Mirtinos dozės kaina – vos keli eurai, tačiau tai – tik papildoma vinis į karstą, kur galiausiai anksčiau laiko atgula ne tokia ir maža dalis narkomanų.

Tačiau Marekas atsitiesė. Nors narkotikus pradėjo vartoti dar būdamas nepilnametis, svaiginosi bene 8 metus, bet jau ketverius jis – švarus.

Vaikščioti po taborą ne ieškant narkotinių medžiagų, o žvelgiant kaip į ekskursijų objektą, pripažįsta, įdomu. Tad iš vidaus šios Vilniaus dalies gyvenimą pažįstantis vaikinas mielai sutiko jį aprodyti žurnalistams – būtent jis tapo pramogų agentūros „Vaiduokliai“ organizuotos ekskursijos vadovu.

Nors dar prieš ekskursiją pasigirdo pasipiktinimų, esą nėra ko Vilniaus tabore lankytis it zoologijos centre, Marekas mano priešingai.

„Tai yra nuostabi vieta ir nėra, ko bijoti. Mes galime pamatyti, kaip čia žmonės iš tikrųjų gyvena ir jiems padėti. Aš asmeniškai nesu nusiteikęs prieš romų tautybės žmones, esu prieš tai, kad čia vykdoma prekyba narkotikais. Mes visi kartu galime kažką padaryti, pirmas žingsnis link to – viešumas“, – įsitikinęs vaikinas.

Teisingumo ieško savuose teismuose

Jo teigimu, taboras vietinių skirstomas į kelias dalis – žemutinį ir aukštutinį. Priešingose pusėse gyvenantys romai tarpusavyje neretai pykstasi, tačiau šie pykčiai retai kada viešinami. Teisingumo ieškoma savuose teismuose.

„Romų tautybės žmonės rengia savus teismus. Jei, pavyzdžiui, romas išprievartautų moterį, jie surengtų savą teismą. Didžiausia bausmė – asmuo gali būti pašalintas iš bendruomenės ir niekas su juo nekalbės. Bet romai yra labai ištikimi, jie niekada vienas kito neišduos, jie vienas už kitą stovi mūru“, – apie vietinių tradicijas pasakojo Marekas.

Istoriškai, yra manoma, kad aukštutiniame tabore gyvena stačiatikiai, o žemutiniame – katalikai. Vieni atkeliavę iš Moldavijos, o kiti – iš Baltarusijos ir Lenkijos. Tačiau realybė yra kiek kitokia – čia yra pagrindinis romų susibūrimo taškas, jų tikrųjų šaknų niekam nepavyksta išsiaiškinti.

Marekas

Namus sudegino narkomanai

Žemutiniame tabore, pasakojo Marekas, anksčiau buvo kur kas daugiau namų nei matyti dabar.

„Čia anksčiau stovėjo dar 5 namai, kuriuose buvo pardavinėjami narkotikai. Dabar jų nebėra, jie nugriauti, manoma, sklinda toks gandas, kad vienas namų buvo sudegintas, nes jame gyvenę pardavė blogos kokybės narkotikų. Priklausomi nuo narkotinių medžiagų žmonės patys nusprendė įvykdyti teisingumą“, – pasakojo pašnekovas.

Tabore taip pat yra keli kioskeliai, metalo laužo supirktuvė, savo veiklą vykdo įmonės. Įkurtas ir romų bendruomenės centras – jame dirba socialiniai darbuotojai.

Narkotikai – ir mažamečių rankose

Marekas, paklaustas, kaip patys romai reaguoja į planus taborą sugriauti, aiškino, kad kiekvienas žmogus nori geresnių sąlygų gyventi, tad jis mano, kad jie pernelyg tam nepriekaištautų, jei sulauktų pasiūlymų gyventi kitur, būtų daugiau dėmesio skiriama romų integracijai į visuomenę.

