Šioje byloje programos priemones „Parama verslo kūrimui ir plėtrai” ir „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas (žemės ūkio produktų perdirbimas)" administravo Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Tyrimas vykdomas dėl įmonių „Granulė“, „Ingepa“, „D&D Group“, „Atenergy“ įgyvendintų europinių projektų.

FNTT įtarimų sąraše figūruoja neteisėta juridinio asmens veikla, dokumentų klastojimas, didelės vertės svetimo turto užvaldymas apgaule bei piktnaudžiavimas tarnyba.

Pasak FNTT, tiriama 68 Lietuvos ir užsienio šalių įmonių, susijusių su minėtais projektais, veikla. Atlikta daugiau kaip keturiasdešimt kratų pas fizinius ir juridinius asmenis, jų metu rasta ir paimta tyrimui reikšmingų duomenų. Pranešimai apie įtarimus įteikti 8 fiziniams asmenims.

Pas vieną iš įtariamųjų rastas suklastotas FNTT Neteisėtos paramos panaudojimo tyrimo skyriaus pareigūno pažymėjimas, kurio galimo panaudojimo nusikalstamiems kėslams įgyvendinti aplinkybės nustatinėjamos.

Į tyrimo taikinį pateko ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų vicepirmininko Viktoro Rinkevičiaus įmonė „Biržų žemtiekimas“, kurioje politikas nurodo esantis valdybos pirmininkas. Šioje įmonėje praėjusią savaitę vykdytos kratos.

FNTT nekomentuoja, kur be įmonės „Biržų žemtiekimas", atliktos kratos ir poėmiai, motyvuodama ikiteisminio tyrimo duomenimis.

Pats V. Rinkevičius, pasitelkęs viešųjų ryšių įmonę, aiškina, kad „Biržų žemtiekime“ FNTT atlikti veiksmai susiję su ikiteisminiu tyrimu, vykdomu kitų keturių Lietuvoje veikiančių įmonių atžvilgiu.

„Trys iš įmonių, kurių atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas, 2012 metais iš „Biržų žemtiekimo“ pirko žemės ūkio technikos ir/ar atsarginių dalių“, - nurodoma V. Rinkevičiaus atsakyme.

„Norime atkreipti dėmesį, kad šiuo metu vykdomo tyrimo objektas yra įmonių, pirkusių iš mūsų techniką, o ne „Biržų žemtiekimas“, veikla. Tyrimas nėra nukreiptas į „Biržų žemtiekimą“, nei įmonei, nei jos darbuotojams nėra pateikti jokie įtarimai“, - priduriama atsakyme.

Tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.