Apie šią prievolę sklando dvejopa nuomonė. Vieni džiaugiasi gavę tiek daug santykiams naudingų patarimų, išgirstų iš įvairių lektorių, kitiems kursai vestuvių laukimą paverčia tikru košmaru.

Atsakymai neįtinka

Klaipėdietė Eglė (vardas pakeistas. — Autor. past.) dalinosi savo istorija, jog lankyti kursus Šeimos centre pora susigriebė likus vos dviem mėnesiams iki vestuvių.

„Mes jau buvome sudarę civilinę santuoką, su vyru auginame vaikutį. Tačiau nusprendėme susituokti ir bažnyčioje. Laiką pasirinkome, atsižvelgdami į mano vyro sesers, kuri šiuo metu laukiasi ir gyvena Norvegijoje, galimybes grįžti į Lietuvą. Kursų vadovei paaiškinome, kad turime mažą vaiką, vyrui kariuomenėje — pratybos, o manęs laukia egzaminai universitete. Tačiau pasirodė, jog, norint susituokti, reikia nueiti tikrus kryžiaus kelius", — istorija dalinosi Eglė.

Porai netiko paskaitų laikas, tad jiems buvo pasiūlyta lankyti kursus nuotoliniu būdu. Klaipėdiečiai šią alternatyvą džiugiai sutiko, nors ji kainavo 100 eurų.

Būsimi jaunieji gaudavo užduotis elektroniniu paštu. Vienos temos (iš viso jų buvo 5) medžiaga esą siekdavo nuo 10 iki 20 puslapių. Prie kiekvienos užduoties tekdavo parašyti abiejų būsimų jaunųjų refleksijas. Tačiau, anot Eglės, poros atsakymai dažnai netikdavo, jie buvo skatinami labiau pagalvoti ir įsiskaityti į tekstą. Atsakymus tekdavo perrašyti ir visas šis procesas truko iki pat vestuvių dienos.

Pašnekovė prisiminė, kad vienąsyk reikėjo pateikti savo refleksiją apie kiekvieną iš 10 Dievo įsakymų. Tačiau ir čia pora su savo atsakymais neįtiko.

„Jautėmės lyg rašytume mokslinį darbą", — prisiminė klaipėdietė ir pridūrė, jog kilnus tikslas sustiprinti santykius dėl įtampos gali kirsti antru lazdos galu ir netgi įžiebti konfliktą.

Būta net tokių užduočių, reikalavusių įvardinti vienas kito bruožus, kurie sužadėtiniams nepatinka. Tai, anot Eglės, taip pat galėtų virsti nesutarimų židiniu.

„Rašėme gal dešimt laiškų prašydami mus suprasti, jog mes neturime laiko taip kruopščiai atlikti užduotis. Tačiau supratingumo nesulaukėme. Jautėmės lyg kokie maži vaikai, o kai kurie net nepagarbūs atsakymai elektroniniu paštu mus privertė jaustis kvailai. Galutinį atsakymą ir patvirtinimą, jog galime tuoktis, gavome tik vestuvių rytą", — pasakojo klaipėdietė ir pridūrė, jog vestuvių laukimas tapo košmaru.

Keletą dienų prieš vestuves pora netgi sulaukė laiško iš Šeimos centro, primenančio, jog darbai dar nepabaigti ir, jei pora nespės atlikti užduočių, susituokti jiems tiesiog bus neįmanoma.

„Tos poros, kurios nusprendžia tuoktis po metų, problemų neturi. Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje standartai keičiasi. Daugelis šiandien gyvena užsienyje, tad surinkti visus svarbius žmones į šventę yra be galo sunku. Ir jei nori taikytis prie kitų, kurie kaip tik tuo metu grįžta į Lietuvą, pasirodo, negali. Gal tuo metu kaip tik radai tobulą vietą švęsti vestuves arba pažadama didelė nuolaida. Manau, kursai turėtų būti pasirenkamas dalykas arba derėtų leisti juos pratęsti po santuokos, jei yra skubus reikalas", — mintimis dalinosi jauna moteris.

Eglė taip išreiškė nuomonę, kad privalomi sužadėtinių kursai prieš tuokiantis bažnyčioje tėra dar vienas būdas pasipinigauti.

Kodėl mokama?

Klaipėdos šeimos centro vadovė Asta Gliožienė paaiškino, jog sužadėtiniams skirtų kursų metu tenka atlikti teksto suvokimo užduotis. Klaipėdos šeimos centras šiuo metu siūlo dvi alternatyvas: lankyti kursus gyvai arba atlikti užduotis nuotoliniu būdu (pastaroji alternatyva egzistuoja tik uostamiestyje).

