Taip antradienio rytą nutarė Vilniaus miesto apylinkės teismas – ikiteisminio tyrimo teisėjas Petras Karvelis nutarė nebepratęsti sunkiais nusikaltimais įtariamam R. Kurlianskiui griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo.

Pats R. Kurlianskis į teismo posėdį net nebuvo atvežtas, todėl į laisvę jis išeis tiesiai iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo. Jam skirtas namų areštas dviem mėnesiams, be to, uždrausta bendrauti su kyšininkavimu įtariamu Eligijumi Masiuliu.

R. Kurlianskį į laisvę paleidęs teisėjas P. Karvelis žurnalistams sakė, kad prokuroro prašymas pratęsti suėmimą, nes įtariamasis esą gali trukdyti tyrimui ar bėgti ir slėptis nuo pareigūnų, nėra pagrįsti bylos duomenimis.

„Priimdamas sprendimą nustačiau, kad nėra nei pirmo, nei antro pagrindo, – sakė teisėjas. – Aišku, rėmiausi Vilniaus apygardos teismo (ankstesne) nutartimi, kad nėra pagrindo, jog įtariamasis bėgs, slėpsis nuo ikiteisminio tyrimo. Jis iš tikrųjų Lietuvoje yra saistomas tvirtais socialiniais ryšiais, turi šeimą, turtą, darbą, be to, yra prastos sveikatos. Pagrįstai manyti, kad bėgs slėpsis nuo ikiteisminio tyrimo nėra pagrindo.“

Teisėjas taip pat nurodė, kad nėra pagrindo teigti, jog net įrodžius kaltinimus E. Masiuliui teismas jam galėtų skirti realią laisvės atėmimo bausmę – esą įstatyme numatyta, jog bausmės vykdymas gali būti atidėtas, jei skiriama ne didesnė nei ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

„Sakyti, kad R. Kurlianskiui bus paskirta reali laisvės atėmimo bausmė nėra pagrindo“, – sakė teisėjas.

Tuo metu ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius siekė, kad R. Kurlianskis ir toliau būtų laikomas už grotų – teismo buvo prašoma suėmimą pratęsti dar dviem mėnesiams.

Už grotų R. Kurlianskis praleido 20 parų. Tiesa, formaliai prokuroras dar gali nutartį skųsti Vilniaus apygardos teismui - jis šia teise greičiausiai pasinaudos ir sieks, kad skundas kuo greičiau būtų išnagrinėtas apeliacine tvarka.

„Nutartyje išdėstyti man pasirodė esantys pakankami svarstyti dėl skundo padavimo aukštesnės instancijos teismui, sprendimas bus priimtas detaliau išnagrinėjus nutartį“, – sakė J. Laucius.

Tuo metu R. Kurlianskio advokatas Romualdas Mikliušas pakartojo, kad „MG Baltic“ viceprezidentui prašyta skirti kardomoji priemonė yra perteklinė ir nereikalinga.

„Teismas taip pat argumentavo, kad ši situacija (suėmimo taikymas) gali būti vertinama kaip bandymas priversti žmogų kalbėti“, – sakė gynėjas.
Teismas nutarė, kad baudžiamojo proceso įstatyme numatytus tikslus galima pasiekti ir kitomis itin griežtomis kardomosiomis priemonėmis.

R. Kurlianskio sutuoktinė į prokuratūros sąskaitą praėjusį penktadienį yra pervedusi 20 tūkst. eurų užstatą, bet įtariamajam teismas užstato nepaskyrė.

Artimiausiu metu R. Kurlianskis sulauks kvietimo į Generalinę prokuratūrą arba Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) – jam ketinama pateikti naujus įtarimus: „MG Baltic“ viceprezidentui turėtų būti inkriminuojamas Seimo nario Vytauto Gapšio papirkimas. Įtariama, kad parlamentarui buvo duotas didesnis nei 250 MGL dydžio kyšis. Tiesa, ne grynaisiais pinigais – jų šiuo atveju nebuvo.

Gegužės 12 d. R. Kurlianskiui buvo pateikti įtarimai dėl dabar jau buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio papirkimo, kai buvo duotas 106 tūkst. Eur kyšis, prekybos poveikiu bei neteisėto disponavimo valstybės paslaptį sudarančiu dokumentu – Valstybės saugumo departamento (VSD) 2012 m. pasirašyta pažyma su žyma „Slaptai“.

R. Kurlianskis įtarimų nepripažįsta.

Kaip anksčiau skelbė DELFI, gali būti, kad politinės korupcijos byloje ateityje įtarimų gali sulaukti ir daugiau politikų. Tiesa, apie tai kol kas užsimenama tik puse lūpų, nors šios informacijos prokuroras nepaneigė.