Anot jo, prieš rinkimus siekiama įsivelti į kovą, kas daugiau pasiūlys įvairioms socialinėms grupėms, nors iš tiesų tokių reformų svarstymą derėtų palikti kitai vyriausybei.

„Jokios didelės reformos čia nėra. Reforma galėtume vadinti paketą, kuris esmingai keistų paskatas mokėti „Sodrai“. Tikroji reforma, drįsčiau teigti, buvo parengta 2010 m. Buvo sušaukta darbo grupė, kurioje man teko dalyvauti. Mano pasiūlymas – sukurti žmonėms asmenines sąskaitas „Sodroje“, kad jie mokėtų „Sodrai“ taip, kaip moka bankui“, – tvirtina R. Kuodis.

Jo aiškinimu, ir šiuo metu žmonės bankuose atideda dalį savo algos, kaupdami pensijai, ir to nelaiko mokesčiu. Pasak R. Kuodžio, tai tampa skaidriu taupymo senatvei instrumentu.

„Tose [„Sodros“] sąskaitose kauptum eurus, o ne kažkokius mistinius taškus, kurių vertes siūloma perskaičiuoti – vienoje vietoje kažką padauginti iš 20, kitoje vietoje kažką sumažinti. Seimas turėtų palikti ramybėje šią socialinio modelio dalį“, – įsitikinęs R. Kuodis.

Jo tvirtinimu, Seimo nariai net nesupranta pagrindinių sąvokų, vartojamų priimant šiuos „Sodros“ pakeitimus. „Matosi, kad žmonės nesupranta, ką jie svarsto. Kažką pasakoja apie darbdavio „Sodros“ įmokas. Tai toks visiškai legalistinis požiūris. Nėra tokio dalyko, kaip darbdavio „Sodros“ įmoka. Jis tiesiog paima dalį jūsų algos ir padaro pervedimo veiksmą. Buvo kažkokie planai mažinti tas įmokas lyg ir paliekant darbdaviams tai, kas jiems nepriklauso“, – atkreipia dėmesį R. Kuodis.

Anot jo, tai rodo, kad nėra suvokiami pagrindiniai aspektai, apie kuriuos kalbama reformoje. Be to, ji priiminėjama paskubomis, nes, akcentuoja R. Kuodis, vyriausybė stengiasi parodyti savo aktyvumą.

„Vyriausybė labai skuba parodyti, kad ji kažką veikia, todėl Seimas verčiamas nutrūktgalviškai priiminėti įstatymus, kad būtų parodyta – yra svarstytas ir įgyvendintas socialinis modelis. Geriau palaukti, atiduoti tai svarstyti kitai vyriausybei ir ramiai grįžti prie šių klausimų, o ne dabar, prieš rinkimus, įsivelti į kovą, kas daugiau pasiūlys motinoms, dvynukams, trynukams ir t. t.“, – sako R. Kuodis.

Antradienį Seimas ėmėsi svarstyti „Sodros“ reformą, kuri po svarstymo Socialinių reikalų ir darbo komitete kiek pakito, palyginus su socialinio modelio kūrėjų pristatyta versija. Naujausiame variante nebeliko „Sodros“ lubų, kurioms komitetas nepritarė, ir vadinamosios darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimo. Komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė sako, kad projekte taip pat siūloma išplėsti asmenų, mokančių pensijų ir ligos bei motinystės draudimo įmokas, ratą. Konkrečių pataisų svarstymas Seime buvo atidėtas į kitos dienos posėdį.