Jis skaičiuojamas nuo piliečių parašų rinkimo lapų išdavimo datos, įskaitant ir prieigos prie elektroninės formos piliečių parašų rinkimo lapo sukūrimą Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK).

Renkant parašus dėl referendumo inicijavimo Seimas leido VRK nustatyta tvarka pasirašyti ir elektroninio ryšio priemonėmis.

Iki šiol Referendumo įstatyme buvo numatytas 3 mėnesių terminas, per kurį reikėjo surinkti ne mažiau nei 300 tūkstančių piliečių parašų.

Tikimasi, kad šios įstatymo pataisos palengvins piliečiams galimybę įgyvendinti savo konstitucines teises, didins piliečių aktyvumą dalyvaujant valstybės valdyme.

Inicijavęs įstatymo pataisas Darbo partijos frakcijos narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas yra sakęs, kad, atsižvelgiant į šiuo metu Lietuvoje esantį gyventojų skaičių, akivaizdu, jog įgyvendinti Konstitucijoje piliečiams suteiktą referendumo iniciatyvos teisę ir per 3 mėnesius surinkti 300 tūkstančių parašų yra sunkiai įmanoma.

„Todėl ir siūliau šias įstatymo pataisas, kuriomis terminas būtų pailgintas dvigubai – iki 6 mėnesių. Referendumai būtini kiekvienoje demokratiškoje valstybėje, nes jie piliečius paskatina aktyviau domėtis valstybės politika bei dalyvauti jos valdyme. VRK duomenimis, nuo 1991 metų piliečių reikalavimu buvo surengti vos du referendumai, nors bandymų būta gerokai daugiau. Džiaugiuosi, kad Seimas priėmė mano siūlomus pakeitimus, nes taip tikrai palengvinsime parašų surinkimą ir sudarysime palankesnes sąlygas Tautai išreikšti savo valią“, – įsitikinęs Seimo narys A. Paulauskas.

Referendumo įstatymo pataisas Seimas priėmė šių metų birželio 14 d. Jos įsigaliojo spalio 1 d.

Už naują teisinį reguliavimą balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 19 parlamentarų.