"Nepaisant Prezidentės trukdymo, kartu su profesinėmis sąjungomis sukursime naujus, modernius darbo santykius. Sugrąžinsime šeimoms vaiko pinigus, garantuosime kiekvienai šeimai paramą pirmam būstui įsigyti. Padarysime taip, kad socialinis teisingumas ir asmenybės laisvė paverstų Lietuvą viena iš patraukliausių vietų gyventi, mokytis ir kurti", - Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje "Socialdemokratinė vizija Lietuvai ir Europai" sakė A. Butkevičius.

Ši konferencija skirta LSDP 120-mečiui, joje pagrindinis dėmesys buvo skiriamas LSDP Seimo rinkimų programos aptarimui, dabartiniams iššūkiams Lietuvos ir Europos socialdemokratijai, socialdemokratinei minčiai ir Socialdemokratų partijai.

Konferencijoje pranešimą skaitęs Europos socialistų partijos (Party of European Socialists - PES) pirmininkas, Europos Parlamento narys Sergejus Staniševas akcentavo, kad Europos socialdemokratams Lietuvos socialdemokratų politika yra labai svarbi, nes tam, kad būtų pasiekti solidarumo politikos rezultatai, reikia, jog Europos valstybių valdžioje būtų kuo daugiau socialdemokratinių partijų. "Lietuvos socialdemokratų partija nedalija tuščių pažadų, o būdama valdžioje įgyvendina tai, ką žada prieš rinkimus", - sakė europarlamentaras.

S. Staniševo tvirtinimu, Lietuvos Premjeras Algirdas Butkevičius yra unikalus Europos Sąjungos valstybės vadovas: "Nežinau Europoje nė vieno valstybės vadovo iš jokios politinių partijų grupės, kuris, išbuvęs visą kadenciją valdžioje, išlaikytų tokius aukštus pirmaujančius populiarumo reitingus".

Apie istorinius ir dabartinius iššūkius kairiosioms politinėms partijoms Europoje kalbėjo buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Johnas Baldvinas Hannibalssonas. Jis atvyko į Vilnių iš karto po 1991 m. sausio įvykių pareikšti solidarumo, o po kelių savaičių su savo tautiečiais pripažino Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybę. J. B. Hannibalsono teigimu, Europos socialdemokratai turi susitvarkyti su trimis pagrindiniais iššūkiais. Pirmasis - išvalyti korumpuotą finansų sistemą ir sugrąžinti jai tvirtą demokratinę kontrolę. Antrasis - masiškai investuoti į švarius ir atsinaujinančius energijos šaltinius, jais pakeisti iškastinį kurą, kad jie taptų mūsų ekonomikos šerdimi. Trečiasis - pradėti planuoti dabar, kaip spręsti technologinės revoliucijos pasekmes.

Svečias taip pat pabrėžė demokratinės valstybės stiprinimo svarbą ir tai, kad Europos valstybių politinėse darbotvarkėse turi įsitvirtinti pasiūlymas dėl besąlyginių minimalių bazinių pajamų visiems gyventojams.

Konferencijos dalyvius vaizdo įrašu pasveikino LSDP garbės pirmininkas, Kovo 11-osios Akto signataras, Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pranešimus taip pat skaitė ir diskusijoje dalyvavo: Ministro Pirmininko patarėjas prof. Raimundas Lopata, LSDP vicepirmininkas, Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, LSDP vicepirmininkas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka, kiti konferencijos dalyviai ir svečiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (489)