„Kuomet švenčiame savo laisvę, tokius simbolinius įvykius, geriau suprantame tuos, kurie šiandien kovoja už savo laisvę“, - susirinkusiems sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Renginio dalyviai turėjo nedideles Lietuvos ir JAV vėliavėles, kai kurie - ir NATO vėliavas.

Į sostinės Vašingtono aikštę atvyko Lietuvos diplomatai, Vilniuje reziduojantys JAV, Latvijos ir Estijos ambasadoriai.

Renginyje taip pat dalyvavo ir pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas, konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

„Amerika yra mūsų širdyse ir mūsų protuose. Mes kai kada labai gerai suprantame, kai kada šiek tiek primirštame, bet pasaulis raukia kaktą, pasaulis kartais kvailioja ir taip mums primena, kas yra Amerika ir kuo Lietuva gali remtis, gali pasitikėti savo laisvės kelyje“, - teigė V. Landsbergis.

Savo kalboje jis įgėlė kandidatui į JAV prezidentus Donaldui Trumpui, anksčiau šią savaitę išreiškusiam abejones dėl Baltijos šalių gynybos, jeigu jos susidurtų su Rusijos agresija.

„Mus šiandien gąsdina kai kurios pabaisos, bet jau ne pirmą kartą. Pasirodo šmėkla, kuri sako: žiūrėkit, JAV išstos iš NATO, sugriaus NATO, ką jūs tada darysite? O mes sakome: eik tu į vieną įstaigą pasikonsultuok dėl sveikatos“, - kalbėjo jis.

Skveras, esantis tarp Baltojo tilto ir Lukiškių aikštės, buvo pavadintas Vašingtono aikšte 1996 metais, JAV valstybės sekretorės Madeleine Albright vizito Lietuvoje proga.

Deklaracijos, pasmerkusios Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių okupaciją, metinės čia minimos antrus metus.

1940 metų liepos 23 dieną JAV valstybės sekretorius Sumneris Wellesas paskelbė oficialų pareiškimą, kad šalis nepripažįsta Lietuvos, Latvijos ir Estijos aneksijos.

Sovietinės okupacijos metu JAV vykdė nepripažinimo politiką, Vašingtone veikė Lietuvos ambasada.

L. Linkevičius susitiko su į Lietuvą atvykusiais JAV kongresmenais

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį susitiko su Lietuvoje viešinčia JAV kongresmenų delegacija. Su JAV politikais aptartos transatlantinės darbotvarkės ir dvišalių santykių temos: NATO valstybių vadovų susitikimo Varšuvoje rezultatai, Lietuvos ir regiono saugumo užtikrinimo priemonės ir sąjungininkų parama šioje srityje, kova prieš terorizmą, padėtis Ukrainoje, Turkijoje, Sirijoje, energetinio, informacinio ir ekonominio saugumo klausimai, informuojama Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Susitikime taip pat dalyvavo Lietuvos Seimo tarpparlamentinių ryšių su JAV pirmininkas Emanuelis Zingeris ir krašto apsaugos viceministras Marijus Velička.

Daug dėmesio susitikime skirta pasirengimui reaguoti į kylančias grėsmes, taip pat Lietuvoje vykdomiems energetiniams projektams. Ministras padėkojo JAV kongresmenams už JAV indėlį į Lietuvos ir regiono saugumo stiprinimą, už Kongrese priimtą Europos užtikrinimo iniciatyvą ir pabrėžė transatlantinio ryšio svarbą ir poreikį toliau stiprinti JAV lyderystę Europoje, akcentavo transatlantinės veiksmų koordinacijos svarbą, išlaikant principingą toną dėl Rusijos.

Iš respublikonų ir demokratų partijų narių sudarytai JAV Kongreso delegacijai vadovauja respublikonas iš Jutos valstijos, Atstovų Rūmų Priežiūros ir vyriausybės reformų komiteto pirmininkas Jasonas Chaffetsas. Šio vizito tikslas - susipažinti su saugumo situacija regione, sustiprinti strateginius ryšius ir patvirtinti savo įsipareigojimus partneriams. Į Lietuvą iš viso atvyko vienuolika kongresmenų, kurie atstovauja Atstovų Rūmų Užsienio reikalų, Nuolatiniam žvalgybos, Priežiūros ir vyriausybės reformų, Būdų ir priemonių, Biudžeto ir Finansinių paslaugų komitetams.

JAV kongresmenai vizito metu taip pat apsilankys NATO Pajėgų integravimo vienete Vilniuje, susitiks su Lietuvoje dislokuotais JAV kariais. Tik atvykę į Lietuvą JAV Kongreso nariai dalyvavo Vašingtono aikštėje vykusiame renginyje, skirtame pažymėti Sumnerio Welleso deklaracijos, kuria JAV nepripažino Lietuvos ir kitų Baltijos šalių okupacijos, metines. Prieš atvykdami į Lietuvą, lankėsi Rumunijoje, Gruzijoje, Azorų salose, Izraelyje ir Jordanijoje.