„Yra daugybė projektų, bet romams sunku, nes visuomenė nenori jų priimti. Yra tam tikri stereotipai. Liūdna, bet taip yra, kad, kai romų tautybės žmogus pradeda eiti į mokyklą, iš kitų vaikų jaučia didelį spaudimą. Todėl romai neleidžia vaikų po vieną į mokyklą, jie geriau palieka juos namuose, nes bijo, kad vaikas sulauks patyčių, patirs fizinį ar psichologinį smurtą, bus žeminamas. Dėl to jų ir išsilavinimo lygis yra labai žemas, tačiau kalti ne tik jie patys, bet, iš dalies, kiekvienas mūsų“, – įsitikinęs pašnekovas.

Tiesa, mokyklos vaikai kartais nelanko ir dėl kitų priežasčių. Anot Mareko, jie neretai įtraukiami į narkotikų platinimo tinklą. Paprastai mažamečiai nėra taip dažnai tikrinami policijos pareigūnų, tad būtent jie perneša narkotikus į taborą.

Kvaila teigti, kad pažeidėjų negalima sugaudyti

Anot ekskursijos vadovo, tiksliai pasakyti, kiek žmonių gyvena tabore, vartoja narkotikus, nėra įmanoma, tačiau kad prekyba jais čia paplitusi – neginčijamas faktas.

„Narkotikų problema labai paplitusi čia, niekam nėra paslaptis, kad tai pagrindinis narkotikų prekybos taškas. Čia laisvai žmonės atvažiuoja, išvažiuoja. Nuėjo keli žmonės, iš jų išvaizdos matyti, kad jie vartoja narkotikus. Todėl kvaila teigti, kad čia negalima sugauti narkotikų prekeivių, juos vartojančių – tie žmonės čia negyvena, tai romų rajonas, o ką veikia tie?“, – klausė Marekas.

Pats jis su senais savo pažįstamais, vartojusiais narkotikus, aiškino nebebendraujantis. Tiesa, girdėjo, kad vieni jų į taborą dar važiuoja, perka, kitų jau nebėra tarp gyvųjų.

„Kai kurie miršta, kiti gyvena“, – trumpai nukirto jis.

Iš priklausomų kasdien kraunasi tūkstančius eurų pelno

Mareko teigimu, taboras yra atviras visuomet – narkomanai čia lankosi ir ryte, ir prieš pietus, ir per pietus, ir po pietų, prieš miegą ar naktį.

„Nemanau, kad nėra didelė problema tai sustabdyti. Jei mes galime tai matyti, įsivaizduokite, ką gali pamatyti kiti. Kiek man pavyko sužinoti, tabore narkotikų apyvarta yra apie 20 tūkst. eurų per dieną. Čia veikia nusikalstamos grupuotės, manau, mūsų policija geriau į klausimą, iš kokių šaltinių narkotikai gaunami, galėtų atsakyti. Neseniai per žinias rodė, kad buvo sulaikyti žmonės ar iš Rusijos, ar iš Tadžikistano su 11 kg. narkotikų. Juodosios rinkos vertė – apie milijonas, taip manoma, bet aš sakyčiau, kad vertė – apie 5 kartus didesnė nei nurodoma, nes narkotikai pardavinėjami su įvairiausiomis priemaišomis“, – aiškino ekskursijos vadovas.

Yra ir tokių narkomanų, kurie iš taboro nė neišeina – pas prekeivius jie apsigyvena ir tampa jų vergais, pasakojo Marekas. Už dozę jie atlieka ir juodžiausius darbus.

Narkotikus švirkščiasi miškelyje: neblaško nė stebintys

„Narkotikai čia parduodami gana atvirai. Tie žmonės žino, kur galima nusipirkti, prieina, pasibeldžia į langą, pakiša pinigus ir pasiima narkotikus. Jų nusipirkę jie keliauja toliau. Čia yra ta vieta, kur vartojami narkotikai“, – rodydamas į miškelį sakė Marekas.

Aukšta žole apžėlusi miškinga vieta – pilna šiukšlių. Ant žemės mėtosi ir buteliai nuo alkoholinių gėrimų, ir pakuotės nuo švirkštų, ir patys panaudoti švirkštai.

Mūsų ekskursijos metu miškelyje taip pat aptikome narkomaną. Darbo dieną, kiek po pietų, vyras į kirkšnį švirkštėsi narkotikus. Baigęs jis tiesiog užsismaukė kelnes atgal ir ramiai praėjo pro šalį.

Daugiau ekskursijos akimirkų – vaizdo įraše: