Rugpjūčio 5-oji buvo paskutinė diena politinėms partijoms teikti pareiškinius dokumentus dalyvauti Seimo rinkimuose.

Iki šio termino nepateikusieji visų reikalingų dokumentų negali dalyvauti Seimo rinkimuose.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko, iki įstatymo numatyto termino reikalavimą pateikti pareiškinius dokumentus įvykdė 16 partijų. Pareiškiniai dokumentai buvo pildyti ir portale www.rinkejopuslapis.lt.

„Iš viso buvo 19 partijų, kurios galėjo pareiškinius pateikti. 16 partijų pateikė dokumentus. Nemaža dalis partijų pateikinėjo ir penktadienį tuos dokumentus. Trys partijos nepateikė - tai Laisvės kovotojų sąjungą, Emigrantų partija ir Krikščioniškosios demokratijos partija", - Eltai sakė Z. Vaigauskas.

Tačiau, pasak Z. Vaigausko, nemažai klausimų kelia Lietuvos centro partija (LCP), kuri dokumentus įteikė pačiomis paskutinėmis minutėmis.

„Partija buvo visiškai nepasiruošusi pateikti tų dokumentų, praktiškai pradėjo rūpintis tų dokumentų tvarkymu jau atnešę juos pas mus. Tad kyla klausimų, kokia tų dokumentų kokybė, jeigu paskutinę minutę iki pat 17 val. ir net po 17 val. mums bandė tuos juos pateikinėti", - teigė Z. Vaigauskas.

Šiuose rinkimuose LCP dalyvauja kaip Antikorupcinė Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija. Ši partija į rinkimus eina koalicijoje su Lietuvos pensininkų partija.

Partijoms VRK pateikus pareiškinius dokumentus, tikrinama, ar kandidatai nenuslėpė teistumo ar turimos kitos valstybės pilietybės. Pagal pateiktą medžiagą VRK rengs kandidatų plakatus.

Zenonas Vaigauskas

Taip pat dar laukiama savarankiškai išsikėlusių asmenų pareiškinių dokumentų - save iškėlusį asmenį vienmandatėje rinkimų apygardoje, parašais turi paremti ne mažiau kaip 1000 tos apygardos rinkėjų.

Užpildyti parašų rinkimo lapai turi būti grąžinti rinkimų apygardai iki rugpjūčio 29 d. Nusprendusių savarankiškai keltis kandidatais į Seimo narius vienmandatėje rinkimų apygardoje dokumentus priima apygardų rinkimų komisijos.

Norą savarankiškai eiti į rinkimus yra pareiškę apie 30 asmenų, o, Z. Vaigausko duomenimis, penktadienį vienas kandidatas jau buvo surinkęs reikiamą parašų kiekį bei juos atidavęs apygardos rinkimų komisijai.