Teismo nuomone, laisvėje įtariamasis gali trukdyti procesui. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

R. Kurlianskio advokatas Romualdas Mikliušas teismui buvo apskundęs žemesnės instancijos teismo sprendimą jam skirti 20 parų trukmės suėmimą. Jis teismo prašė klientui skirti piniginį užstatą, paso paėmimą arba namų areštą.

Kaip žurnalistams sakė teisėjas Ernestas Rimšelis, teismas konstatavo, kad pateiktoje ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenys, leidžiantys teigti, kad veikos inkriminuojamos ne be pagrindo.

Vilniaus apygardos teismas pakeitė suėmimo pagrindą: pirmos instancijos teismas suėmimą grindė galimu bandymu slėptis, aukštesnės instancijos teismo nuomone, laisvėje R. Kurlianskis gali trukdyti procesui.

Pasak E. Rimšelio, teismas manė, kad pasislėpimo rizikas galima sumažinti kitomis švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis, kaip reikalauja Strasbūro teismo praktika – pavyzdžiui, paleidžiant už tinkamo dydžio užstatą ar elektroniniu būdu stebint buvimo vietą.

„Visgi teismas aiškiai konstatavo, kad jokios kitos kardomosios priemonės, net ir šios, neeliminuotų galimybės įtariamajam komunikuoti laisvėje būnant su kitais asmenimis, naudojantis elektroninėmis ryšio priemonėmis ir taip trukdyti procesą, iš esmės galbūt paveikti kitus asmenis, klastoti, naikinti dokumentus ir panašiai“, – sprendimo motyvus aiškino E. Rimšelis.

Teisėjas atkreipė dėmesį, kad įtariamasis yra žmogus, einantis vadovaujamas pareigas žiniasklaidos priemonėse, taip pat, įtariama, darė neteisėtą poveikį. Todėl, sakė E. Rimšelis, konstatuotas suėmimo pagrindas - galimas trukdymas procesui.

R. Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Prokuroras: yra du svarbūs aspektai

Prokuroras Justas Laucius sakė, kad nutartis reikšminga dviem aspektais. „Pirmas – aukštesnės instancijos teismas iš esmės pašalino viešojoje erdvėje pasigirstančias abejones, kurias skleidžia, kiek man žinoma, gynėjai, kad apskritai nėra duomenų, kurių pagrindu R. Kurlianskiui taikyta kardomoji priemonė. Teismas konstatavo, kad tokių duomenų šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje yra, jie pakankami“, – kalbėjo J. Laucius.

Antras J. Lauciaus įvardijamas aspektas – teismas konstatavo, kad suėmimas paskirtas pagrįstai, nepažeidžiant žmogaus laisvės gerbimo taisyklės.

Advokatas: rastas vienas senas dokumentas

Tuo metu R. Kurlianskio advokatas Romualdas Mikliušas sakė negalintis sutikti su teismo nutartimi. „Nelabai norėčiau su tuo sutikti, manau, kad nėra duomenų. Nes įstatymo leidėjas numato – šituo pagrindu skirti suėmimą, kad trukdys tyrimui, galima, kada yra faktinių duomenų apie tai. Mano manymu, tokių faktinių duomenų nėra arba jų nepakankama, teismas manė kitaip“, – aiškino R. Mikliušas.

R. Mikliušas išreiškė nuomonę, kad prokuroras gerokai paskubėjo R. Kurlianskiui pareikšdamas įtarimus dėl neteisėto disponavimo valstybės paslaptimi. „Visų pirma, tai nėra oficialus dokumentas, tai yra kopija ir tik atlikus tam tikrus veiksmus, patikrinus, ar jis atitinka originalą, ar ne, tik tada apkritai galima kalbėti apie ką nors“, – tvirtino R. Mikliušas.

Advokatas atskleidė, kad pas R. Kurlianskį rastas vienas keleto metų senumo dokumentas. Tačiau jis neįvardijo, apie ką jame kalbama.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtaria, kad R. Kurlianskis dabar jau buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį. Gegužės 17 d. BNS pranešė, kad E. Masiulio namuose atliekant kratą rasti pinigai buvo pažymėti teisėsaugos pareigūnų. DELFI žiniomis, pas parlamentarą aptikta beveik 250 tūkst. eurų

R. Kurlianskis buvo sulaikytas gegužės 12 dieną. R. Kurlianskis savo kaltės nepripažįsta.

Prieš porą savaičių teisėsauga „MG Baltic“ koncerno prezidento Dariaus Mockaus ir viceprezidento R. Kurlianskio darbo vietose atliko kratas.