Sužadėtinių kursai, kurie atsirado 1995 metais, lankant gyvai, porai kainuoja 50 eurų, o nuotoliniu būdu — 100 eurų. Suma, anot psichologės, padvigubėja todėl, kad tai yra darbas su kiekviena pora asmeniškai. Tačiau tokia kaina nėra kliūtis. Tiems, kas neišgali tiek duoti, dažniausiai daroma nuolaida arba už kursus išvis leidžiama nemokėti.

„Pinigai reikalingi vien namo eksploatacijai. Neseniai mūsų centras šiek tiek pagriuvo, tad dabar vyksta remontas", — aiškino pašnekovė.

Tačiau 2008-aisiais tik bažnyčioje susituokę klaipėdiečiai Marius ir Rasa "Vakarų ekspresui" tikino, jog už tokius kursus tikrai nemokėjo.

„Jei būtų reikėję mokėti, dar būčiau gerai pagalvojęs, ar negeriau susituokti tik Santuokų rūmuose, nes man tikrai būtų nepriimtinas faktas mokėti vien už teisę susituokti bažnyčioje. Suprantu, kad kursus reikia lankyti, bet nesutinku, kad už bažnyčios sugalvotą prievolę dar reikia ir susimokėti. Tad bent jau apsiribojome tik pinigine auka-padėka bažnyčiai - po santuokos ceremonijos palikome kunigui 50 litų ir šakotį", — sakė Marius.

Per nuotolį — ne lengviau

Šiemet Klaipėdoje kursus lankyti užsiregistravo per 320 porų, tačiau realiai lankančiųjų esą yra žymiai mažiau.

„Norinčiai bažnyčioje susituokti porai reikia išmanyti, kas yra Bažnyčios socialinis mokymas. Iš viso reikia susipažinti su aštuoniomis temomis, iš kurių penkias lankyti tenka Šeimos centre, o kitas tris išdėsto kunigas. Kai kurie sužadėtiniai negali dalyvauti kursuose, nes yra, tarkime, išvykę į užsienį. Tokiu atveju jiems rekomenduojame kursus lankyti toje šalyje, kur jie gyvena. Tačiau dėl kalbos barjero jie neretai išsigąsta ir pasirenka verčiau lankyti juos nuotoliniu būdu savo gimtinėje", — sakė A. Gliožienė.

Pasak psichologės, poros dažnai apsigauna, manydamos, kad mokymasis nuotoliniu būdu yra kur kas lengvesnis.

Psichologė nuogąstavo, kad suaugę žmonės kartais nesugeba atlikti teksto suvokimo užduočių, o nori tik teikti savo nuomonę, kalbėti tik apie savo patirtį. Užduotys esą gali būti pernelyg sudėtingos ir tiems, kurie apskritai yra linkę į paviršutiniškumus.

„Šeimos centro tikslas - padėti būsimiems jauniesiems. Nuolat vyksta komunikacija, stengiamės sudaryti kuo palankesnes sąlygas. Jiems paaiškiname, jog nagrinėjant vieną temą 3-4 klausimai yra persiunčiami atgal. Taip sukuriama diskusija, sudaroma prielaida pasigilinti, apmąstyti", — asakojo A. Gliožienė.

Psichologė apgailestavo, kad kai kurie žmonės nesigilina į paskaitų temas „ir lieka tyvuliuoti savo komforto vandenyse".

Paklausta, ar Šeimos centras vėliau gauna grįžtamąjį ryšį iš „iškeptų" jaunųjų, psichologė teigė, jog daugelis vėliau parašo, jog patarimai, kuriant šeimą, tikrai pagelbėjo.

„Žinoma, bėda, jei žmonės kreipiasi per vėlai. Tuomet jie labai skuba, stresuoja. Jei pora kreipiasi maždaug prieš pusmetį, penkias temas išanalizuoti nėra sudėtinga. O kai tau tiksi, kaip aš vadinu, psichologinė bomba - "kabo" vestuviniai reikalai, dar reikia atlikti kursų medžiagos analizę..." - nutęsė A. Gliožienė.

Anot psichologės, visose katalikiškose šalyse sužadėtiniams tenka lankyti kursus, kurie kai kur esą trunka netgi ilgiau - apie vienerius metus.

„Santuoka neturėtų būti skubotas sprendimas", — akcentavo pašnekovė.

Paklausta, ar civilinę santuoką jau seniai sudariusiai porai, kuri jau ir turinti vaikų, prieš santuoką bažnyčioje verta lankyti minėtus kursus, ji atsakė, jog vaiko gimimas dar nereiškia gebėjimo jį ugdyti. Dažna pora konfliktuoja būtent dėl vaikų auklėjimo. Be to, laikas, kiek pora gyvena kartu, nebūtinai nusako poros santykių kokybę.

