Pastaruoju metu Rusijos diplomatai kelis sykius viešai išjuokė Baltijos šalių ir kitų Vakarų valstybių nerimą dėl augančios Kremliaus karinės grėsmės ir jėgos demonstravimo. Tačiau tuo pat metu Rusija toliau demonstruoja, kad tai yra neprognozuojama valstybė, pasiruošusi mojuoti ginklais.

Remiantis Estijos žiniasklaidos šaltinių duomenimis, laivas „Ambal“, kuris anksčiau buvo registruotas Suomijoje, giš Ust-Lugos netoli Sankt Peterburgo, gabena kelis kompleksus „Iskander-M“. Prieš tai Rusijos naikintuvai Su-27 Baltijos jūroje pažeidė Suomijos ir Estijos oro erdves.

Dar ketvirtadienį paskelbta, kad Rusijos Vakarų karinėje apygardoje pradėtos netikėtos pratybos, kurių metu tokių balistinių raketų įgulos buvo žaibiškai pakeltos pagal pavojaus signalą ir treniravosi suduoti smūgius „įsivaizduojamo priešininko taikiniams“.

Tai jau ne pirmas kartas per pastaruosius mėnesius, kai vykdomos iš anksto neskelbtos šių dalinių pratybos. Praėjusį sykį „Iskander-M“ įgulos imitavo branduolinį smūgį įsivaizduojamo priešininko vadavietėms bei oro uostams.

"Iskander-M" raketos + branduolinis užtaisas

Tačiau „Iskander-M“ dislokavimas Kaliningrado srityje yra retas ir išskirtinis atvejis. Paskutinį kartą Rusijos 26-oji raketinė brigada tokius kompleksus Kaliningrado srityje esančioj buvo dislokavusi 2012 ir 2013 metais.

„Iskander-M“ gali paleisti klaidinančia trajektorija skriejančias raketas, kurios gali sunaikinti taikinius esančius už 500 km. Tiesa, prieš kelerius metus Rusija atvirai pažeidė Vidutinio nuotolio sparnuotųjų raketų sutartį su JAV ir kelis sykius iš kompleksų „Iskander-M“ išbandė sparnuotąsias raketas. Jos taikinius gali pasiekti už 2 tūkst. km ir taip pat gali gabenti 80 kilotonų galios branduolinius užtaisus.

Lietuvos KAM nekomentuoja estų pranešimų

Lietuvos krašto apsaugos ministerija penktadienį atsisakė detaliau komentuoti Estijos žiniasklaidos pranešimus apie Rusijos „Iskander“ raketų gabenimą į Karaliaučiaus sritį, tačiau pridūrė, kad Rusijos kariniai manevrai jau kurį laiką kelia nerimą.

„Netikėti kariniai patikrinimai, ginkluotės kaupimas Kaliningrado srityje ir jau nekartą išsakyti Rusijos planai dėl raketų „Iskander“ dislokavimo mums visada kėlė nerimą ir susirūpinimą. Tai neprisideda prie pasitikėjimo ir saugumo atmosferos kūrimo“, - BNS sakė krašto apsaugos ministro atstovas spaudai Vaidotas Linkus.

„Mūsų valstybės atitinkamos institucijos nuolatos keičiasi žvalgybine informacija su kitomis NATO valstybėmis ir atidžiai seka situaciją šalia mūsų ir viso Aljanso sienų. Žvalgybinės informacijos mes nekomentuojame“, - pridūrė ministro atstovas.