„Kodėl mūsų paauglės dukros turėtų šokti vyrams, nuteistiems už sunkius nusikaltimus?“ – piktinosi vienos merginos motina.

Ji kartu su keliomis kitomis šokėjų motinomis pasipriešino tokiam sumanymui. Moters teigimu, šokti įkalinimo įstaigoje surengtoje šventėje nenorėjo ir pačios paauglės. „Prieš keletą metų pataisos namuose jau yra šokusios kitos mergaitės iš mūsų mokyklos. Jos jau suaugusios, šiandien dėl to išgyvena ir sako antrą kartą to nedarysiančios“, - tikino vienos mergaičių, šokėjų, mama.

Pasak jos, mokyklos, kurioje mokosi jos dukra ir kitos pataisos namuose turėjusios šokti paauglės, direktorė paaiškino, kad tokia mintis kilo Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjui Vytuoliui Valūnui ir pataisos namų direktoriaus pavaduotojui Mindaugui Volungevičiui.

Šventinėje programoje, kuri pataisos namuose vyko penktadienį, turėjo dalyvauti tos pačios mokyklos dainininkių ir šokėjų grupės. Bet ketvirtadienį pasipiktinusi vienos šokėjos mama paskambino mokyklos vadovei ir visų mamų vardu išsakė savo poziciją – mergaitės šokti nuteistiems vyrams nenori.

„Visos mamos buvome pasipiktinusios tokiu sprendimu. Nekaltiname švietimo įstaigos, kurioje mokosi mūsų mergaitės, vadovės, bet negalime leisti, kad tokie dalykai būtų daromi mūsų dukrų sąskaita“, - sakė moteris.

Mokyklos, kurią lanko jaunosios šokėjos, vadovė sakė, kad mokinių padainuoti ir pašokti pataisos namuose buvo paprašyta prieš pusmetį. Iš pradžių jokių prieštaravimų nebuvo. Kadangi koncertuoti turėjusios merginos jau 14 metų ir vyresnės, tėvų prašymo jas išleisti į išvykas nereikia.

„Tai yra tėvų apsisprendimas. Niekas mergaičių nevertė ten eiti ir būtinai šokti. Aš gerbiu tėvų nuomonę, nes jeigu žmogus nesutinka su tuo, ką jam reikia daryti ne mokykloje, jis vienareikšmiškai išsako savo nuomonę. Nespaudžiau nei mokytojos, nei merginų, kas apsisprendžia dalyvauti – tegul dalyvauja. Dainininkių ansamblis važiavo ir dalyvavo“, - sakė švietimo įstaigos vadovė.

Situacijos nedramatizavo ir Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas. „Šventės išvakarėse po darbo man paskambino mokyklos direktorė, kuri informavo, kad mokinių mamos nesutinka, kad jų dukros šoktų Alytaus pataisos namuose. Aš pasakiau, kad jei mamos nenori, kad jų mergaitės tą darytų, tai ir nereikia nieko versti ir raginti.

Per daugybę metų tai buvo pirmas atvejis, kada taip atsisakyta, ir aš čia nematau jokios tragedijos. Tai yra vertybinių nuostatų klausimas. Tie žmonės yra padarę nusikaltimus ir jie už tai yra atsakingi, bet anksčiau ar vėliau jie išeis ir taps mūsų bendruomenės nariais“, - kalbėjo V. Valūnas, patikinęs, kad koncertai nuteistiesiems bus organizuojami ir toliau, bet niekas mokinių, kaip ir iki šiol, to daryti nevers.

Pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas teigė, kad paaugliai kartais patys, nieko neraginami nori ekskursijų pataisos namuose, tačiau po šio įvykio teks pagalvoti apie griežtesnę tvarką ir galbūt teks prašyti tėvų leidimų.

„Jei asmenys čia nepageidauja lankytis, mes tikrai jų neversim. Bendradarbiaujame su Švietimo skyriumi, kasmet tokią šventę organizuojame. Šiuo atveju mes labai paprastai reagavome – pakeitėme programą ir nieko baisaus“, - kalbėjo K. Jasmontas.