Tai parlamentaras R.Karbauskis pareiškė trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje. Pasak jo, Valstiečių ir Naujosios demokratijos sąjunga laikosi pozicijos, kad Lietuvoje turi būti nustatytas 7 metų pereinamasis laikotarpis žemės ūkio paskirties žemės pardavimui užsieniečiams.

Šiuo metu Seimas svarsto Konstitucijos 47 straipsnio pataisas, įteisinančias žemės ūkio paskirties žemės pardavimą užsieniečiams, Lietuvos juridiniams asmenims ir savivaldybėms. Tačiau kol kas Seimas nesutaria, nuo kada užsieniečiai galėtų įsigyti dirbamą žemę.

Lietuva derybose dėl stojimo į Europos Sąjungą yra įsipareigojusi šį draudimą panaikinti nuo narystės ES datos, tačiau Seimo Kaimo reikalų komitetas pasiūlė taikyti 7 metų pereinamąjį laikotarpį.

Pastaruoju metu politikai pereinamojo laikotarpio būtinybę ėmė sieti su galimu pereinamuoju laikotarpiu, kurį ES nustatytų naujos narėms dėl finansinės paramos jų žemės ūkiui.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos vicepirmininko R.Karbauskio nuomone, ES nustačius pereinamąjį laikotarpį dėl finansinės paramos, Lietuva turėtų taikyti dar ilgesnį pereinamąjį laikotarpį dirbamos žemės pardavimui.

Pavyzdžiui, jo nuomone, pereinamasis laikotarpis dėl dirbamos žemės pardavimo galėtų būti dvylika metų, jeigu ES finansinei paramai nustatytų 5 metų pereinamąjį laikotarpį.

Be to, R.Karbauskis pareiškė esąs įsitikinęs, kad didžiausios problemos ES kils ne dėl Lietuvos, o dėl Lenkijos, kurioje yra ypač stiprus žemdirbių lobizmas.

Jo nuomone, Lenkija niekada nesutiks, kad jai būtų taikoma diskriminacinė politika dėl paramos žemės ūkiui, todėl net gali atsisakyti stoti į ES.

Lietuva tikisi baigti derybas dėl stojimo į ES iki šių metų pabaigos, o nuo 2004 m. - būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus. Valstiečių ir Naujosios demokratijos sąjunga Seime turi septynių narių frakciją.