„Turiu dvi žinias. Viena yra ta, kuri pasirodė Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje, kad ministras yra gydomas Santariškių klinikose Intensyvios terapijos skyriuje. Tai yra tulžinės kilmės ūminis pankreatitas, turime laboratorinių ir vaizdinių įrodymų tai diagnozei pagrįsti. Visos kitos teorijos ir pasamprotavimai neturi objektyvios priežasties to pagrįsti. Antra žinia yra geresnė. Jo būklė yra sunki, bet stabili ir yra gerėjimo tendencija“, - informavo Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. akad. Kęstutis Strupas.

Profesorius nesiryžo prognozuoti gydymo trukmės.

„Visi kiti klausimai yra teoriniai ir aš į juos atsakyti negaliu. Reikia žinoti, kad tai yra sunki ūminio pankreatito eiga ir prognozuoti, kiek truks, ką reikės daryti, kaip viskas bus - šiuo metu yra sudėtinga“, - sakė K. Strupas.

„Ūminis pankreatitas yra sunki liga, kurios tiek eigą, tiek prognozę yra sunku nusakyti pirmomis ligos dienomis ir net savaitėmis. Ūminis pankreatitas reiškia, kad tai yra labai staiga išsivystęs kasos uždegimas. Kasa - be galo aktyvus organas, gaminantis labai svarbius virškinimo fermentus bei hormonus, todėl kasos liga gali sąlygoti labai sudėtingas komplikacijas“, - sakė ir gydytoja gastroenterologė Saulė Brašiškienė.

Jos teigimu, ligos priežastys - labai įvairios.

„Tikrai nėra vien taip, kaip dažnai galvojama visuomenėje, kad priežastis - alkoholio vartojimas. Dažniausia pankreatito priežastis yra akmenys tulžies pūslėje, tulžies latakuose, taip pat įvairios dvylikapirštės žarnos ligos, kraujotakos sutrikimai, net infekcijos tam tikri agentai gali sukelti pankreatitą", - pasakojo medikė.

„Pankreatitas pagal savo eigą gali būti labai lengvas - žmogus perserga, pasveiksta ir pamiršta apie šią ligą. Šiuo atveju turbūt turime labai sunkų pankreatitą. Viena iš sunkiausių jo formų yra nekrozinis pankreatitas. Tada jo sunkumą nusako tai, kad į ligos eigą įtraukiama daug organų, daug organų sistemų“, - tęsė S. Brašiškienė.

Per 50 proc. šia sunkiausia forma sergančių pacientų miršta.

Sveikatos apsaugos ministras susirgo atostogaudamas: jo atostogos tęsėsi nuo liepos 25 dienos iki rugpjūčio 15 dienos.

Trečiadienį buvo detalizuota, kad ministro diagnozė - ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas, jo priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

Ūminis pankreatitas sukėlė daugelio organų nepakankamumą.