„Prezidentė, kaltindama protekcijomis ar korupcija, nesivadovauja teisiniais argumentais, o vakarietiški standartai, apie kuriuos kalbama, neatsispindi pačios D. Grybauskaitės kuruojamose srityse. Generalinio prokuroro pavaduotoju buvo pasiūlytas prezidentės patarėją D. Ulbinaitę gynęs advokatas G. Danėlius. Jo klientė buvo kaltinama valstybės paslapties atskleidimu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Su minėto advokato pagalba tokių nusikaltimų šešėlis buvo patrauktas ir nuo patarėjos, ir nuo pačios prezidentės, o sėkmingai pasibaigus bylai advokatui pasiūlytas aukštas postas“, – pareiškė Socialdemokratų partija.

Kartu LSDP deklaruoja pasitikėjimą krašto apsaugos ministru J. Oleku, kuris, pasak partijos pareiškimo, „atsakingai elgėsi ir netoleravo kariuomenėje galimų korupcijos apraiškų“.

„J. Oleko vadovaujama ministerija jau prieš dvejus metus inicijavo tyrimą dėl nupirktų pernelyg brangių virtuvės įrankių. Prokuratūrai nustačius, kad KAM pareigūnų veiksmuose nėra nusikaltimo požymių, buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, po kurio už šį įsigijimą atsakingam karininkui buvo skirta tarnybinė nuobauda“, – teigiama pareiškime.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė reaguodama į paskelbtus duomenis pareiškė, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei pareikalavo atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą J. Oleką.

„Man labai gaila konstatuoti, kad po pirmo ministravimo buvo kilę tam tikrų šešėlių šio ministro atžvilgiu. Dabar atrodo, kad tie šešėliai tik tamsėja ir jie nėra išsklaidyti. Todėl manau, kad jei ministras nesugebės susitvarkyti ir šį kartą, kažkokių rimtesnių pozicijų ateityje šis žmogus tikrai neturėtų tikėtis“, – komentuodama situaciją žurnalistams Vilniuje antradienį sakė D. Grybauskaitė.

Socialdemokratai tuo tarpu tvirtina, kad „prezidentė piktinasi išskirtinai socialdemokratų vadovaujama Vyriausybe bei politikais“ ir dabartiniams valdantiesiems kritikos tenka daugiau „negu su kyšiu sučiupto Liberalų sąjūdžio vadovo E.Masiulio bylai arba ankstesnės konservatorių-liberalų vyriausybės Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus dalyvavusio specialiuoju liudininku garsiojoje mailiaus byloje“.

Krašto apsaugos ministras J. Olekas aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiamasi išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėsi ikiteisminį tyrimą, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J. Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė teismui rugpjūčio 17 dieną. Jis pridūrė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

DELFI ir BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V. Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

Prezidentūra praėjusią savaitę gavo generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą dėl buvusio prezidentės atstovės spaudai D. Ulbinaitės advokato byloje dėl valstybės paslapties atskleidimo G. Danėliaus skyrimo savo pavaduotoju, tačiau jis atsiėmė kandidatūrą. G. Danėlius atstovavo prezidentės patarėjai D. Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D. Ulbinaitė buvo išteisinta.

Valdančiųjų partijų atstovai kėlė klausimų dėl kandidato į generalinio prokuroro pavaduotojus nepriklausomumo, Prezidentūra tvirtino, kad pavaduotojo postą generalinis prokuroras siūlė atsižvelgiant tik į jo kompetenciją ir patirtį prokuratūroje.