Tik prasidėjus teismo posėdžiui rašytojo advokatas Vytautas Sviderskis teisėjų kolegijai įteikė Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės pažymą, kurioje V.Petkevičiui diagnozuota astma, padidėjęs kraujo spaudimas ir pakilusi temperatūra.

Pasak nukentėjusiojo, europarlamentaro Vytauto Landsbergio, jis abejojąs šios medicininės pažymos autentiškumu.

Teisėjų kolegija patikino, jog pažymos autentiškumas bus tikrinamas, tačiau dabar ji neturi pagrindo abejoti, mat "pažymoje yra visi reikalingi rekvizitai, kaip parašai ir antspaudai".

Teismo posėdyje nepasirodė ir kitas rašytojo advokatas Mindaugas Banelis, kuris, anot V.Sviderskio, negali prakalbėti ir mano, jog kaltas oro kondicionierius.

ELTA primena, jog V.Petkevičiaus teismo procesas dėl jo sveikatos problemų atidedamas jau trečią kartą - anksčiau buvo gydoma sušlubavusi rašytojo širdis.

Pasirodžius skandalingajam bestseleriui, 2003 metų spalio 17 dieną ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal politiko V.Landsbergio ir Gabrieliaus Žemkalnio pareiškimą generaliniam prokurorui.

Pareiškime teigiama, kad V.Petkevičius knygoje "Durnių laivas" paskelbė keturis šmeižikiškus teiginius apie jų mirusį tėvą V.Landsbergį-Žemkalnį. Tvirtinama, kad knygos autorius "sąmoningai šmeižia jų tėvą, jo garbingą vardą, daro didelę moralinę žalą šmeižiamojo vaikams ir jų šeimų nariams".

Tyrimo metu rašytojui V.Petkevičiui pateiktas įtarimas dėl šmeižimo pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį, kuri numato baudžiamąją atsakomybę už šmeižimą per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinį. Pagal šią normą: "Tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų".