo gėrimų ir maisto. Tik Seimo narė Ona Valiukevičiūtė dovanojo žurnalistams obuolius.

Šiai partijai kai kurie ekspertai prognozavo, kad ji nepajėgs peržengti 5 proc. barjerą. Tačiau partijos lyderis Rolandas Paksas vakare dar nenuleido rankų.

Vis tik jis pripažino, kad daug aplinkybių partijai trukdė. Pirma, R. Paksas negalėjo vesti partijos rinkimuose, nes apkaltos proceso tvarka yra pašalintas iš prezidento posto.

Remiantis Europos žmogaus teisių teismo sprendimu, toks sprendimas turi būti peržiūrėtas, nes jis neproporcingas, bet Seimas dėl to nesugebėjo susitarti. R. Paksas sako, kad buvo pasiruošęs mesti Europos Parlamentą dėl rinkimų Lietuvoje.

„Kiek man pačiam teko dalyvauti rinkimuose, nesu pralošęs“, - teigia R. Paksas.

Kaip neigiamas veiksnys, anot R. Pakso, veikė ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vizitai partijoje ir įtarimai tiek partijai, tiek jos lyderiui. R. Paksas sako, kad partijai buvo sunku kautis rinkimuose iš valdžios pozicijų, esą nepadeda ir „už permainas“ agituojanti prezidentė Dalia Gybauskaitė bei dešiniųjų pažiūrų žiniasklaida.

Galiausiai, R. Paksas sutinka, kad rinkimuose nepadėjo ir šuns Ramzio istorija, kai „tvarkiečio“ Kęsto Komskio brolis nušovė kontrabandininkų pėdsakais sekusį pasieniečių šunį.

„Dėl Ramzio: pirmas dalykas, atsakingi asmenys turi būti nubausti, kad ir kas jie bebūtų. Antras dalykas, mano šeimoje augo ir pasimirė ne vienas šuo. Ir dabar yra gana garsus šuo Lordas. Ir aš puikiai žinau, ką reiškia netekti šuns. Bet lygiai taip pat žinau, kad lyginti šuns ir žmogaus negalima. Be to, negalima susieti politiko Komskio su kitu Komskiu, kuris galbūt tame dalyvavo“, - sakė R. Paksas.

VRK skelbiami duomenys užsidarius rinkimų apylinkėms rodo, kad šalyje Seimo rinkimuose dalyvavo 49,9 proc. rinkėjų - trimis procentiniais punktais mažiau, nei 2012-aisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)