Ikiteisminį tyrimą dėl 106 tūkst. eurų davimo dabar jau buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui atliekantys Generalinės prokuratūros prokurorai penktadienį nutarė kreiptis į apylinkės teismą – savo pareiškimu ikiteisminio tyrimo teisėjo prašoma R. Kurlianskio nepaleisti iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo, o jam skirtą griežčiausią kardomąją priemonę dar pratęsti.

Kuriam laikui, prokurorai kol kas neatskleidžia, bet greičiausiai tai bus ne ilgesnis kaip mėnesio laikotarpis.

Anot šaltinių, savo prašymą pareigūnai argumentuoja tuo, kad ikiteisminis tyrimas yra itin sudėtingas, dar neatlikti visi būtini neatidėliotini veiksmai. Beje, Liberalų sąjūdis iš Generalinės prokuratūros gavo užklausimą, kuriame prašoma nurodyti, kas gegužės 10 d., kai E. Masiuliui esą buvo perduoti pinigai, dalyvavo partijos Vilniaus skyriaus tarybos posėdyje.

Šiuo metu suimtą R. Kurlianskį ginantis advokatas Romualdas Mikliušas įsitikinęs, kad prašydami pratęsti kardomąją priemonę pareigūnai esą kerštauja, nes „MG Baltic“ viceprezidentas nepripažįsta jam pateiktų kaltinimų.

„Laikas nuo laiko jam pasiūlo prisipažinti, sako, kalbėkite, prisipažinkite ir panašiai, – sakė advokatas. – Kita vertus, jūs pažiūrėkite, E. Masiuliui, žmogui, paėmusiam pinigus, jeigu tikėti ta versija, yra paskirtas rašytinis pasižadėjimas, o šitam (R. Kurlianskiui – aut. past.), kurio padėtis turėtų būti lengvesnė, – suėmimas. Vienareikšmiškai – tai kerštas ar bandymas palaužti, niekaip kitaip to neįvertinsi.“

Advokatas pripažino, kad po R. Kurlianskio sulaikymo jo žmona į teismo depozitinę sąskaitą buvo sumokėjusi užstatą už savo vyro paleidimą.

„Užstatas buvo šiek tiek didesnis nei tokiose situacijose yra įprasta, bet jis nėra ypatingai didelis, bet teismas į tai neatsižvelgė, bet teismas yra nurodęs, kad prokuroras turi ne tik teisę, bet ir pareigą pats pakeisti suėmimą į švelnesnę kardomąją priemonę tada, kai tam nėra būtinumo“, – sakė R. Mikliušas.

DELFI šaltinių teigimu, sutuoktinė buvo pervedusi 20 tūkst. Eur, bet šie pinigai jai jau grąžinti.

Kaip DELFI jau skelbė, STT pareigūnų „MG Baltic“ viceprezidentas buvo stebimas nuo praėjusių metų rugsėjo 23 d.

Visus šiuos daugiau kaip septynis mėnesius ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai slapta stebėjo politiko ir verslininko susitikimus, kiek galėjo, įrašinėjo pokalbius.

Būtent šių susitikimų metu ir buvo aptariami galimai neteisėti sandoriai – įtariama, kad E. Masiulis už pinigus buvo pažadėjęs paveikti ar padaryti įtaką valstybės tarnautojams ar politikams dėl koncernui naudingų sprendimų priėmimo. Kokių, ši informacija kol kas griežtai slepiama.

Tačiau, DELFI šaltinių teigimu, pareigūnams pavyko užfiksuoti, kaip R. Kurlianskis susitinka su E. Masiuliu ir perduoda 106 tūkst. Eur.

Šis pinigų perdavimas įvyko gegužės 10 d., apie 16 val., pačiame Vilniaus centre – prie Seimo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Pinigai buvo perduoti E. Masiulio automobilyje, kuriame esą iš anksto taip pat buvo įmontuota pasiklausymo aparatūra.

Po galimo kyšio paėmimo E. Masiulis, kaip ir pinigus perdavęs R. Kurlianskis sulaikyti nebuvo – sprendimą juos sulaikyti ir apklausti Generalinės prokuratūros ir STT pareigūnai priėmė tik po dviejų dienų. Tuo metu ir buvo atliktos kratos ne tik E. Masiulio ir R. Kurlianskio namuose, bet ir automobiliuose, darbo vietose.

E. Masiuliui yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu bei neteisėto praturtėjimo, nes jo namuose per kratą buvo rasta net 250 tūkst. Eur. Pastarieji įtarimai politikui galėtų būti panaikinti, jeigu jis sugebėtų įrodyti šių pinigų kilmę.

Tuo metu R. Kurlianskis įtariamas ne tik papirkimu, prekyba poveikiu, bet ir neteisėtu disponavimu valstybės paslaptį sudarančia pažyma. Pasak šaltinių, pas „MG Baltic“ viceprezidentą buvo rasta Valstybės saugumo departamento pažyma, išduota dar 2012 m. Ją buvo pasirašę Panevėžio apygardos pareigūnai.