Europos Žmogaus Teisių Teismas pranešė, kad birželio 29 dieną rengia posėdį byloje, kurioje žmogaus teisių pažeidimais skundžiasi Saudo Arabijoje gimęs palestinietis Abu Zubaydah.

Jis teigia, kad 2005-2006 metais buvo kankinamas slaptame amerikiečių centre. Dalis šios bylos medžiagos yra įslaptinta.

Artimiausiu metu skundą Strasbūro teismui gali pateikti ir kito Saudo Arabijoje gimusio įtariamojo terorizmu Mustafa al Hawsawio advokatai, iki šiol nesėkmingai siekią savo klientui nukentėjusiojo statuso Lietuvos prokurorų vykdomame ikiteisminiame tyrime.

„Pagal Lietuvos teisę, jam turėtų būti suteiktas aukos statusas. Jei to nebus, mes beveik neabejotinai perduosime šią bylą Europos Žmogaus Teisių Teismui“, – BNS sakė jam atstovaujančios Londone įsikūrusios organizacijos „Redress“ atstovė Kyra Hild.

Šie abu asmenys kaltinami prisidėję prie 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių JAV, per kuriuos žuvo beveik 3 tūkst. žmonių. Šiuo metu jie kalinami Gvantanamo įlankos karinėje bazėje.

Lietuvos teisėsauga teigia kol kas negavusi jokių įrodymų apie konkrečių asmenų kalinimą Lietuvoje, o gynėjų teiginius vadina tik prielaidomis. Parlamentiniam tyrimui dėl CŽV kalėjimų vadovavęs parlamentaras Arvydas Anušauskas teigia, kas nukentėjusio asmens statuso siekiama, norint išvengti mirties bausmės JAV teismuose.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

2014 metų pabaigoje JAV Senatas paviešino ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimuose centruose po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių. Dokumente konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „ violetiniu“ vadinamas centras. Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais dėl neužtikrintos medicinos priežiūros, kai jame esą kalintas Mustafa al-Hawsawis.