„Lietuva - pati aktyviausia šalininkė, kad sankcijos būtų pratęstos. Tai šiandien, atrodo, pagrindinė kryptis Vilniaus priešinimosi politikoje (...). Dėl to labiausiai nukentėjo pieno gamintojai, dėl savo šalies vadovybės kaltės praradę milžinišką pelningą ir perspektyvią rinką. Vietos pienininkų nuostoliai vertinami 76 mln. dolerių (eurų - BNS), o tai Lietuvai skausminga. Šiuos praradimus Vilnius bando kompensuoti Europos Sąjungoje, bet kol kas nesėkmingai. Vyriausybei teko ieškoti 18 mln. eurų iš savo atsargų, kad bent iš dalies susilpnintų situacijos grėsmę“, - interviu agentūrai „Interfax“ kalbėjo A.Udalcovas.

„Jos (sankcijos - BNS) jau pratęstos, ir kaip teigiama, be apeliacijos. Yra eilė šalių, kurios pasisako prieš jų automatinį pratęsimą, o yra ir atvirų sankcijų karo priešininkų. Toks požiūris galiausiai nugalės“, - pridūrė ambasadorius.

Vis dėl to Vilniuje dirbantis ir lietuviškus produktus valgantis diplomatas sakė, jog Rusija, paskelbusi embargą ES šalių maisto produkcijai, kovoja ne su lietuvišku sūriu. Be kita ko, jis sakė, kad Rusijoje šiuo metu statomos naujos pieno perdirbimo gamyklos, o padėti joms kviečiami ir Lietuvos specialistai.

„Mes statome šiuo metu naujas gamyklas, kurios gamins sūrį, bet tam, kad jis būtų kokybiškas, reikia laiko, reikia specialistų, įgūdžių. Be kitų, mes kviečiame ir Lietuvos specialistus, kad jie padėtų sureguliuoti gamybą, pavyzdžiui, Kaliningrado srityje“, - interviu sakė A.Udalcovas.

ES penktadienį oficialiai dar pusmečiui pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai, kurios jai buvo įvestos už vaidmenį Ukrainos konflikte. Sankcijos, taikomos Rusijos naftos, finansų ir gynybos sektoriams, įvestos po to, kai 2014 metų liepą virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas.

Tuo metu Rusija birželio 30 dieną iki 2017 metų pabaigos pratęsė maisto produktų embargą Vakarų šalims, kurios Rusijai yra įvedusios sankcijas. nuo 2014 metų rugpjūčio 7-osios įvedė ES, JAV, Australijai, Norvegijai ir Kanadai. Praėjusių metų viduryje jos pratęstos dar metams, o šalių sąrašas papildytas Albanija, Juodkalnija, Islandija, Lichtenšteinu, vėliau - ir Ukraina.