2011-aisiais Vilniaus apskrityje mirus namuose pagimdytam kūdikiui pareigūnai susidomėjo, kas priėmė gimdymą. Paaiškėjo, kad nuo 1999-ųjų gimdymus Vilniuje ir kituose miestuose namuose priiminėjo chemikės išsilavinimą turinti 52-ejų metų moteris, o gimimo pažymas išrašinėjo ir vėliau kūdikius apžiūrėdavo 50-metė bendrosios praktikos gydytoja.

„Asmuo, tai yra ponia Švedienė, tikrai turėjo chemikės išsilavinimą, tai pagal įstatymą negalėtų teikti jokių sveikatos paslaugų. Ponia Dalia buvo medikė, tačiau ji neturėjo licencijos. Jeigu asmuo yra gydytojas, jis turi turėti licenciją savo veiklai“, – aiškina Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo sk. prokuroras Aurelijus Navickas.

Nustatyta, kad per dvyliką metų viena moteris priėmė apie keturiasdešimt gimdymų namuose, kita išrašė per šešiasdešimt pažymų. Už tai jos gaudavo nuo 50 iki 600 litų. Būta net kelių kūdikių mirties atvejų, tačiau, pasak prokurorų, tiesioginio ryšio su gimdymu namuose nenustatyta. Konstatuota, kad jei vaikai būtų gimę ligoninėje, liga būtų diagnozuota laiku.

Byloje apklausta du šimtai liudininkų. Pasak prokurorų, gimdyvės dangstė nelegalias pribuvėjas.

Gimdyti namuose nedraudžiama. Tačiau gimdymą gali priimti tik gydytojas arba akušeris, turintis licenciją ir dirbantis A ir B lygio medicinos įstaigose, galinčiose teikti akušerijos ir ginekologijos paslaugas. Medikai sako, kad akušerijoje situacija keičiasi žaibiškai.

„Kartais [reikalinga] ir kraujo tarnyba, kad būtų galima išgelbėti gimdyvę, neskaitant to, kad gali tekti teikti pagalbą, gaivinimo priemones ir naujagimiui. [...] Tam namuose nėra pasiruošta ir baisiausia tada, kai tą pagalbą teikti bando nekvalifikuotas, nelicencijuotas specialistas“, – pasakoja Panevėžio akušerijos-ginekologijos klinikos direktorius Albinas Ivonaitis.

Moterys kaltinamos neteisėta ūkine, komercine, finansine, profesine veikla. Už tai gresia bauda ir laisvės atėmimas iki ketverių metų.