Šiemet Šiauliai ypatingais renginiais ir reginiais mini jau 780 metų gimtadienį, o miesto garbės piliečio regalijomis puošis pats kadenciją baigęs šalies Prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentui Valdui Adamkui – Šiaulių garbės piliečio regalijos

Jubiliejinės Šiaulių miesto šventės „Skambėk, Šiaulių žeme!“ „apšildomieji“ renginiai prasidėjo rugsėjo 7-ąją, o svarbiausių šventės akcentų sulauksime penktadienį ir šeštadienį.

Ypač Šiauliams džiugus momentas: penktadienio vakarą koncertų salėje „Saulė“ miesto garbės piliečio regalijomis pasipuoš kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus.

Šiaulių žemėje yra V. Adamkaus šeimos šaknys. Šiauliuose gimė jo tėvas Ignas Adamkavičius, Lietuvos nepriklausomybės kovų savanoris, vienas pirmųjų Lietuvos karo aviacijos mokyklos vadovų. Iš Šiaulių yra kilusi ir Alma Adamkienė.

V. Adamkus Lietuvoje pirmąją viešą paskaitą skaitė būtent Šiauliuose, Inžinierių namuose. Tai buvo 1989 metai, kai Prezidentas lankėsi Lietuvoje kaip JAV aplinkos apsaugos institucijos vadovas.
Įdomus sutapimas – šiemet Šiauliai švenčia 780 metų jubiliejų, V. Adamkui sukanka 90 metų, o jo santuokai su Alma sukako 65-eri.

Rugsėjo 7–8 dienomis – „lengvas apšilimas“

Rugsėjo 7-ąją visi buvo kviečiami į susitikimą su protų mūšio-konkurso „100 Šiaulių mįslių“ dalyviais ir knygos mylėtojais Šiaulių miesto savivaldybės Posėdžių salėje. Šiaulių universiteto pirmakursiai ir vyresnieji studentai susitiko pirmakursių krikštynose prie paminklo šviesuoliui J. Murkai.

Chaimo Frenkelio vila – menininkų, kuriuos įvairiomis gijomis jungia Šiauliai, susitikimo vieta. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre vyks šventinis koncertas, skirtas draugystės 20-metį mininčių miestų – Omahos (JAV) ir Šiaulių – susitikimui.

Rugsėjo 8-oji – „Auginkim Šiaulius!“ – miesto stiprėjimo, augimo galimybių paieškų ir jaunimo veiklų diena. Net tris dienas XI tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Baltoji varnelė“ taps teatro kūrybine laboratorija, veikiančia Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, Kultūros centre ir Aušros take.
780-asis Šiaulių gimtadienis

Šaulių arenoje veikė tradicinė kūrybiško ir aktyvaus laisvalaikio idėjų paroda „Ką veiki?“ Šiaulių universitete rengiamoje konferencijoje mokslininkai ir praktikai gvildeno regionines ekonomikos ir verslo galimybes.

Miesto jubiliejaus proga Šiaulių dailės galerija pristatė draugaujančių miestų – Jelgavos, Pernu ir Šiaulių – menininkų fotografijų parodą, pakvietė aplankyti naują miesto meninį akcentą „Penzeliukas“ (aut. Martynas Gaubas), supažindino su tarptautinio grafičių plenero „Saulės pagrobimas“ 15-os autorių kūriniais, eksponuojamais miesto erdvėse.

„Šiauliams prasideda aukso amžius“

Šiauliai Lietuvoje ir pasaulyje garsėja savo žmonių darbais ir pasiekimais. Nuo seno miestas yra žinomas kaip pramonės centras, dabar prie Šiaulių vardo viešinimo prisideda ir menininkai, mokslininkai, verslo žmonės.

Šiaulių miesto mero Artūro Visocko nuomone, garsinti savo miestą iš tiesų yra labai paprasta – reikia tik nuoširdžiai daryti tai, ką geriausiai mokame.

„Tada mūsų darbai, kūryba, sporto pasiekimai tikrai bus pastebėti ir įvertinti. Esu įsitikinęs, kad pritaikius paprastą receptą, situaciją būtų galima dar labiau pagerinti. Jokių žygdarbių atlikti nereikia, mažiausi darbeliai, geras žodis, palaikanti šypsena – viskas, ko reikia bendram labui. Dar labai svarbu nuolat jausti savo miestą širdyje ir kam nors paklausus, iš kur esi, su pasididžiavimu sakyti, kad esu iš Šiaulių – Saulės miesto“, – sako meras.

