„MG Baltic“ 2015 metų pradžioje viešai įsipareigojo remti J.Basanavičiaus paminklo statybas. Mes savo įsipareigojimų nekeičiame“, - rašoma įmonės BNS atsiųstame atsakyme į klausimą, ar koncernas žada dalyvauti savivaldybės rengiamame paminklo statybų konkurse.

Konkurso sąlygas žadama skelbti rugsėjo pabaigoje. Pagal savivaldybės planus, paminklas turėtų iškilti vietoje automobilių stovėjimo aikštelės, esančios priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją. Ši vieta pasirinkta po užsitęsusių viešų diskusijų kaip alternatyva kitai architektų, paveldosaugininkų ir kitų ekspertų siūlytai vietai - Konstantino Sirvydo skverui. Konkurso laimėtojai turės ne tik sukurti paminklą, tačiau ir sutvarkyti aikštelę. Vilniaus savivaldybės vadovai teigia, kad lėšas aikštei prie filharmonijos tvarkyti turėtų skirti savivaldybė, skulptūrai - Vyriausybė ir privatūs rėmėjai.

Dėl J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos. Paminklą jam ketinama pastatyti iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis. Sostinės savivaldybės tarybos sprendimu, J.Basanavičiaus paminklas turėtų iškilti prie Vilniaus filharmonijos, savivaldybės ir kai kuriems kitiems ekspertams patarus, kad tai geresnė vieta, nei K.Sirvydo skveras. Už pastarąjį pasisakė Kultūros ministerija, nacionalinis muziejus, žymūs architektai.

Peripetijos dėl J.Basanavičias paminklo vietos, kaip skelbta žiniasklaidoje, gali sietis ir su teisėsaugos atliekamu politinės korupcijos tyrimu. Jame įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Tačiau teisėsauga išsamesnės informacijos apie minėto tyrimo detales kol kas nėra pateikusi.

Praėjusią savaitę E.Masiulis pateikė savo versiją, jog iš R.Kurlianskio ėmė ne kyšį, o 90 tūkst. eurų paskolą būstui, tačiau sandorio neregistravo pas notarą. Jis pripažino, kad prašė mero Remigijaus Šimašiaus „neskubėti daryti sprendimo savivaldybėje dėl vietos paminklui, kadangi buvo kilusios labai didžiulės aistros“.

„Tai kur aš, kokią finansinę naudą padariau „MG Baltic“ ir R.Kurlianskiui, paprašydamas, kad dvi konfrontuojančios pusės, dvi institucijos, susėstų tarpusavyje, pasikviestų visuomenės įvairius atstovus, ir pasikalbėtų apie patriarcho įprasminimą? Aš negaliu šito suprasti“, - jam metamais įtarimais stebėjosi buvęs liberalų lyderis.

Politinės korupcijos tyrime penktadienį liudytoju apklaustas Vilniaus meras ir liberalų vadovas Remigijus Šimašius teigė, kad „MG Baltic“ atstovai yra užsiminę, kad nepastačius Jono Basanavičiaus paminklo sostinės senamiestyje K.Sirvydo skvere jis bus užstatytas pastatais.

„Buvo keliamos fone įvairios sąmokslo teorijos, kad jeigu nepastatysime ten (Sirvydo skvere) J.Basanavičiaus, tai kažkas ten namų pristatys“, - žurnalistams po vizito Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) teigė meras.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.