„Man labai malonu pasveikinti jus iš už šitos skaidrios tribūnos“, - sveikinimo kalbą pradėjo R. Šimašius. Dalį žmonių šie žodžiai vertė nusišypsoti, nes Liberalų sąjūdis pastaruoju metu pateko į skandalą, kurio centre – didelės vertės kyšio paėmimu iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio įtariamas buvęs partijos pirmininkas Eligijus Masiulis.

Tačiau toliau R. Šimašius publikos šypsotis nebevertė: jis sakė vis tiek tikintis, jog politika gali būti skaidri, sąžininga ir atvira. Politikas atsiprašė dėl nusivylimo, kurį sukėlė Liberalų sąjūdžio skandalas.

„Neslėpsiu, labai dažnai girdžiu klausimų iš įvairių žmonių (labai dažnai jūsų partijos narių – privačiai ir viešai): ar jūs galite garantuoti, kad daugiau nebus tokių istorijų, kurios paaiškėjo praėjusį ketvirtadienį. Aš galiu atsakyti į jūsų klausimą, bet prieš tai norėčiau, kad pagalvotumėte apie brangiausią dalyką. Paklausčiau – ar galite prisiekti tuo dalyku, kad šitame sambūryje nėra nė vieno žmogaus, kuris paslydo? Ar yra tokių, kurie gali prisiekti?“, - klausė R. Šimašius.

Salėje pakilo apie dešimt-dvidešimt rankų. „Džiugu matyti kelias rankas, bet aš labai džiaugiuosi, kad tų rankų nėra miškas. Nes tai rodo ne ką kita, o sąžiningumą. Ir ką kunigas čia labai gražiai vardino, man atrodo, kad mes dalinai skiname vaisius tam tikrų dorybių, kurios virto į nuodėmes kaip tuštybė, arogancija, aš jau nekalbu apie godumą“, - teigė Vilniaus meras ir laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Primenama, kad pastaruoju metu klausimus apie Liberalų sąjūdį viešumoje kėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Politikas viešai prašė pačių liberalų ir teisėsaugos institucijų kuo greičiau pateikti atsakymus į iškeltus klausimus.

Pagrindinis klausimas, ar galimai E. Masiulio priimti pinigai buvo skirti partijai, ar Liberalų sąjūdis turėjo „juodąją buhalteriją“. Šiuo metu jokie įtarimai partijai nepateikti, tačiau pradiniame Specialiųjų tyrimų tarnybos pranešime buvo teigiama, kad „šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai vieno verslo koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui E. Masiuliui“.

R. Šimašius pasakė nežinantis, ar tokių istorijų Liberalų sąjūdyje daugiau nebus. Laikinojo pirmininko pozicija paprasta – jis gali garantuoti už save, bet ne už visus partijos narius.

„Galiu garantuoti jums už save ir, tikiuosi, kad daugelis iš jūsų irgi gali garantuoti už save. Labai norėtųsi garantuoti už visus čia esančius kitus, bet, deja, turbūt per didelis pasitikėjimas savimi ir per didelė arogancija, mes puikiai pamatėme, kaip gali smogti labai netikėtai“, - teigia laikinasis liberalų lyderis.

R. Šimašius ėmė kalbėti apie tai, kad jo vadovaujama partija šiuo metu eina per dykumą, bet vėliau vis tiek išeis sustiprėjusi.

Savo kalbą jis baigė linkėdamas ne vienybės, bet stiprybės, ir kviesdamas priešintis arogancijai.

G. Landsbergis: R. Šimašius buvo nuoširdus

Klausiamas, ar R. Šimašiaus atsakymas „nežinau" tenkina konservatorius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G. Landsbergis teigė suprantantis, jog ir pats R. Šimašius dar neturi atsakymų.

„Dėl to, kai mes nuo scenos išgirdome atsiprašymą, manau, kad tai nuoširdūs žodžiai. Ir aš turiu viltį, kad ir mūsų bendruomenė, Tėvynės sąjungos bendruomenė šį atsiprašymą išgirdo. Tačiau tai nereiškia, kad visi klausimai yra atsakyti", - teigia G. Landsbergis.

Pasak jo, platesnis atsakymai tikriausiai bus kitą savaitę, kai prokurorai apklaus teisinės neliečiamybės netekusį E. Masiulį.

Klausiamas ar tiki paties R. Šimašiaus skaidrumu, G. Landsbergis sakė atsargiai rekomendavęs liberalams patiems peržvelgti buvusias savo darbotvarkes, kontaktus, kad atsakymai žiniasklaidai būtų pateikti iš anksto.

Kaip žinoma, R. Šimašiaus buvo teiraujamasi dėl pietų su „MG Baltic" prezidentu Dariumi Mockumi būtent tą dieną, kai įmonių konsorciumas, tarp kurių buvo su koncernu susijusių įmonių, laimėjo konkursą statyti baseiną prie Abraomo Kulviečio mokyklos Vilniuje.

Konkursą laimėjo „Vilmeta", „Kaminta", „Kortas", „Alvora" ir bendrovė „A. Žilinskio ir Ko". Jos subrangovu pasikvietė „MG Baltic" antrinę įmonę „Mitniją". „Mitnija" yra vienintelė „Vilmetos" akcininkė.

R. Šimašius sakė pietavęs su D. Mockumi, bet apie baseino konkursą nekalbėjęs.