Pateikiame visą DELFI skaitytojos laišką:

„Sveiki. Kaip balsuojanti užsienyje gavau rinkimų biuletenius su galimybe skirti pirmumo balsus kandidatams, bet tų kandidatų sąrašų tai neatsiuntė: jokios informacijos, kur juos rasti tame atsiųstame pakete, nei VRK internetiniame puslapyje. Ar tai normalu?

Nusiunčiau el. laišką VRK, bet tokia rinkimų pradžių atrodo nelabai gerai organizuota. Na, į laišką sureagavo ypač greitai, parašė: „Apie kandidatus informaciją rasite čia: http://vrk.lt/2016-seimo/kandidatai?srcUrl=rorpA500/lrsKandidataiSarasaiHtml%3FrnkId%3D426. Pasirinkus norimą partiją ir paspaudus ant jos – galime susipažinti su partijos kandidatais: http://vrk.lt/2016-seimo/kandidatai?srcUrl=rorpA500/lrsKandidataiVienasSarasasHtml%3FrnkId%3D426%26rorgId%3D26094.0

TAČIAU – juk tai nėra gera tvarka, kad kiekvienas dabar rašytų emailus VRK.

Informacijos lapelyje balsuojantiems užsienyje yra nurodyta, kad reikia pažymėti pavardę „Naujamiesčio vienmandatės rinkimų apygardos biuletenyje“. Bet to biuletenio nėra. Tiesiog nėra. Ar aš kažką praleidau? Įdomu, koks bus dabar atsakymas. Gal ambasadoj studentai suklydo... Bet.

NEPATIKĖSITE!!! Greičiausiai į mano el. laišką VRK sureagavo, nes praėjus 15 minučių po to laiško, skambina iš ambasados NL. Pasirodo, biuleteniai vienmandatėms vėluoja savaitę (ar tikrai??) ir manęs prašo visko nesiųsti, palaukti, kol gausiu vienamandatės biuletenį. Ar klaida netyčia?

Tikrai balsavimo vienamandatėse biuleteniai nebuvo atsiųsti ir rinkėjams išsiųsti balsavimo popieriai be jų??? Ar čia konspiracija? Bet kokiu atveju – tokios netvarkos dar nebuvo. Gerai, kad aš pastabi ir pasigedau to biuletenio, bet juk dauguma net nepastebės! Įdomu, ar tai tik Nyderlanduose“, – rašo DELFI skaitytoja.

VRK atstovas: sunku patikėti, bet tikimybė yra

VRK atstovas, atsakingas už balsavimą užsienyje, Mindaugas Kačkauskas teigė, kad jam sunku patikėti, jog rinkėja gavo tik balsavimo daugiamandatėje rinkimų apygardoje biuletenį, nors pripažįsta, kad visko gali pasitaikyti: „Yra tikimybė, kadangi daug rinkėjų balsuoja paštu ir galbūt netyčia, nors negaliu teigti, ambasada Nyderlanduose neįdėjo biuletenio vienmandatės Naujamiesčio.“
Vyriausioji rinkimų komisija

Jis taip pat tvirtino, kad jokių nusiskundimų dėl tokios situacijos nebuvo sulaukęs: „Iš tikrųjų nemaža dalis visame pasaulyje – gavo balsavimo paštu dokumentus, įskaitant Nyderlandus. Nebuvom sulaukę nė vieno skundo, kad negavo vienokio ar kitokio biuletenio, labai keista. Sakau, tikimybė, aišku, egzistuoja. Galiu pasakyti, kad 322 rinkėjai Nyderlanduose užsiregistravo balsavimui paštu ir iš jų jau visiems išsiųsti dokumentai, paskutinė data – pirmadienis. Tai kažkaip, kadangi ten paštas veikia gerai, tai iš principo visi jie ar dauguma yra gavę dokumentus, ir dalis net išsiuntė atgal į ambasadą. Iki šiol nei ambasada Nyderlanduose, nei joks rinkėjas dėl to, kad gavo tik vieną biuletenį – mums nesiskundė, – kartojo jis. – Sakau, tikimybė egzistuoja visada, gali būti klaidelė ar kad sulipo biuleteniai ir tiesiog neįdėjo į pašto voką, o tik daugiamandatės įdėjo, bet sakau – sunku patikėti.“

Keisčiausia M. Kačkauskui atrodo tai, jog, remiantis skaitytojos laišku, ambasada Nyderlanduose tvirtino, kad balsavimo vienmandatėse biuleteniai vėluoja. „Na, žinokite, šitoje vietoje ambasada turbūt kažką supainiojo, nes visi rinkėjų biuleteniai buvo pristatyti tuo pat metu. Mes išsiuntėme rugsėjo 13 dieną, rugsėjo 15-15 dienomis ji jau gavo visus dokumentus: ir biuletenį vienmandatėje, ir daugiamandatėje, ir visus vokus išorinius, vidinius – ir visą kitą. Kad jie negavo vienų biuletenių, o gavo kitus, na, šituo atveju tikrai ambasados aiškinimo nesuprantu, man pačiam būtų labai įdomu sužinoti“, – kalbėjo jis.

Ambasada: labai atsiprašome

DELFI paskambinus į Lietuvos ambasadą Nyderlandų Karalystėje, paaiškėjo, kad rinkėjams iš tiesų balsavimo vienmandatėje apygardoje biuleteniai nebuvo išsiųsti.

