Nuteistasis iki rugsėjo vidurio dar galėjo pateikti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau to nepadarė.

Nuteistojo advokatė Snaiguolė Mažeikienė BNS sakė, kad nuteistojo vaikai nepageidavo, kad tėvas toliau bylinėtųsi su valstybe, nors pats R.Lipskis buvo linkęs toliau skųsti nuosprendį. Advokatės žiniomis, klientas jau kurį laiką atlieka bausmę Pravieniškių pataisos namuose. Prieš tai jis buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

R.Lipskis buvo sulaikytas 2014 metų sausį, jis visą ikiteisminio tyrimo laiką bei bylą nagrinėjant teisme buvo laikomas suimtas. Kardomajame kalinime praleistas laikas įskaitomas į bausmės laiką.

Nuteistasis turės kalėti visą teismo paskirtą bausmę – penkerius metus, tai yra iki 2019 metų sausio. Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos netaikymas asmenims, nuteistiems už nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai. R. Lipskis nuteistas už šnipinėjimą, kuris priskiriamas prie tokių nusikaltimų.

Gegužės 24 dieną Lietuvos apeliacinis teismas bausmę Lietuvos piliečiui sugriežtino iki penkerių metų. Anksčiau Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs R. Lipskiui trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Generalinė prokuratūra prašė R. Lipskiui skirti aštuonerius metus laisvės atėmimo, nuteistasis siekė išteisinimo.

Apeliacinis teismas kaltinimą papildė aplinkybėmis, kad R. Lipskis atliko tęstinius nusikalstamus veiksmus nuo 2011 iki 2013 metų, kai sutiko vykdyti Baltarusijos žvalgybos atstovo užduotis rinkti ir perduoti Baltarusijos žvalgybos organizaciją dominančią informaciją, gavo fotoaparatą informacijai fiksuoti, ją fiksavo bei įsiminimo būdu surinko ir perdavė Baltarusijos žvalgybininkui, o taip pat pažadėjo toliau vykdyti duodamas užduotis.

Anot apeliacinės instancijos teismo, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai nusikalstamų veiksmų pradžią nustatė nuo to momento, kai R. Lipskis savo darbo vietoje padarė pirmąją fotonuotrauką, t. y. nuo 2012 metų spalio 19 dienos. Apeliacinio teismo nuomone, nusikalstamos veikos pradžia reikia laikyti 2011 metus, kai vilnietis sutiko vykdyti Baltarusijos žvalgybininko užduotis, suderino sutartines frazes, kuriomis praneš apie numatomą dominančios informacijos rinkimą ir rezultatus, suderins susitikimų laiką ir vietą, gavo fotoaparatą informacijos fiksavimui bei pan.

Aukštesnės instancijos teismo vertinimu, nepagrįstai iš kaltinimo buvo pašalinti ir R. Lipskiui inkriminuoti nusikalstami veiksmai, atlikti po 2012 metų spalio 22 dieną įvykusio fotoaparatu užfiksuotos informacijos perdavimo.

„Byloje teisėtais būdais surinkti įrodymai patvirtina, jog R. Lipskis pagal Baltarusijos Respublikos žvalgybos organizacijos atstovo užduotį surinko žvalgybos organizaciją dominančią informaciją apie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę, kurioje yra vykdoma NATO Greitojo reagavimo misijos ilgalaikė NATO oro policijos misija ir kitą informaciją bei ją 2013 metų kovą vykusio susitikimo metu žodžiu perdavė žvalgybos organizacijos atstovui“, – teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

Taip pat keičiant nuosprendį atsižvelgta, jog padarytas nusikaltimas valstybės nepriklausomybei, konstitucinei santvarkai.

Be to, apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad Valstybės saugumo departamentas jokių provokacijų R. Lipskio atžvilgiu nevykdė.

R. Lipskio prašymas išteisinti atmestas, nes, pasak teismo, „informacija, kurią jis Baltarusijos Respublikos žvalgybos organizacijos atstovo prašymu surinko ir perdavė, atitinka šnipinėjimo dalyką“.

R. Lipskis kaltintas, kad savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus ir perdavė šią informaciją Baltarusijos žvalgybos pareigūnui.

Dėl šnipinėjimo Baltarusijai Vilniuje taip pat buvo nuteistas buvęs kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Jo nuosprendis taip pat yra įsiteisėjęs, nes nebuvo apskųstas.