Artėjantys Seimo rinkimai, neišspręsta dviguba pilietybė, lituanistinis švietimas, kultūros projektų finansavimas – šie ir kiti klausimai aktualūs pasaulio lietuviams.

„Neužtenka vien kažkur būti lietuviais. Tiesiog reikia pagalbos: Lietuvos vyrų, vyriausybės vyrų ir moterų, kad jie atsižvelgtų į tai, kad esame jau mažiausiai 600 tūkstančių lietuvių gyvenančių užsienyje, 400 tūkstančių – turintys balsavimo teisę“, – sakė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Susitikimo metu daug dėmesio skirta artėjantiems Seimo rinkimams. Jau dabar užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai raginami registruotis ambasadose, o spalį balsuoti aktyviau. Pasaulio lietuviai siekia turėti savo atstovą Seime ir atskirą rinkimų apygardą, nes iki šiol buvo priskirti naujamiesčio apygardai.

Britams pareiškus norą atsiskirti nuo Europos Sąjungos – kai kuriuos ten gyvenančius lietuvius kamuoja nerimas dėl ateities.

Pasak Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkės Dalios Asanavičiūtės, jeigu lietuviams, gyvenantiems Didžiojoje Britanijoje, teks kažkur kraustytis, dauguma teigia, kad tuomet judės į kitas ES šalis, bet ne į Lietuvą.

Tuo metu Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Arūnas Teišerskis teigia, kad labiausiai į Lietuvą linkę grįžti tie, kurių žemesnis išsilavinimas ir kvalifikacija, jie lengviau suranda darbą ir gyvenamąją vietą.

Pasak lietuvių, dauguma esą norėtų gauti Jungtinės Karalystės pilietybę, tačiau kol kas susilaiko, nes prarastų Lietuvos. Suvažiavime – šiuo ir kitais klausimais – bus priimtos rezoliucijos skirtos Seimui, vyriausybei ir derybininkams su Didžiąja Britanija.

„Kaip žinote yra principinė ES pozicija, kad prieiga prie vidaus rinkos suponuoja visų 4 laisvių, įskaitant ir laisvę judėti, priėmimą, o tai tikrai bus daugelio politikų derybininkų galvose. Visa tai bus daroma tam, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenančių Lietuvos piliečių ir Didžiosios Britanijos piliečių, gyvenančių ES, interesai nenukentėtų“, – sakė Europos Parlamento pirmininko patarėjas Arnoldas Pranckevičius.

Sekmadienį minint pasaulio lietuvių vienybės dieną Antano Smetonos dvare bus atidengtas koplytstulpis.