„Mes labai apgailestaujame ir atsiprašome visų rinkėjų dėl padarytos klaidos, nes tiesiog taip atsitiko, kad per klaidą nebuvo įdėtas dar vienas balsavimo biuletenis, tačiau, kai mes iš karto pastebėjome tą, mes nedelsėme, pradėjome visais įmanomais būdais, t. y. skambini, rašyti, siųsti SMS žinutes su maloniu prašymu, kad jeigu galima, rinkėjai neatsakytų, o sulauktų antro biuletenio ir kartu mums atsiųstų“, – teigė Lietuvos ambasados patarėja Natalija Burbienė.

Paklausta, kodėl skaitytojai buvo atsakyta, jog balsavimo vienmandatėje apygardoje biuleteniai tiesiog vėluoja, N. Burbienė negalėjo atsakyti: „Čia aš negaliu pasakyti, ar tikrai buvo sakyta, kad vėluoja, bet mes tikrai apgailestaujame, tiesiog net atskiras buvo mūsų laiškelis, kad mes atsiprašome dėl mūsų klaidos, kad pašto siuntoje, kurią mes jums išsiuntėme, trūksta dalyvavimo rinkimuose į Naujamiesčio vienmandatę apygardą biuletenio.“

Patarėja labai apgailestavo dėl padarytos klaidos ir dar kartą visų rinkėjų Nyderlanduose prašė nesiųsti atgal į ambasadą biuletenio, kol negaus antrojo. „Tiesiog maža mūsų ambasada, mūsų yra nedaug ir rinkimai – tai yra darbas, kurį mes stengiamės padaryti, bet, deja, įvyko apmaudi klaida, dėl kurios nepaprastai nepaprastai atsiprašome ir gailimės, kad taip įvyko. Iš karto akimirksniu, galima sakyti, sureagavome, kai pastebėjome. Tokia nelemta klaida, ir labai labai dėl to kremtuosi ir atsiprašinėju visų, ir ambasada, ir ambasadoriai atsiprašo, ir mes išsiuntėme jau tą siuntą su papildomais biuleteniais“, – sakė ji.

Ką daryti jau išsiuntusiems voką tik su vienu biuleteniu?

Nors N. Burbienė teigė, kad vokų su balsavimo rezultatais ambasada dar negavo, tačiau gali būti, kad kai kurie rinkėjai atsiųs jau užpildytą biuletenį, nesulaukę balsavimo vienmandatėje apygardoje biuletenio. Tokiu atveju, ambasada kreipsis į VRK.

Rinkimų biuleteniai (asociatyvi nuotr.)
„Mes stengsimės, kad taip neatsitiktų, lygiai taip pat pasikonsultuosime, ką tokiu atveju daryti, kaip turėsime teisingai elgtis. Kadangi dar laiko iki balsavimo dar yra, paštas veikia gerai – pristatomos siuntos labai greitai. Bandysime va dabar (kreiptis – DELFI). Matot, kai aš kai su jumis kalbuosi, tai priimamajame sėdi ir laukia 4 žmonės, tai yra – vyksta normalus konsulinis priėmimas, aš esu viena vienintelė konsuliniais klausimais patarėja, mes iš viso esame tik trys diplomatinėje ambasadoje – ambasadorius, aš ir kita kolegė patarėja. Tai tiesiog pamėginsiu, ne pamėginsiu, o tikrai susisieksiu tada, kai gausiu (vokus su užpildytu tik vienu biuleteniu – DELFI). Tada mes matysime, kad yra atėjęs rinkėjo ne vienas laiškas, bet du laiškai, nors mes prašėme, kad būtų tik vienas, ir tiesiog, kai tikrinsime pavardes, pagal kurias žymėsime sistemoje, kad žmogus mums pateikė paštu atsakymą, matysime, kad jų yra du, ir, tokiu atveju, reikės ir paklaust, ką daryti.“

M. Kačkauskas teigė, kad tokiu atveju gali būti sudaryta galimybė pirmąjį rezultatą anuliuoti. „Blogiausiu atveju, jeigu taip ir yra – čia didelės tragedijos nėra tame, nes atstovybė gali persiųsti jai (skaitytojai – DELFI) dokumentus pagal siuntimo datą, kadangi ji fiksuojama yra, ir pagal paštą su dviem biuleteniais, o jei ji išsiųs prieš tai gautą (balsavimo daugiamandatėje biuletenį – DELFI), na, tiesiog jį laikys negaliojančiu, o išsiųs abu biuletenius, kai juos gaus – dar kartą. Registracija paštu dar nėra pasibaigusi, toks variantas galimas.“

Dėl skaitytojos pasipiktinimo, kad atsiųstuose dokumentuose nebuvo kandidatų sąrašų, M. Kačkauskas patvirtino, kad jų – ir neturėjo būti. „Į šitą galiu atsakyti iš karto, kadangi mes nesiunčiam jų, nes jie užima pakankamai daug vietos ir svorio, o kadangi siunčiama rinkėjams paštu, kaina išaugtų gerokai – tai tiesiog tos praktikos nėra jau keletą metų visuose rinkimuose – tiek prezidento, tiek Europos parlamento.“

Jis ragino rinkėjus susirasti informaciją VRK internetiniame puslapyje www.vrk.lt ir tens pasižiūrėti kandidatų sąrašus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)