Šiaulių meras, kaip skelbia ir jubiliejaus šūkis, linki, kad Šiaulių miesto vardas skambėtų vis garsiau: „Kad tas skambesys šiauliečius įkvėptų naujoms idėjoms ir darbams, o išvykusius svetur – pakviestų grįžti. Norisi, kad žmonės čia kurtų laimingą savo ateitį. Kviečiu visus dalyvauti Šiaulių gimtadienio šventėje ir dar labiau pamilti Šiaulių žemę!“

Erica Jennings: „Šiauliai spinduliuoja ypatinga energija“

Penktadienio pavakarę, pirmąją pagrindinę šventės dieną, visi, stebėję motorizuotą transporto priemonių pasirodymą danguje ir žemėje, kviečiami į Prisikėlimo aikštėje rengiamą koncertą. Jame pasirodys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Brainstorm“, Gytis Paškevičius ir „Crazy Crow“.

Garsi koncerto dalyvė – nuostabiu balsu ir kūryba klausytojus džiuginanti dainininkė Erica Jennings – sako esanti įsitikinusi, kad Šiaulių žemė skamba taip, kaip ir jos žmonės. Jie kupini meilės ir šviesos.

„Šiauliai spinduliuoja ypatingą energiją. Visi man žinomi žmonės iš Šiaulių – keletas šviesiausių, saulėtų mano pažįstamų lietuvių. Jie tikrai išsiskiria iš kitų savo energija ir šypsenomis. Tai neabejotinai viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių man patinka apsilankyti Šiauliuose“, – sako Erica Jennings.

Nauja tai, kad šventinis miesto pasveikinimas Prisikėlimo aikštėje bus verčiamas į gestų kalbą.

Talkšos ežero pakrantė skambės nuo Tarptautinio bigbendų festivalio garsų. Amfiteatre mėgautis muzika kvies akordeonininkų ansamblių paradas „Linksmasis akordeonas“. Vilniaus g. pėsčiųjų bulvare šurmuliuos šventinė mugė.

Šviečianti futuristinė alėja ves į Talkšos ežero pakrantę, kur įvyks naktinė filmo apie Šiaulius premjera po atviru dangumi.

Rugsėjo 10-oji – ryškiausia gimtadienio diena

Šeštadienio akcentas – interaktyvioji programa „Skambantis bulvaras“. Pėsčiųjų bulvare, daugelyje kitų vietų vyks skirtingi, praeivius viliojantys, įvairias veiklas išbandyti kviečiantys renginiai. Rekomenduojame naudotis šventiniu žemėlapiu ir visur dalyvauti.

Pėsčiųjų bulvare prie Dviračių muziejaus mažųjų lankytojų lauks paruošta erdvė su daugybe žaidimų, užsiėmimų ir klegančiu koncertu. Amfiteatre koncertuos jaunimo grupės.

P. Višinskio aikštėje skambės socialinių ir gerumo akcijų aidai. Einantieji pro Fotografijos muziejų ar užsukusieji į jį turės galimybę įsiamžinti senųjų istorinių Šiaulių miesto fotografijų fone.

Turizmo informacijos centras pasiklydusiuosius ir smalsiuosius paragins keliauti į Šiaulius, o išbandyti liaudies amatų ir sušokti polką kvies šventės dalyviai prie Šiaulių dailės galerijos.

Šeštadienio popietę Šiauliai skambės nuo stipriausių Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų, kurie gros pėsčiųjų bulvare prie Šiaulių dailės galerijos ir P. Višinskio aikštėje, vėliau – Saulės laikrodžio aikštėje.

Šiauliai – muzikaliausias Lietuvos miestas

Prisikėlimo aikštėje šventinį vakarą pradės „Tele Bim Bam“ renginys visai šeimai, po jo šiauliečius ir miesto svečius sveikins Giedrė Kilčiauskienė, Saulius Prūsaitis ir Šiauliuose gimusi grupė „Bix“.

Dainininkas Saulius Prūsaitis, elektroninio roko grupės „Happyendless“ lyderis ir vokalistas, įsitikinęs, kad Šiauliai – vienas muzikaliausių ir kūrybiškiausių miestų.

„Šiauliai man pirmiausia skamba kaip Saulės miestas, kuriame gimė „Vairas“, „Jonis“, „Bix“, Gytis Paškevičius ir Virgis Stakėnas. Tai miestas, kuris gamino dviračius ir televizorius. Toks labai kūrybingas miestas. Linkiu, kad saulė Šiauliuose šviestų skaisčiai, kad žmonės turėtų darbo, duonos ir žaidimų, ir kad nenustotų muzikavę, nes Šiauliai – muzikaliausias Lietuvos miestas“, – šypsosi jis.
780-asis Šiaulių gimtadienis

Šeštadienio vakarą Talkšos ežero pakrantėje šventinis renginys Šiauliams „Muzika kaip kinas“ pakvies pasiklausyti iškiliausių kompozitorių muzikos iš Lietuvos kino aukso fondo. Žinoma, miesto šventę vainikuos šventinis fejerverkas.

Prisikėlimo aikštę puoš naujas akcentas – šviečianti žymė „Šiauliai“.