Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko S.Alperavičiaus teigimu, nors W.Millerio rašte kalbama ir apie jau vykstančias statybas prie Karaliaus Mindaugo tilto, daugiausia jame nerimaujama dėl teritorijos šalia Sporto rūmų galimo užstatymo, mat šioje vietoje buvo didesnė 15 amžiuje įkurtų, o carinės valdžios 1831 metais uždarytų žydų kapinių dalis.

Neseniai sostinės savivaldybės buvo pristatyta italų architekto Massimiliano Fukso parengta teritorijos su "Žalgirio" stadionu bei Sporto rūmais užstatymo vizija. Pasak S.Alperavičiaus, Lietuvos ambasada JAV rašo, kad skundų iš įvairių Amerikos organizacijų ir pavienių asmenų esama daug, o nepasitenkinimo skambučių sulaukiama iki keliolikos per dieną.

Žydų bendruomenės pirmininkas neatmetė galimybės, kad Lietuva gali sulaukti net griežto JAV Kongreso narių protesto. "Visuomenė yra sunerimusi, nes žydams kapinės - šventa vieta", - pabrėžė S.Alperavičius. Tačiau, anot dienraščio, Vilniuje neseniai jau būta precedento, kai žydų kaulai buvo pajudinti. Statant Karaliaus Mindaugo tiltą dešiniajame Neries krante rasti palaikai buvo perkelti į žydų kapines prie Sudervės kelio.

Vilniaus savivaldybės Plėtros departamento direktoriaus Lino Naujokaičio teigimu, savivaldybė nedisponuoja W.Millerio raštu, todėl negaIi komentuoti jame išdėstytų teiginių.

Vis dėlto problemos, susijusios su senosiomis žydų kapinėmis, šią savaitę savivaldybėje aptartos per posėdį, kuriame dalyvavo ir žydų bendruomenės atstovai. Pasak S.Alperavičiaus, iš esmės sutarta, kad teritorijoje nuo Sporto rūmų iki upės nieko nebus statoma.

L.Naujokaitis tikino, jog per šį susitikimą iš tiesų konstatuota, kad užlaidotoje teritorijoje negalima jokia statyba. Tačiau M.Fukso pateikta "Žalgirio" stadiono rekonstrukcijos vizija yra toliau analizuojama bei vertinama.

"Svarbu, kad konkretūs sprendimai ir tolesni projektavimo darbai bus galimi tik tada, kai bus nustatytos aiškios teritorijos, kurioje nebus leidžiama statyti, ribos", - pabrėžė L.Naujokaitis.

Be to, savivaldybė atmeta teiginius, kad buvusio "Žalgirio" stadiono vietoje taip pat buvo žydų kapinės. Dar 1997 metais atlikti teritorijos istoriniai bei archeologiniai tyrimai. Remiantis jais apibrėžta gana tiksli buvusių kapinių teritorija ir esamos laidojimo vietos.

Taip pat neseniai atlikti archeologiniai kasinėjimai teritorijoje, kur anksčiau stovėjo baseino pastatas. Čia dabar vyksta statybos. Savivaldybės atstovai teigia, jog iš istoriniuose šaltiniuose randamos informacijos bei archeologinių tyrimų medžiagos galima daryti išvadą, kad baseino teritorijoje kapinių nebuvo. Kaip teigė L.Naujokaitis, visa turima medžiaga apie buvusią žydų kapinių teritoriją perduota Lietuvos žydų bendruomenei.

"Jeigu jie mums įrodys, kad ten nieko nebuvo, tai teks sutikti", - dar prieš gaudamas medžiagą iš savivaldybės sakė S.Alperavičius.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"