Kratos atliktos tęsiant tyrimą dėl „MG Baltic" koncerno galimai vykdyto aukštas pareigas einančių politikų papirkinėjimo.

STT jau anksčiau tyrė, kad koncerno „MG Baltic" viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galimai perdavė didelės vertės kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

Darius Mockus, Raimondas Kurlianskis ir Vytautas Gapšys

Kratos pirmadienį taip pat atliktos ir keliose minėtam koncernui priklausančiose įmonėse, tai yra „Mitnijoje" ir LNK, taip pat jų vadovų gyvenamosiose vietose. Pareigūnai atliko dokumentų poėmius LNK direktorės Zitos Sarakienės darbo vietoje.

V. Gapšio kabinetas yra įsikūręs greta Darbo partijos frakcijos patalpų ir parlamentaro Kęstučio Daukšio darbo kabineto. Darbo partijos atstovai patvirtino, kad kratoje dalyvavo ir pats V. Gapšys.

„Žinau, kad pas Vytautą kabinete yra keli jauni vyrai, man nepažįstami, neprisistatė“, – žurnalistams sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. Iš kabineto vėliau išėjo keturi pareigūnai.

Kęstutis Daukšys

STT turi duomenų, kad šiuo metu suimtas „MG Baltic" koncerno viceprezidentas R. Kurlianskis per Darbo partijos Seimo narį V. Gapšį už itin didelės vertės kyšius galėjo siekti paveikti šio Seimo nario parlamente atstovaujamos politinės partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais.

Pasak STT, siekiant išsiaiškinti visas galimai įvykdytos nusikalstamos veikos aplinkybes, atliekami ir kiti proceso veiksmai. V. Gapšys apklausiamas kaip specialusis liudytojas, nes turi Seimo nario mandato garantuojamą neliečiamumą.

V. Gapšys papasakojo, kaip vyko kratos

Šiek tiek po vidurdienio V. Gapšio kabinetą paliko keturi STT pareigūnai ir Seimo kanceliarijos atstovas Antanas Dimaitis.

Pats V. Gapšys pasakojo, kad pareigūnai iš pradžių atvyko į jo namus Vilniuje anksti ryte prieš žmonai išvežant vaiką į darželį. Iš namų, pasak V. Gapšio, STT pareigūnai pasiėmė keletą dokumentų, susijusių su žiniasklaidos kampanijos planavimu. Pareigūnai, politiko pasakojimu, peržiūrėjo kai kurias laikmenas, vieną jų pasiėmė, nes negalėjo peržiūrėti vietoje.

Seime pareigūnai užtruko ilgiau, bet kabinetą paliko nešini viena kuprine ir portfeliu. Darbo partijos atstovas juokauja, kad labiausiai pareigūnus sudomino E. Masiulio padovanota knyga „Žmogus, įveikęs Staliną“ apie Carlą Gustafą Mannerheimą.

Pareigūnai pasiėmė V. Gapšio asmeninį kompiuterį, telefoną, bet leido pasidaryti SIM kortelės dublikatą. Namuose, jo teigimu, grynų pinigų rasta 120 eurų.

Krata Seimo kabinete truko apie dvi valandas. Pasak V. Gapšio, pareigūnai pasiėmė vieno teisės akto projekto, kuris jau yra priimtas, medžiagą.

„Tas projektas jau yra priimtas ir jau senokai. Jis galioja ir, kiek žinau, sėkmingai veikia“, - sako V. Gapšys. Bet jis nenorėjo atskleisti, koks tai įstatymas.
Vytautas Gapšys

„Bet tai ne tas projektas, kur minimas žiniasklaidoje. Jis priimtas ir jau kurį laiką veikiantis“, - pridūrė parlamentaras.

Politikas aiškina nežinantis, kokie įtarimai jam gali būti pateikti. V. Gapšys mano tapsiantis specialiuoju liudytoju. Parlamentaras turi teisės aktų garantuotą teisinę neliečiamybę, todėl jam įtarimai, be Seimo sutikimo, negali būti pateikti. 13 valandą V. Gapšys apklausiamas STT būstinėje.

V. Gapšys nekalba ir apie Seimo nario mandato atsisakymą, kaip kad padarė E. Masiulis. „Pasižiūrėsiu, dar nelabai įsivaizduoju, kuo galiu būti kaltinamas“, - teigė politikas.

Klausiamas, kiek dažnai susitinka su „MG Baltic“ koncerno vadovais, V. Gapšys teigia susitinkantis su jais kartas nuo karto: „Oi, aš esu susitikęs su visų didžiųjų koncernų Lietuvoje atstovais. Per visą laiką, kiek esu politikoje, esu nemažai bendravęs. Esu bendravęs su R. Kurlianskiu, bet turbūt senokai, tikriausiai kovo mėnesį buvau susitikęs. Ten vienas buvo toks žiniasklaidos klausimas, kai žiniasklaida mus terorizavo netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku. Buvo klausimai, visiškai nesusiję su mumis, bet mes buvome minimi kaip susiję“.

Bet V. Gapšys nenorėjo atskleisti, kokie žurnalistai neva terorizavo ir koks tai buvo klausimas.

„Aš tada buvau susitikęs, paklausiau, iš kur tai yra, manau, kad net nupasakojau, kas yra daroma ir kodėl daroma. Jis pasakė, kad turės omeny, bet pasakė, kad į žiniasklaidos darbą nesikiša“, - teigė V. Gapšys.

„Aš tada gerokai buvau pyktelėjęs ant tų žurnalistų, kurie manipuliavo informacija“, - teigia Darbo partijos atstovas.