„Tie, kurie ateina jau susituokę ir kursus pradeda lankyti su rimtu požiūriu, džiaugiasi naujomis žiniomis ir apgailestauja, kad išgirdę jas taip vėlai. Juk visiems verta žinoti, jog, tarkime, ginčo metu geriau sakyti ne "tu mane nervini", o "aš jaučiuosi įskaudintas", — pasakojo A. Gliožienė.

Internautų nuomonė

Pasiteiravus nuomonės apie Šeimos centre rengiamus kursus socialiniame tinkle esančiame Klaipėdos mamyčių forume, užvirė ilga diskusija.

„Sužadėtinių kursai, mano nuomone, tik dar vienas būdas pasipinigauti. Nei vienam iš mano pažįstamų jie nepatiko", — rašė Sandra.

„Pasirinkai bažnytinę santuoką ir eini, darai, kaip reikia. Tačiau tai nereiškia, kad tau tie kursai turi patikti... Atrodo, visi besirengiantys tuoktis yra suaugę žmonės ir žino, kodėl žengia šį žingsnį. Tačiau yra žmonių, kuriems reikia paskatinimo ir užtikrinimo — tuomet kursai yra naudingi, bet yra ir tokių, kurie viską žino ir be kursų..." — nuomonę dėstė Karina ir Rimas, kurie apie kursus nuotoliniu būdu rašė: "Kas daugiau gali mokėti, iš tų daugiau ir peša. Man atrodo, kad kursai yra būdas pasipinigauti..."

„Mes su vyru ėjom į kursus prieš vestuves ir mums abiem jie labai patiko — tikrai gavome labai naudingų žinių. Po kokių dešimties metų būtų į naudą ir vėl juos išklausyti", — dėstė Airida.

„Sužadėtinių kursai nėra tik apie tikėjimą, jie ir apie vertybes, psichologiją, apie santuokos esmę. Nors mums ir ne aštuoniolika, ir dažnai kalbamės apie santykius, jų puoselėjimą - kursai leido pamąstyti apie tai, ką galbūt pamirštame, kaip neįsiklausome. Bažnytinė santuoka turi būti sudaroma ne dėl mados, o dėl to, jog tikima, kad tai šventa ir visam gyvenimui. Dažnas tuokiasi iš reikalo, kad tėvai verčia, kad tokia mada, kad nori vestuvių — todėl tie kursai priverčia susimąstyti, koks turėtų būti santuokos pagrindas ir kertiniai akmenys. Juk yra skirtingų porų, todėl nepadarysi atrankos, kam reikia tų kursų, o kam ne, todėl kursai yra visiems norintiems susituokti pagal krikščioniškas tradicijas. Jei kažkam tai nepriimtina, derėtų rinktis liuteronų bažnyčią - čia viskas paprasčiau, nereikia kursų, ceremonija panaši, laukiami visi", - komentavo Goda.

Požiūris – rimtas

Klaipėdos miesto šeimos centro direktorius, kunigas Andrius Vaitkevičius komentavo, jog norint lankyti sužadėtinių kursus aukštojo išsilavinimo tikrai nereikia.

„Atsižvelgiant į skyrybų statistiką, Bažnyčios požiūris į santuokos sakramentą yra labai rimtas. Ji rūpinasi, kad žmonės labai atsakingai žiūrėtų į santuoką. Būtent todėl ir yra privalomi šie kursai. Jeigu žmogus į bažnyčią eina tuoktis tik dėl to, kad puošnu, tai — klaidinga vidinė motyvacija", — sakė kunigas.

Beje, viešojoje erdvėje jau sklando gandai apie privalomuosius krikšto kursus. Tačiau kunigas sakė, kad kol kas šis klausimas tik svarstomas. Jei nauja tvarka bus priimta, tai bus vienas ar daugiausiai du susitikimai, kurių metu būtų pasakojama apie patį krikštą, apeigų prasmę, simboliką, kokius įsipareigojimus prisiima krikšto tėvai.

Paklaustas, ar šie kursai irgi būtų mokami, kunigas atsakė nemanantis, kad tai kažkiek kainuotų.

Jaunavedžiai, prašome Jūsų – pasidalykite patirtimi apie savo išlaidas vestuvėms: kiek jums teko mokėti už jaunavedžių kursus, kiek už pačią šventę, ar jautėte spaudimą kažkam mokėti daugiau dėl to, kad šventėte vestuves, o ne kitą šventę? Jūsų minčių laukiame el.p. pilieciai@delfi.lt.