Tačiau šeštadienį vykusiame partijos suvažiavime G. Landsbergis atsakė į tokią kritiką. Jis taip pat pakomentavo Liberalų sąjūdį sukrėtusį skandalą, kuris, pasak politiko, visą bendruomenę privertė jaustis išduotais.

„Klausimų dėl pirmininko pasikeitimo būta daug. Ar sugebės? Ar sutelks? Ar patikės juo žmonės? O kai kas net klausė – kas jis toks?! Socialiniame tinkle kažkas parašė – „Jūs gi anūkas!”. Nedraugiškų žmonių kabintas kaip pajuokos žodis, man tapo pasididžiavimo ir įkvėpimo šaltiniu. Atrašiau – „taip, kaip ir mes visi”, - teigė G. Landsbergis.

„Šeimos nepasirinksi, o man buvo lemta gimti tikrai neįprastoje šeimoje“, - sakė konservatorių lyderis.

„Kiti sakė, kad trūksta patirties didžiojoje politikoje. Žiūrėdamas į valstybės laivą siūbuojančius žentų, zadanijų ir kyšių skandalus, klausiu savęs: o gal geriau be tokios politinės patirties?“ - tęsė G. Landsbergis.

Paminėdamas „zadanijas“, G. Landsbergis mintyse turėjo socialdemokratų Vijūnėlės skandalą, kuriame dalyvavo iš socialdemokratų jau pasitraukęs Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, aktyviai siekęs bičiuliui formaliai priklausančio būsto įteisinimo kurortinėje zonoje prie Vijūnėlės tvenkinio. „Zadaniją“ paruošti reikiamą Vyriausybės nutarimą R. Malinausko prašymu savo valdiniams davė aplinkos ministras, „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas.

Paaiškino, kodėl jaunystė – ne kliūtis vadovauti

G. Landsbergis atsakė ir į partijos kolegų kritiką dėl rinkimų kampanijos. Naujoji vadovybė buvo kritikuojama, kad kampanijai pasitelkė naujus ir jaunus veidus, tarsi senieji politikai būtų kuo nors prastesni.

„Daug kas atsinaujinimą suprato kaip tik naujus veidus partijoje. Tačiau man nuo pat pradžių tai buvo kur kas platesnė sąvoka. Tai ir naujos idėjos, atsigręžimas į visuomenę, kandidatų atranka skyrių demokratiniuose rinkimuose bei visuomenės lyderių įtraukimas į mūsų programos rengimą“, - sako G. Landsbergis.

Politikas priminė vaizdus iš Sąjūdžio laikų, kai pašaipūs nomenklatūrininkai netikėjo Sąjūdžio atstovų teiginiais apie laisvę arba Lietuvos tapimą vakarietiška valstybe.

„Juk žinote, ką jie galvojo tuomet – „nepatyrę, idealistai, ką gi jie nuveiks dėl Lietuvos?” - sakė G. Landsbergis, taip atsakydamas į kritiką dėl jauno amžiaus.

„Patirtis svarbu. Tačiau svarbu ir kokia ji. Kaip nuslėpti nešvarius ryšius? Kaip suderinti zadanijas? Kurioje pirtelėje aptarti reikaliukus? Nemanau, kad tokios patirties reikia ateities Lietuvai“, - aiškino konservatorių lyderis.

Pasijuto išduotas dėl liberalų skandalo

G. Landsbergis užsiminė ir apie Liberalų sąjūdžio skandalą. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gana nuosaikiai sureagavo į Liberalų sąjūdį sukrėtusį skandalą, kurio centre – didelės vertės kyšio paėmimu iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio įtariamas buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis.

Liberalų sąjūdis populiarumu pastaruoju metu buvo pralenkęs Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus ir atsikratęs mažojo brolio etiketės, bet ištikus korupcijos skandalui padėtis keičiasi.

Konservatoriai vėl įgavo naują kvėpavimą, nors politinei dešinei ilguoju laikotarpiu tai ne į naudą: net laimėję rinkimus konservatoriai, be Liberalų sąjūdžio, nelabai turi koalicijos partnerių alternatyvų, išskyrus galbūt tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Kai sužinojau apie įtarimus dėl stambaus kyšio buvusiam liberalų vadovui, pirmiausiai galvojau apie žmones, kurie jau buvo apsisprendę eiti į rinkimus ir balsuoti už dešiniuosius. Liberalų sprogimas labiausiai palies juos“, - sakė G. Landsbergis.