„MG Baltic“ koncernui priklauso žiniasklaidos kanalai LNK, TV1, BTV, Info TV, „Liuks!" ir naujienų portalas Alfa.lt.

„MG Baltic“ patvirtino pareigūnų vizitus savo įmonėse

Kaip teigiama „MG Baltic" išplatintame pranešime spaudai, koncerno žiniomis, dviejose koncerno įmonėse – UAB „Mitnija“ ir UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ pirmadienį ryte lankėsi ikiteisminio tyrimo pareigūnai, tęsiantys procesinius anksčiau pradėto tyrimo veiksmus.

„Turima informacija ir tyrimo aplinkybės kol kas neleidžia mums plačiau komentuoti šio įvykio. Išsamesnį pranešimą paskelbsime, jei turėsime daugiau informacijos,“ - skelbia į garsiausio Lietuvoje politikų korupcijos tyrimo verpetus patekęs koncernas.

MG Baltic

DELFI primena, kad „MG Baltic“ yra vienas didžiausių šalies koncernų, kuriam priklauso per 70 įmonių.

Koncernas turi interesų įvairiose srityse pradedant alkoholio gamyba ir prekyba, statyba, baigiant telekomunikacijomis ir žiniasklaida. Vienintelis koncerno akcininkas yra Darius Mockus.

V. Mazuronis: nuvilsiu

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis sakė nieko nežinantis nei apie tyrimą, nei apie V. Gapšio veiklą. Politikas pasakojo iš ryto susitikęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir dalyvavęs rytiniame partijos pasitarime, tačiau V. Gapšio jame nebuvo. Beje, pasitarimas vyko šalia V. Gapšio kabineto esančiose patalpose.

„Nuvilsiu, bet tikrai nieko nežinau. Po susitikimo su premjeru buvau frakcijoje (buvau išėjęs ir vėl grįžau), kai kažkas paskambino ir paklausė, ar žinote, kad vyksta tokie veiksmai", - sako V. Mazuronis.

Valentinas Mazuronis

Politikas siūlo palaukti ir tiksliai sužinoti, kuo V. Gapšys yra įtariamas. Jis nenorėjo siūlyti išankstinių sprendimų V. Gapšiui - atsisakyti Seimo nario mandato ar sustabdyti narystę partijoje.

V. Gapšys yra pirmasis Darbo partijos pirmininko pavaduotojas. Kadangi V. Mazuronis dirba Europos Parlamente, Lietuvoje de facto pirmininko funkcijas atlieka būtent V. Gapšys.

Politikas yra nuteistas ir vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos" byloje, kurioje jam skirta 3,6 tūkst. eurų bauda. V. Gapšys šioje byloje pripažintas kaltu kartu su buvusiu partijos pirmininku Viktoru Uspaskichu ir buvusia buhaltere Marina Liutkevičiene.

„Pirmiausia, manau, reikia išgirsti V. Gapšio poziciją", - sako V. Mazuronis.

Pirmadienį Anykščiuose planuojama Darbo partijos taryba. Ji turėjo vykti einamaisiais klausimais, bet šiuo atveju tikriausiai apims ir STT kratas Darbo partijos vicepirmininko V. Gapšio darbo vietoje ir namuose.

V. Mazuronis aiškina nieko nenujautęs apie korupciją ir nežinantis, kas ir kam galėjo daryti poveikį. „Nei būdamas frakcijoje nepastebėjau, kad būtų kažkoks poveikis", - sako politikas.

V. Mazuronis: R. Kurlianskio nepažįstu, su D. Mockum sveikinausi teatre

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje Darbo partijos vadovai neigė partijos sąsajas su koncernu „MG Baltic“.

„Kaip pirmininkas galiu pasakyti, kad pono R. Kurlianskio, kurio pavardė figūruoja šitoje byloje, aš asmeniškai nepažįstu ir nebuvau susitikęs nė karto. Poną D. Mockų, kaip žinomą Lietuvos žmogų, aš pažįstu, paskutinį kartą buvau susitikęs dar nebūdamas Darbo partijos pirmininku, man atrodo, tai vyko Mažajame teatre, spektaklio metu mes foje pasisveikinome. Daugiau jokių ryšių arba kontaktų nei aš kaip partijos pirmininkas ar kaip žmogus, nei su „MG Baltic“, nei su vadovais neturėjau, oficialių kažkokių ryšių ar kontaktų tarp partijos ir „MG Baltic“ aš kaip partijos pirmininkas nežinau ir tokios informacijos neturiu“, – kalbėjo V. Mazuronis.

Jis aiškino iš dalyvavimo frakcijos posėdžiuose nepajutęs, kad būtų buvę bandymų veikti partijos narius kokiais nors klausimais „MG Baltic“ ar kitų grupių naudai.

Darbo partijos frakcijos seniūnas K. Daukšys pridūrė, kad frakcijos posėdžiai atviri ir jis nemanantis, kad galima frakcijos narių nuotaiką ar nusiteikimą paveikti: „Manyčiau, kad tai neįmanoma“.

V. Mazuronis aiškino, kad viskas priklausys nuo tolesnės informacijos. Pirmiausia jis sakė norįs išgirsti V. Gapšio situacijos vertinimą bei sulaukti informacijos iš teisėsaugos.

„Jei iš tiesų pasitvirtins ar pasirodys, kad galima veikla galėjo būti neskaidri, galimai pažeidžianti vienus ar kitus įstatymus, manau, mūsų sprendimas bus griežtas ir labai aiškus“, – į klausimą, ar siūlys V. Gapšiui atsisakyti Seimo nario mandato, atsakė V. Mazuronis. Partijos pirmininkas kol kas neskuba atsakyti, ar V. Gapšys liks rinkimų kampanijos vadovu.