Savaitgalį Nidoje praleidusi studentė Ernesta teigia buvusi šokiruota “nenusakomu kiekiu zyziančių, į akis lendančių mašalų”. “Šviestuvai, medžiai buvo aplipę spiečiais šių padarų, vietomis norėdamas praeiti, turėjai užsidengti akis”, - priduria mergina. Jai antrina poilsiautojas iš Kauno Vytautas, stebėdamasis “mašalų debesimis”.

“Mašalų būna kasmet, visi tai žino ir jie žmonėms nekenksmingi”, - tikina Neringos savivaldybės vicemeras Algimantas Vyšniauskas. Jis teigia, kad mašalai miestą užplūsta kasmet, o šiemet jų netgi žymiai mažiau nei įprasta. Anot A. Vyšniausko, savivaldybė skundų dėl to negavusi nei iš verslininkų, nei iš poilsiautojų. Neringos savivaldybės vicemeras priduria, kad šie gyviai visgi erzina žmones bei purvina šviestuvus.

“Šie mašalai žmonėms visai nekenksmingi, mat neturi siurbimo aparato”, - sako Eglė Kvietkienė, Kuršių nerijos Nacionalinio parko Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vedėja. Pareigūnė pasakoja, kad šių mašalų lervomis minta žuvys, todėl bet kokia kova su mašalais atsilieptų žuvų skaičiui. “Mašalai - natūralus gamtos reiškinys, viena iš mitybos grandinės dalių, būdinga tiek pajūriui, tiek visai Lietuvai”, - teigia E. Kvietkienė. Ji prisimena, kad kartą didžiulį mašalų debesį gaisrininkai palaikė dūmų kamuoliais, tačiau šįmet, anot jos, įkyrių gyvių žymiai mažiau.