Politikas teigia, kad konservatorių bendruomenė, kaip tikriausiai ir dalis rinkėjų, pasijuto išduoti.

„Mūsų politinė bendruomenė, kaip ir dalis visuomenės, pasijuto ne kaip kitaip, o išduoti. Kartu su liberalais atlaikę audras 2008-2012-aisiais, planavome naujus darbus nuo rudens. Šiandien esame priversti laukti, kol liberalai išsivalys ir atsakys į visuomenės klausimus.“, - teigia G. Landsbergis.

Vėliau paklaustas apie galimą koaliciją po rinkimų, G. Landsbergis sakė, kad konservatoriai Liberalų sąjūdžio bendruomenėje turi daug bendraminčių ir netgi artimų draugų.

„Ryšiai tarp mūsų tikrai yra, tačiau šešėlis, mestas ant visos organizacijos, yra nepaprastai didelis ir slegiantis: kol nesulauksime atsakymų, nenorėčiau komentuoti šios temos", - žurnalistams teigė politikas.

Siūlo, kaip atstatyti pasitikėjimą politine sistema

G. Landsbergis teigia, kad šiuo metu labai svarbu atstatyti pasitikėjimą politine sistema. Politikas pateikė ir konkrečius siūlymus: stiprinti Vyriausiąją rinkimų komisiją, suteikti daugiau nepriklausomybės žiniasklaidai, įsteigti ypatingojo prokuroro instituciją politinei korupcijai tirti.

Kalbėdamas apie partijos pasirinktas kryptis, G. Landsbergis buvo konkretus: NATO, Europos Sąjunga, energetinė nepriklausomybė, priešinimasis Astravo atominei jėgainei Baltarusijoje bei partijos pristatytas „Planas Lietuvai“ – rinkimų programa.

G. Landsbergis sakė pradėsiąs kampaniją „Ateik balsuoti!“ Kitaip tariant, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bandys tapti alternatyva nusivylusiems rinkėjams. Daug analitikų spėjo, jog nusivylusiųjų skaičius paaugs dėl Liberalų sąjūdžio skandalo.

„Susitiksiu su tūkstančiais žmonių, kviesiu nenusivilti ir išreikšti savo valią rinkimuose. Tikiu, kad būsime vilties balsas korupcijos skandalų įaudrintai Lietuvai“, - sako G. Landsbergis.

Politikas užsiminė ir apie minkštosios politikos aspektus: atlyginimus, išsilavinimą, emigracija, nors daugiausia – apie viltį. Jis sakė nelenktyniausiantis su konkurentais dėl mokesčių mažinimo.

„Kaip sako Ingrida Šimonytė, mokesčiai tėra sąskaita už tai, kokių valstybės paslaugų norime. Ar norime švietimo kaip Suomijoje, policijos kaip Vokietijoje, sveikatos apsaugos kaip Prancūzijoje? Jei taip, tai tenka sumuoti ir skaičiuoti kiek tai kainuos. O ne atvirkščiai“, - pareiškė politikas.

G. Landsbergis gana daug vietos savo kalboje skyrė švietimo politikai.

„Partijoje nemažai diskutavome, kas tai yra tikroji švietimo kokybė. Didžiuliai skirtumai tarp mažų regioninių mokyklėlių ir prestižinių sostinės mokyklų kuria atskirtį tarp vaikų. Tų, kuriems valstybė yra davusi pažadą suteikti vienodas ir teisingas galimybes. Šiandien taip nėra. Dalis vaikų, kurių tėvai neturi finansinių galimybių pasirinkti kitą - geresnį miestą, ar geresnę mokyklą, lieka už galimybių rato. O jeigu šeimoje auga ypatingų poreikių vaikas - tėvai jaučiasi, kad valstybė jiems ir jų vaikui yra atsukusi nugarą“, - sako politikas.

„Taip negali būti, situaciją privalome keisti. Ir naujoji švietimo koncepcija - geriausias švietimas visiems jo siekiantiems - būtent tai ir spręs“, - pridūrė G. Landsbergis.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, be kita ko, siekia įrodyti nesantys socialiai nejautrūs. Šitokios etiketės jie sulaukė 2008-2012 m. kadencijoje, kai per krizę Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė nurėžė viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestį, socialines pašalpas, nedarbo išmokas ir senatvės pensijas.

„Girdėdavome sakant, kad mums trūksta socialinio jautrumo. Ryžtamės įrodyti, kad tai nėra tiesa“, - sako konservatorių lyderis.